Gruzijos milžinų dvikovoje – kulminacija

Kelios valandos. Kaip teigia Bidzina Ivanišvilis, tik tiek valdyti teliko Gruzijos prezidentui Michailui Saakašviliui. Šalies opoziciją suvienijęs milijardierius neabejoja savo pergale parlamento rinkimuose.

Gruzijos opoziciją suvienijęs milijardierius B. Ivanišvilis (nuotr. kairėje) tvirtina kovojantis su prezidento M. Saakašvilio šalyje neva sukurta diktatūra.<br>AP
Gruzijos opoziciją suvienijęs milijardierius B. Ivanišvilis (nuotr. kairėje) tvirtina kovojantis su prezidento M. Saakašvilio šalyje neva sukurta diktatūra.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Radauskas ("Lietuvos rytasi")

Oct 1, 2012, 9:50 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:14 AM

Tbilisyje šilta, čia kaitina 27 laipsnių karštis, o pastarąjį kartą lijo prieš dvi savaites.

Tačiau Gruzijos sostinei rudeniškai atvėsti neleidžia ne tiktai geri orai, bet ir svilinanti politinė įtampa.

Pirmadienį 4,5 mln. gyventojų turinti šalis balsuoja itin svarbiuose parlamento rinkimuose.

Gruzijos prezidento M. Saakašvilio vadovaujamas Vieningasis nacionalinis judėjimas (VNJ) dar prieš metus tvirtai pirmavo nuomonių apklausose.

Tačiau dabar rinkimų baigtis visiškai neaiški. Mat iššūkį VNJ metė opozicinis aljansas „Gruzijos svajonė” ir jo lyderio B. Ivanišvilio milijardai.

Balsavimas ypač svarbus, nes dėl politinės reformos kitais metais Gruzijos premjeras turės daugiau galių nei prezidentas.

Siekia toliau kurti stebuklą

Iš pirmo žvilgsnio pažanga Tbilisyje matoma visur.

Senovinės gatvelės, nauji dangoraižiai, madingiausi drabužiai, elegantiškos kavinaitės – visa tai tarsi ir liudija didžiulius pokyčius Gruzijoje.

Maskvoje Gruzija vadinama Vakarų viešųjų ryšių projektu.

Tačiau M. Saakašviliui rusiškas įžeidimas skamba kaip komplimentas.

„Tai rodo, kad Rusijoje manoma, jog mums sekasi gerai. Tikriausiai per daug gerai”, – prunkšteli 44 metų Gruzijos vadovas.

Iš tiesų atrodo, kad gruzinai sparčiai veržiasi iš Maskvos orbitos, be gailesčio gramzdindami į praeitį rytietišką korupciją ir sveikindami vakarietiškas demokratines permainas.

Būtent tai stengėsi pabrėžti M. Saakašvilis šeštadienį – paskutinę rinkimų kampanijos dieną per VNJ mitingą Juodosios jūros kurorte Batumyje.

„Bičiuliai, mums reikia jūsų pagalbos, kad niekas negalėtų sustabdyti stebuklo, kurį visi kartu kuriame Gruzijoje”, – į minią kreipėsi šalies prezidentas.

Prezidentą vadina tironu

Tačiau šeštadienį ūžė ir Tbilisis. Tiktai čia Gruzijos vėliavomis mojavo ne VNJ, o aljanso „Gruzijos svajonė” rėmėjai.

O jų nuotaikos visiškai kitokios. Anot aljanso vadovo B. Ivanišvilio, šalį reikia skubiai gelbėti nuo M. Saakašvilio, kurį turtuolis atvirai vadina „kalės vaiku”.

„Šis režimas negali vadovauti šaliai. Ši sistema turi sugriūti. Mes jau nugalėjome, o mūsų pergalė bus oficialiai patvirtinta spalio 1-ąją”, – centrinėje Tbilisio aikštėje kalbėjo B. Ivanišvilis.

56 metų milijardierius, turtus susikrovęs Rusijoje, ilgą laiką laikėsi atokiau nuo Gruzijos politikos. Tačiau prieš metus nusprendė pabandyti nuversti „diktatorių” M. Saakašvilį.

Pasak B. Ivanišvilio, kurio turtas vertinamas 6,4 mlrd. JAV dolerių ir viršija visos Gruzijos nacionalinį biudžetą, M. Saakašvilio ištikimybė demokratinėms vertybėms tėra profesionalus vaidinimas.

Skandalas padės opozicijai?

Po „Gruzijos svajonės” skėčiu sutilpusios šešios opozicinės partijos tikisi, kad aljansui pavyks įveikti VNJ.

Nuomonių apklausos šalyje laikomos nepatikimomis – daugelis respondentų vengia tiesiai atsakyti į klausimą, už ką žada balsuoti. Tokių šiandien – net 43 procentai.

