Pirmosios Prancūzijos ponios parama kalinei - naudinga?

Prancūzijos prezidento gyvenimo draugė Valerie Trierweiler nuo pat šalies vadovo kadencijos pradžios įsivelia į vieną nesusipratimą po kito. Tačiau šįkart moters veiksmai gali pridaryti žalos tarptautiniu mastu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 8, 2012, 9:29 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:23 AM

Pirmąja šalies sugyventine populiariai vadinama V. Trierweiler rizikuoja supykdyti meksikiečių pareigūnus.

Moteris pasinaudojo diplomatiniais kanalais ir Meksikoje 60 metų kalėjimo bausme nuteistai prancūzei Florence Cassez praėjusią savaitę nusiuntė dovanų – knygų, grožio priemonių, šokoladų, rašo britų leidinys „The Guardian“.

Anot Prancūzijos laikraščio „Le Parisien“, V. Trierweiler žada panašius siuntinius F. Cassez siųsti kiekvieną mėnesį iki pat jos išlaisvinimo.

Prancūzė svečioje šalyje pripažinta kalta dėl dalyvavimo žmonių grobimuose ir nelegalaus ginklo laikymo, tačiau namuose paplitusi nuomonė, kad F. Cassez tapo neteisingos Meksikos teisinės sistemos auka. Tad rodydama paramą F. Cassez, pirmoji Prancūzijos ponia greičiausiai pelnys pritarimą namuose. Netgi opozicijai bus sunku kritikuoti tokį V. Trierweiler sprendimą, nes buvęs šalies prezidentas Nicolas Sarkozy irgi yra rodęs viešą paramą Meksikoje nuteistai prancūzei.

Tiesa, dėl to tarp Meksikos ir Prancūzijos kilo diplomatinė krizė. Tad po F. Hollande'o gyvenimo draugės veiksmų, imta klausti, ar tarp Paryžiaus ir Meksiko vėl nepadvelks toks pat šaltukas.

V. Trierweiler rodomą paramą garsiai kalinei jau kai kas lygina ir su 2007 metais vykusia N. Sarkozy buvusios sutuoktinės Cécilios Sarkozy kelione į Libiją, per kurią gelbėtos šalyje įkalintos Bulgarijos slaugės.

N. Sarkozy slaugių išlaisvinimą vadino didžiule sėkme. Tačiau užkulisiuose dėl slaugių išlaisvinimo taręsi Europos Sąjungos pareigūnai apkaltino Prancūzijos vadovą prisiimant garbę už jų darbą.

37-erių F. Cassez šešiasdešimties metų kalėjimo bausmė skirta 2009-aisiais. Tačiau ji visada neigė savo kaltę.

Moteris buvo suimta 2005 metais su tuometiniu jos vaikinu Israelis Vallarta - žinomos žmonių grobikų grupuotės lyderiu.

Iki šiol daug ginčų kelia tai, kaip meksikiečių policija surengė poros areštą.

Prieštaringai vertinami ir pagrobimo aukų parodymai. Šios teigia niekada nematę savo grobikų, tačiau tikino atpažinusios F. Cassez balsą.

Praėjusį kovą Meksikos aukščiausiasis teismas sutiko išnagrinėti F. Cassez apeliaciją. Prieš tai teismas pripažino, kad prancūzės teisės buvo pažeistos, o jos byloje būta nesklandumų.

Tikimasi, kad teismas sprendimą dėl F. Cassez priims 2013 metais.

Kad F. Cassez nepamiršta, demonstruoja ir F. Hollande'as. Prancūzijos prezidentas keletą kartų kalbėjosi su moters tėvais telefonu.

F.Cassez šeima tikisi, kad kalinės klausimas Eliziejaus rūmuose bus iškeltas ir kitą savaitę, kai šalyje lankysis išrinktasis Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto su žmona Angélica Rivera.

Tačiau F.Hollande'as paramą užsienyje kalinčiai prancūzei yra pasiryžęs rodyti subtilesniais būdais, nes yra įsitikinęs, kad Meksikos teisinės sistemos įžeidinėjimas nepadės prancūzės išlaisvinti.

„Bet koks bandymas daryti spaudimą bus vertinamas labai blogai“, - sakė neįvardytas Prancūzijos diplomatas Meksikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas