Vokietiją suvienijęs H. Kohlis tapo jaunos žmonos įkaitu

Jis vis dar masyvus, bet jau neįvarantis baimės ir labiau atsilošęs. Galva šiek tiek pakreipta, kostiumas tamsus, o kaklaraištis šviesus.

A. Merkel pirmtaką, buvusį Vokietijos kanclerį H. Kohlį jo žmona Maike (dešinėje) lydi kiekviename žingsnyje.<br>"Reuters"
A. Merkel pirmtaką, buvusį Vokietijos kanclerį H. Kohlį jo žmona Maike (dešinėje) lydi kiekviename žingsnyje.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

"Rytai-Vakarai"

Oct 7, 2012, 3:30 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:16 AM

Vokietijos istorijos muziejus Berlyne pilnutėlis, aidi plojimai.

Bet į tai H. Kohlis nereaguoja – kaip ir į dūzgiančias filmavimo kameras, kurios į jį nukrypsta visai kaip anuomet, kai jis dar buvo kancleris.

Pagalbininkas apsuka neįgaliojo vežimėlį, kuriame sėdi H. Kohlis, ir stumia jį į pirmąją eilę. Šalia buvusio kanclerio sėdi jo 48 metų žmona Maike Richter-Kohl.

Šviesiai apsirengusi moteris kartais pasilenkia prie savo vyro, kažką jam pasako, jis linkteli. Ji padeda savo ranką jam ant rankos, glosto.

Kai jos pavardę pamini kalbėtojas, H. Kohlis ploja, o ji šypsodamasi mėgina jį sulaikyti.

Buvęs kancleris girdi, kokius didžius darbus atliko. Kartais jis kaire ranka išsitraukia iš savo kostiumo nosinę ir priglaudžia ją prie burnos.

Šis prie vežimėlio prikaustytas žmogus – nepaprasto likimo. H. Kohlis tinkamu metu įžengė į kanclerio postą ir tapo Vokietijos vienybės tėvu ir vienu bendros Europos valiutos – euro – kūrėjų.

Pensininkas H. Kohlis 2008-aisiais savo namuose patyrė nelaimingą atsitikimą ir nuo to laiko negali nei vaikščioti, nei deramai kalbėti.

A. Merkel gyrė savo pirmtaką

Takoskyra tarp praeities ir dabarties, politinė istorija ir kadaise buvusio įtakingo žmogaus senatvė – visa tai verčia H.Kohlio gyvenimą tragedija, kuri ir vėl jaudina Vokietiją.

Tai itin akivaizdu dabar – spalio 1-ąją sukako lygiai 30 metų nuo tos dienos, kai H.Kohlis buvo išrinktas Vokietijos kancleriu.

Per iškilmingą minėjimą Berlyne dabartinė Vokietijos kanclerė Angela Merkel gyrė jo indėlį į Vokietijos suvienijimą ir Europos stiprinimą.

Ji pabrėžė buvusio Krikščionių demokratų sąjungos (KDS) vyriausybės vadovo įvykdytas politines reformas. Esą H.Kohlis permainų laikotarpiu suvokė laiko ženklus ir paspartino Vokietijos suvienijimą.

A. Merkel vardijo H. Kohlio laimėjimus sprendžiant ekonomikos, socialines ir šeimos politikos problemas. Taip pat – jo pastangas kurti stiprią partnerystę su Prancūzija ir aljansą su JAV.

Kaip tik jubiliejaus proga istorikas Hansas Peteris Schwarzas knygynams pateikė didžiulę H.Kohlio biografiją, kuri tuojau pat šoktelėjo į bestselerių sąrašus.

Iš pavardės galima uždirbti

Jau aišku – iš buvusio Vokietijos kanclerio pavardės galima daug uždirbti.

Be to, pasinaudoti H. Kohliu politiniais tikslais.

H. Kohlis kaip istorijos paminklas toks didelis ir įspūdingas, kad net menkiausia jo asmeninio gyvenimo detalė tampa itin svarbi.

Šiais laikais jau seniai nebėra aiškios ribos tarp privataus ir politinio gyvenimo.

Bet H. Kohlio atveju jos išnykimu pasirūpino jo artimiausios aplinkos žmonės.

Vokietijoje kalbama, kad dėl įtakos buvusiam kancleriui verda arši kova. Sklinda gandai ir visokiausi įtarimai dėl jo sveikatos būklės, santykių jo namuose.

Liepos mėnesį „Süddeutsche Zeitung” išspausdino straipsnį, kuriame teigiama, kad M.Richter-Kohl, antroji kanclerio žmona, savo vyrą stengiasi atitverti nuo viešumos.