Vis dėlto rugpjūčio pabaigoje VNJ persvara prieš „Gruzijos svajonę” buvo beveik dviguba. Tačiau opozicijai į pagalbą atėjo skandalas dėl kankinimų Gruzijos kalėjimuose.

Audra prasidėjo rugsėjo 18 dieną, kai televizija parodė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip pareigūnai Tbilisio kalėjime kankina sulaikytuosius juos žiauriai spardydami.

Šalyje iškart įsiplieskė protestai. O opozicija dar labiau pakurstė aistras aiškindama, kad vyriausybė prisidėjo prie kankinimų – esą tai įrodo, kad Gruzija valdoma brutalaus diktatoriaus.

Valdžia reagavo operatyviai

B. Ivanišvilis neabejoja: kankinimai kalėjimuose nulems „Gruzijos svajonės” pergalę rinkimuose. Esą M. Saakašvilio režimas nusibaigs per kelias valandas.

Tačiau apžvalgininkai jau pastebėjo, kad vaizdo įrašus paviešino dvi televizijos, priklausančios būtent B. Ivanišviliui.

Be to, kalbama, kad tariami kankinimai apskritai galėjo būti sufalsifikuoti.

Mat juos žiniasklaidai esą nutekinęs Vladimeras Bedukadzė siejamas su B.Ivanišvilio sąjungininko Iraklio Garibašvilio uošviu – buvusiu policijos generolu Tamazu Tamazašviliu.

Manoma, kad „Gruzijos svajonė” V. Bedukadzei ir T. Tamazašviliui sumokėjo maždaug 2 mln. JAV dolerių. Opozicija tokius pranešimus, žinoma, neigia.

Savo ruožtu valdžios reakcija į skandalą buvo dar ir kaip toli nuo diktatoriškos.

Praėjus vos valandai po vaizdo įrašų transliacijos per televiziją eteryje pasirodė ir M. Saakašvilis. Jis iškart pasmerkė kankinimus – net neabejodamas jų autentiškumu.

Kitą dieną atsistatydino kalėjimų ministras, o jo vietą M. Saakašvilio sprendimu užėmė Giorgis Tugušis – pagarsėjęs Gruzijos baudžiamosios sistemos kritikas. Be to, sulaikyta 16 kalėjimų pareigūnų.

„Jei Gruzija iš tiesų būtų policinė valstybė, kažin ar kankinimai būtų tapę rinkimų tema.

Valdžia būtų užgniaužusi skandalą, o B. Ivanišvilio valdoma televizija būtų buvusi išjungta”, – pažymėjo „The Wall Street Journal” žurnalistas Melikas Kaylanas.

Turtuolį globoja Kremlius?

Tikriausiai nenuostabu, kad B. Ivanišvilis stengiasi kuo dažniau kalbėti apie skandalą dėl kankinimų kalėjimuose.

Mat ši tema užgožia iš M. Saakašvilio lūpų ir VNJ stovyklos skriejančius kaltinimus B.Ivanišviliui, esą jis yra Kremliaus statytinis, savuosius milijardus susikrovęs iš įtartinų sandorių Rusijoje.

Milijardierius neslepia praturtėjęs Rusijoje, bet pabrėžia: dar iki Vladimiro Putino eros pradžios. B. Ivanišvilis netgi surengė tikrą parodomąjį šou, parduodamas visą savo turtą Rusijoje.

Tačiau kritikai nerimsta: bet kokių rusiškų akcijų, ypač – bendrovių „Gazprom” ar „Lukoil” – pardavimas visuomet patikrinamas Kremliuje. O patikra dažniausiai trunka ištisus mėnesius, jei ne metus.

„Be jokios abejonės, Maskva turėjo pritarti tokiems sandoriams. Galiausiai B. Ivanišvilio turtą įsigijo artimi V.Putino sąjungininkai”, – pabrėžė politologas Kaka Bendukidzė.

Masinių neramumų grėsmė

Pats M. Saakašvilis neabejoja, kad B. Ivanišvilis yra Rusijos agentas, kurio tikslas – destabilizuoti Gruziją demonstracijomis. Jas jis esą rengtų, net jei tarptautiniai stebėtojai pripažintų teisėtą VNJ pergalę.

Milijardierius iš tiesų žada išvesti į gatves milijoną protestuotojų, jei jo vadovaujama „Gruzijos svajonė” nelaimės rinkimų.

B. Ivanišvilis, regis, apskritai atmeta galimybę, kad VNJ gali nugalėti švariai – tiesiog surinkusi daugiau balsų. Jis nuolat pabrėžia, kad tai reikštų balsų vagystę.

Anot M. Kaylano, B. Ivanišvilio rėmėjai gali imtis įvairių provokacijų, pavyzdžiui, užimti rinkimų apylinkes.

„Tuomet valdžia būtų priversta pasitelkti teisėsaugą – kaip būtų ir Vakaruose.

Tačiau „Gruzijos svajonė” išsyk šauktų apie susidorojimą”, – teigė žurnalistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo