Gruzijos prezidentas M. Saakašvilis pripažino pralaimėjimą parlamento rinkimuose

Tarptautinių stebėtojų išvada - teigiama

M. Saakašviliui teko pripažinti pralaimėjimą.<br>„Reuters”
M. Saakašviliui teko pripažinti pralaimėjimą.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 2, 2012, 4:26 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:16 AM

„Aišku, kad „Gruzijos svajonė“ užsitikrino daugumą“ 150 vietų parlamente, M. Saakašvilis pareiškė kalbėdamas per televiziją.

Nenurodydamas, kaip pasiskirstė vietos parlamente, jis pareiškė, kad „Gruzijos svajonė“ jame sudarys daugumą.

„Tai reiškia, kad parlamentinė dauguma privalo formuoti naują vyriausybę ir aš, kaip prezidentas, pagal konstituciją palengvinsiu šį procesą“, - sakė jis.

Jis taip pat nurodė, kad nuo 2003 metų vadinamosios Rožių revoliucijos Gruzijoje dominavęs Vieningasis nacionalinis judėjimas liks opozicijoje.

„Mes kaip opozicinė jėga kovosime už mūsų šalies ateitį“, - pridūrė M. Saakašvilis.

Jis taip pat sakė, jog nepaisant jo partiją ir opoziciją skiriančių „gilių nesutarimų“, „demokratija veikia, ir sprendimą priima Gruzijos žmonės, o mes tai giliai gerbiame“.

M. Saakašvilis pripažino pralaimėjęs rinkimus po to, kai kilęs skandalas dėl kankinimų kalėjimuose, likus kelioms dienoms iki balsavimo, išprovokavo protestų bangą visoje šalyje, kurios vyriausybę palaiko Vakarų palaikomoje.

B. Ivanišvilis apie savo pergalę rinkimuose paskelbė tuojau po balsavimo pirmadienį, kai balsavusiųjų apklausų rezultatai parodė, jog jo koalicija surinktų balsų skaičiumi lenkia valdančiąją partiją.

Remiantis negalutiniais antradienį paskelbtais rezultatais, opozicinė koalicija „Gruzijos svajonė“ surinko 53,19 proc., o Vieningasis nacionalinis judėjimas - 41,51 proc. rinkėjų balsų. Tokie duomenys buvo gauti paskelbus proporcinio balsavimo, kuris nulems 77 iš 150 vietų parlamente, rezultatus iš ketvirtadaliui rinkimų apylinkių.

Tarptautinių stebėtojų išvada - teigiama

Gruzijos parlamento rinkimai buvo „svarbus žingsnis“ demokratijai šalyje, nors priešrinkiminė kampanija buvo labai įtempta, taip pat gauta pranešimų apie aktyvistų persekiojimą, antradienį pareiškė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misija.

„Nepaisant labai supriešinančios kampanijos, kurioje vartota griežta retorika ir buvo trūkumų, Gruzijos žmonės laisvai išreiškė savo valią prie balsadėžių“, - sakoma ESBO tarptautinės stebėtojų misijos vadovo Tonino Piculos pranešime.

Ten pat nurodoma, kad pirmadienį vykę rinkimai buvo „svarbus žingsnis įtvirtinant demokratinių rinkimų vykdymą.“

„Šis procesas parodė sveiką pagarbą esminėms laisvėms, sudarančioms demokratinių rinkimų pagrindą, ir tikimės, kad galutinis (balsų) skaičiavimas atspindės balsavusiųjų pasirinkimą“, - pridūrė T. Picula.

Tačiau „areštai ir baudos daugiausiai su opozicija susijusiems kampanijos dalyviams“ temdė priešrinkiminį procesą, kuris šiaip buvo konkurencingas ir užtikrinantis žodžio bei susirinkimų laisvę, sakoma ESBO pranešime.

Stebėtojai pažymėjo, kad rinkimų diena buvo „rami ir taiki“, nors užfiksuota kai kurių „procedūrinių trūkumų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: antrajame ture – G. Nausėda ir I. Šimonytė