Artimai anksčiau su H.Kohliu bendravęs žurnalistas Heribertas Schwanas netgi dramatiškai kreipėsi į senuosius kanclerio draugus per televiziją RTL, ragindamas susiburti ir jį „išvaduoti”.

Nejau H. Kohlis išties yra belaisvis, įkalintas savo žmonos?

Pilį sergėja jaunoji žmona

Dienų dienas senasis kancleris sėdi savo namuose Ogersheime – Liudvigshafeno priemiestyje.

Kiaurą parą saugomas H. Kohlis yra įkalintas neįgaliojo vežimėlyje.

Vaizdžiai kalbant, Kohlių namai – tarsi pilis, kurioje kali tiek buvęs kancleris, tiek jo žmona. O pakeliamasis tiltas dažnai yra aukštai.

Liūdna. Dar liūdniau tai, kad H. Kohlis sunkiai kalba. Žmogus, kuris savo žodžiais kūrė istoriją, nutilo. Jam sunku kalbėti, jis nebegali dalyvauti diskusijose, kalbėti apie savo veiklą.

H. Kohlio euro politika kaip tik dabar smarkiai kritikuojama, jam priskiriama kaltė dėl šio šimtmečio projekto klaidų. Ir jis nesigina, nes negali.

Tai – tik dalis tragedijos. Kadangi H. Kohlis nebegali judėti ir kalbėti, jis priklausomas nuo žmonos. Ji – pakeliamojo tilto sergėtoja, ji – jo žodžių sergėtoja.

Tik M. Richter-Kohl sprendžia, kas gali įeiti į pilį, o kas ne. Šiuo požiūriu H.Kohlis – belaisvis, bet pirmiausia savo kūno, kuris jį pavertė beveik bejėgiu.

Dabar jis priverstas būti nebyliu savo dvariškių kovos stebėtoju. Dalis buvusio kanclerio artimųjų ir buvusių bendražygių nepatenkinti, kad naujoji H. Kohlio žmona turi tiek daug valdžios.

Vežimėlyje sėdintis H. Kohlis priverstas bejėgiškai stebėti, kaip mindomas istorinis jo palikimas. Juk kitiems taip nutinka tuomet, kai jie jau būna mirę.

Laukiamiausia knyga Vokietijoje

Aršiausias M. Richter-Kohl priešininkas – žurnalistas H. Schwanas, jau parašęs biografinę knygą apie pirmąją H.Kohlio žmoną Hannelore. Dabar jis planuoja kitą didelę sensaciją.

H. Schwanui pavyko gauti didžiąją dokumentų apie H. Kohlį dalį – net iš Rytų Vokietijos žvalgybos agentūros „Stasi” turėtos jo bylos.

Žurnalistas nori papasakoti savo istoriją apie H. Kohlį, bet dar neišleistos knygos detales kruopščiai slepia.

Vokietija, žinoma, informacijos nori jau dabar. Ir nors kancleris ir jo aplinka oficialiai tyli, kai kurie „dvariškiai” prakalbo – įtakingam savaitraščiui „Der Spiegel”, kurio atstovai galėjo pažvelgti anapus Ogersheimo pilies sienų joje nebūdami.

Nebevaikšto po traumos

Regis, H. Kohlio tragedija prasidėjo nuo nelaimingo atsitikimo. Tiesa, iki šiol taip ir neaišku, kas tiksliai atsitiko 2008 metų vasario 23-iąją.

Vairuotojas Eckhardas Seeberis aptiko senąjį kanclerį vėlų vakarą gulintį savo namuose ant keraminėmis plytelėmis išklotų virtuvės grindų. Aplink jį telkšojo kraujo klanas.

Pusiausvyrą praradęs H. Kohlis parkrito – greičiausiai patyręs insultą. Vėliau gydytojai jam konstatavo sunkią kaukolės ir galvos smegenų traumą.

Po šio nelaimingo atsitikimo buvęs kancleris beveik pusmetį praleido ligoninėje ir reabilitacijos centre. 2008-ųjų liepą jis pagaliau galėjo grįžti namo, bet greitai tapo aišku, kad visą likusį gyvenimą turės būti prižiūrimas.

Retsykiais dar pasirodydavo pranešimų, kad H. Kohlio būklė stabilizavosi – esą jis aiškiai mąsto ir gali viskuo domėtis. Bet vyras atrodė labai nusikamavęs.

O šių metų vasarį H. Kohliui buvo atlikta širdies operacija. Artimas draugas, aplankęs jį balandžio mėnesį, netgi mano, kad reikia rengtis lemtingai dienai.

„Žinoma, juo mažiau žmonių gali matyti H. Kohlį, juo daugiau bus pasakojama. Dėl to ir sklando visokiausi gandai ir įtarimai.

