Kandidatų į prezidentus debatuose – antra serija

Debatuose šiąnakt darsyk susigrumsiantys kandidatai į JAV prezidento kėdę ant kortos stato daug. Mittas Romney sieks pakartoti pirmojo žodžių mūšio sėkmę, o Barackas Obama, priešingai, negali sau leisti dar vieno pralaimėjimo.

Pirmuosius debatus spalio 3 dieną užtikrintai laimėjo respublikonas M. Romney (kairėje).<br>AP
Pirmuosius debatus spalio 3 dieną užtikrintai laimėjo respublikonas M. Romney (kairėje).<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 16, 2012, 9:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:40 AM

Iki JAV vadovo rinkimų likus trims savaitėms, atmosfera abiejų kandidatų stovyklose įelektrinta.

Rinkėjų nuomonių apklausos prieš debatus rodo, kad M. Romney ir B. Obamos jėgos apylygės, todėl abu politikai sieks pasinaudoti antradienio pasirodymu ir palikti varžovą kuo toliau už nugaros.

Juolab, kad M. Romney ir B. Obamos taikiklyje - itin svarbių šalies valstijų neapsisprendę rinkėjai.

Užduočių - ne viena

Antradienį, 9 valandą vakaro vietos laiku (trečiadienį, 4 val. ryto Lietuvos laiku) prasidėsiančiuose debatuose M. Romney vėl stengsis įtikinti amerikiečius, kad pergalės atveju jis atneštų šaliai permainų.

Respublikonas taip pat sieks parodyti per menkus B. Obamos pasiekimus ekonomikoje, nors tai padaryti nebus lengva, nes šalyje kaip tik atsiranda ekonomikos atsigavimo ženklų.

Neseniai JAV valdžia paskelbė, kad 43 mėnesius nedarbas šalyje siekė 8 proc., o dabar nukrito iki 7,8 proc.

Per pirmuosius debatus užmegzti ryšį su rinkėjais sugebėjęs M. Romney žūtbūt turi išlaikyti įgytą pranašumą, net ir žinodamas, jog B. Obama taip pat bandys sužavėti rinkėjus bei kritikuoti respublikoną.

Spaudimas - B. Obamai

Vis dėlto didžiausią spaudimą prieš debatus, vykusius Hofstros universitete, Niujorko valstijoje patiria JAV prezidentas. Per 90 minučių jis privalo pasirodyti kur kas geriau nei per spalio 3-iosios kandidatų į prezidento postą debatus.

B. Obamos stovykla iš anksto žada, kad perrinkimo siekiantis prezidentas šįkart griebsis agresyvesnio stiliaus, bus aktyvesnis ir aiškiau nubrėš savo ir respublikono politikos skirtumus.

Po praėjusių debatų JAV vadovas buvo kritikuojamas dėl to, kad jam esą nepavyko mesti tinkamo iššūkio M. Romney dėl jo nuomonės mokesčių ir sveikatos apsaugos politikos klausimais. Demokratai piktinosi ir dėl to, kad B. Obama neatrėmė M. Romney bandymų nukreipti dėmesį nuo jo itin konservatyvių pažiūrų kai kuriais klausimais.

„B. Obama turi stabilizuoti laivą ir vėl sukelti pasitikėjimą demokratais“, - užduotį JAV prezidentui įvardijo politologas Andrew Tayloras iš Šiaurės Karolinos universiteto.

Gelbėti partijos kandidatą į prezidento postą, regis, suskubo ir demokratai. JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton pirmadienio vakarą prisiėmė atsakomybę dėl JAV ambasadoriaus ir trijų kitų amerikiečių žūties Libijoje praėjusį mėnesį.

M. Romney stovykla pastaruoju metu nuolat kaltino B. Obamos administraciją nesugebėjus užtikrinti šalies diplomatų saugumo Bengazyje.

Tai, jog atsakomybę nuo prezidento pečių prisiėmė H. Clinton, kai kurie apžvalgininkai vadina rizikingu žingsniu, mat kai kuriems rinkėjams „už viską atsakingas“ prezidentas gali pasirodyti silpnas ir nesugebantis pats prisiimti atsakomybės.

Debatų forma - iššūkis

Po pasyvaus B. Obamos pasirodymo spalio 3-iosios debatuose M. Romney populiarumas padidėjo ir kandidatai dabar daugumoje nacionalinių nuomonių apklausų eina koja kojon.

„Reuters“ ir „Ipsos“ apklausa pirmadienį parodė, kad B. Obama lenkia varžovą tik dviem procentais. Kandidatus atitinkamai remia 47 proc. ir 45 proc. rinkėjų.

Tad jų abiejų kampanijoms būtinai reikia proveržio. Tiesa, šį pasiekti sunkiau ir dėl pačios debatų formos. Politikai diskutuos intymesnėje aplinkoje, tarsi miestelio rotušės susitikime atsakinėdami į susirinkusių ir iki šiol neapsisprendusių už ką balsuoti žmonių klausimus.

„Tokiu atveju jie negali sutelkti dėmesio vien į varžovo puolimą. Tenka kalbėti tiesiogiai su žmonėmis, žiūrėti jiems į akis ir bandyti užmegzti ryšį, o tai nėra nė vieno jų stiprioji pusė“, - prieš debatus kalbėjo minėtasis A. Tayloras.

Tiesa, M. Romney prieš antradienio debatus buvo daugiau pasipraktikavęs atsakinėti į paprastų žmonių klausimus nei B. Obama.

Pastaruoju metu ne vienas respublikono rinkimų kampanijos renginys vyko klausimų atsakymų forma. B. Obama tokios formos renginių per šią rinkimų kampaniją turėjo mažai.

Tačiau M. Romney padėdėjai džiaugtis tokiu privalumu neskuba. Jie pripažino, kad draugiškų rėmėjų klausimai - ne tas pats kas netikėti rinkėjų klausimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.