Ir net jeigu daug kas aptraukta migla, iš mažų dalelių vis dėlto įmanoma sudėlioti aiškų šiandieninio H.Kohlio paveikslą. Atrodo, kad buvęs Vokietijos kancleris yra Ogersheimo įkaitas”, – teigia „Der Spiegel”.

H. Kohlio draugai – sąrašuose

Kas iš tikrųjų vyksta legendinio politiko namuose?

Anot „Der Spiegel”, H. Kohlis pastaruoju metu vėl gali geriau kalbėti. Buvęs kancleris išsivadavo iš didžiosios tylos – tiesa, kalba nedaug.

Užtat burną aušina M. Richter-Kohl. Ši moteris – beveik visuomet šalia buvusio kanclerio.

H. Kohlis sėdi neįgaliojo vežimėlyje, o M. Richter-Kohl – šalia. Jei svečias klausia jo, atsako jinai.

Moteris kalba taip, lyg žinotų, ką galvoja ir ko nori H. Kohlis.

Vienas buvusio kanclerio lankytojų M. Richter-Kohl pavadino energinga ir ryžtinga. Esą ji turi aiškią nuomonę, pirmiausia – apie žmones.

Pavyzdžiui, į juodąjį M. Richter-Kohl sąrašą patekęs buvęs Vokietijos darbo ministras Norbertas Bliumas. Jis esą išdavė H. Kohlį kilus skandalui dėl finansinės paramos KDS.

Baltajame sąraše – KDS veteranas Heineris Geissleris, kuris vertinamas už atvirumą.

Bet kieno tai nuomonė? H. Kohlio? M. Richter-Kohl? Jų abiejų?

Įgriso klausytojos vaidmuo

Visiškai tiksliai atskirti neįmanoma. Bet aišku tai, kad ilgos M.Richter-Kohl kalbos nervina senojo kanclerio lankytojus.

Jie yra pripratę prie kitokios tradicijos, mat kai H.Kohlis buvo sveikas, jis su svečiu kalbėdavosi be tarpininkų.

Žmona tylėdama sėdėdavo prie stalo ir kantriai klausydavosi – toks buvo jos vaidmuo.

Bet M. Richter-Kohl toks vaidmuo veikiausiai jau buvo įgrisęs, tad dabar ji laukia pakantumo iš savo vyro lankytojų.

Šiuo metu M. Richter-Kohl turi didžiausią įtaką H. Kohliui, jo dabarčiai ir jo ateičiai. Ji gyvena su juo, geriau nei kiti žino, ką jis mano apie savo gyvenimą ir aplinkinius žmones.

Be to, M. Richter-Kohl gyvena namuose, kuriuose pilna dokumentų iš tų laikų, kai Helmutas buvo Vokietijos kancleris. Tai leidžia jai žinoti tikrai daug.

Vienas įrašytųjų į M. Richter-Kohl juodąjį sąrašą „Der Spiegel” atskleidė trokštantis, kad H. Kohlis pragyventų dar 30 metų. Tai būtų bausmė M. Richter-Kohl.

Šis palinkėjimas rodo, kaip įsižeidę tie, kurie negali matytis ir bendrauti su H. Kohliu.

Perpasakojimais sunku tikėti

Tiesa, neaišku, kaip M. Richter-Kohl panaudos savo galias.

Nėra žinoma, koks jos požiūris į A. Merkel politiką Europos atžvilgiu ar KDS posūkius į kairę.

Bet jei M. Richter-Kohl nori, ji visada gali pasiremti savo vyru. Ji tampa ta, kuri girdi jo paskutinį žodį.

Taip kartą jau yra buvę – kai kitas buvęs Vokietijos kancleris Willy Brandtas vedė istorikę Brigitte Seebacher.

Kai po vyro mirties B. Seebacher-Brandt netikdavo vienoks ar kitoks pasakojimas apie velionį, ji visuomet remdavosi pokalbiais su W. Brandtu.

Daugelis Vokietijos socialdemokratų partijos narių abejojo, kad W.Brandtas kada nors iš tikrųjų kalbėjo būtent taip. Bet B. Seebacher-Brandt buvo sunku prieštarauti.

Įsivaizdavo kitokią santuoką

Daugelis H. Kohlio draugų mano, kad jų dievaičio žmona nesielgs kitaip. Maike įtaka – didžiulė.

M. Richter-Kohl kilusi iš Zygeno. Liekna, sportiška, trumpų plaukų šatenė studijavo Miunchene, paskui apsigynė disertaciją, o 1994–1998 metais dirbo H.Kohlio administracijos Ekonomikos skyriaus referente.

Daug kas nustebo, kai 2005-aisiais tuomet 75 metų H. Kohlis pristatė ją savo šeimos nariams ir draugams kaip naująją gyvenimo partnerę.

Tiesa, šį statusą Maike turbūt įsivaizdavo kitaip. Juk 34 metais už ją vyresnis vyras tuo metu dar buvo energingas, gyvybingas, kupinas jėgų. Žmogus, kuris skleidė Vokietijos vienybės kanclerio, istorijos vairininko spindesį.

Dabar M. Richter-Kohl gyvena su žmogumi, prikaustytu prie vežimėlio.

Vis dėlto tie, kuriems durys į senojo kanclerio namus atvertos, sako, kad M. Richter-Kohl kruopščiai rūpinasi savo sutuoktiniu: esą ji dėmesinga, pasiaukojanti.

Tiltas kartais pakeliamas

Dėl Helmuto M. Richter-Kohl pertvarkė visą namą.

Pavyzdžiui, liftu iš pirmojo aukšto, kur įrengtas jo miegamasis, galima pasiekti jo darbo kabinetą pusrūsyje.

O vonios kambarys pertvarkytas taip, kad H. Kohlis juo galėtų naudotis savarankiškai, be pašalinių pagalbos.

Senasis kancleris kasdien plaukioja, dirba savo kabinete ar svetainėje, jam balsu garsiai skaitoma. Kartu su žmona H.Kohlis rašo laiškus. Tiesa, jų gavėjai spėlioja, kieno jie rašyti – buvusio kanclerio ar M. Richter-Kohl. Esą parašas neryškus.

Kartais, bet vis rečiau legendinis politikas su žmona važiuoja į viešbutį „Deidesheimer Hof”.

Čia jis kviesdavosi iš viso pasaulio atvykusius valstybės svečius vaišintis kimštu kiaulės skrandžiu, nors šis patiekalas nebuvo jo mėgstamiausias.

Tai – ramus dviejų žmonių gyvenimas namuose, kuriame H. Kohlis anksčiau gyveno su savo pirmąja žmona Hannelore. Čia ji savo noru pasitraukė iš gyvenimo.

Jos dvasią namuose tenka kentėti ir M. Richter-Kohl. Bet tai nereiškia, kad moteris dažnai nešioja savo pirmtakės drabužius, kaip dažnai tvirtinama. Esą taip ji pasielgė tik kartą. Gal M.Richter-Kohl reikėtų dažniau ištiesti ranką ir susitaikyti su kai kuriais tikrais savo vyro draugais?

Teigiama, kad pakeliamasis tiltas, vedantis į H. Kohlio pilį, kartkartėmis pakeliamas. Ką gi, gera pradžia – pusė darbo.

Buvęs Vokietijos kancleris 82 metų Helmutas Kohlis jau sunkiai kalba. Žodžius dabar už jį renka kiti – šeima, bendražygiai ir smalsus žurnalistas. Politikos legenda nebegali kontroliuoti savo aplinkos.

Pirmoji žmona gyvenimą baigė savižudybe

H. Kohlis gimė 1930 metų balandžio 3-iąją Liudvigshafeno finansų tarnautojo Hanso Kohlio šeimoje. Būsimasis legendinis Vokietijos politikas augo konservatyvių katalikiškų pažiūrų šeimoje.

Be Helmuto, šeimoje augo jo sesuo Hildegard ir brolis Walteris. H. Kohlis buvo trečias vaikas.

H. Kohlis – buvęs Krikščionių demokratų sąjungos (KDS) politikas. 1969–1976 metais jis buvo Reino krašto-Pfalco žemės ministras pirmininkas, o 1982–1998 metais – šeštasis Vokietijos Federacinės Respublikos kancleris.

Pirmoji H. Kohlio žmona Hannelore savo noru pasitraukė iš gyvenimo 2001 metais savo namuose Liudvigshafene. Ji septynerius metus sirgo skausminga liga – alergija šviesai.

H. Kohl galėdavo palikti namus tik visiškai sutemus. Šią ligą sukėlė penicilino tabletės, kuriomis ji buvo gydoma po tulžies operacijos. Tik vėliau paaiškėjo, kad ji buvo alergiška penicilinui.

H. Kohl išgyveno 68 metus, iš jų 53 metus praleido šalia savo vyro. Berlynietė, vaikystę praleidusi Leipcige ir per karą tapusi pabėgėle, su būsimuoju vyru Helmutu susipažino Liudvigshafene būdama 15 metų.

Jaunuolius suvedė šokių pamokos, kurios po 12 metų draugystės baigėsi santuoka. Kohliai susilaukė dviejų sūnų – Walterio ir Peterio.

H. Kohl turėjo prancūzų ir anglų kalbų vertėjo diplomą ir mokėjo stenografuoti keturiomis kalbomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.