Po kandžios žodžių dvikovos - B. Obamos pergalė debatuose (video)

JAV prezidentas Barackas Obama ir jo konkurentas rinkimuose Mittas Romney antradienio vakarą surengtuose antruosiuose TV debatuose vienas kitam negailėjo aštrių replikų ir pastabų. Kandidatų į JAV prezidento postą žodžių dvikova Hofstros universitete Hempstede Niujorko valstijoje vyko įnirtingai, o politikos apžvalgininkai skelbia nedidelę B. Obamos pergalę.

M. Romney (kairėje) ir B. Obama negailėjo vienas kito.<br>AP
M. Romney (kairėje) ir B. Obama negailėjo vienas kito.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, CNN, ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2012, 1:14 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:23 AM

90 minučių trukusiuose debatuose, per kuriuos klausimus uždavinėjo rinkėjai, buvo kalbama ne tik vidaus politikos ir ekonomikos, bet ir užsienio politikos temomis.

B. Obama buvo agresyvus

Po silpno pasirodymo pirmajame debatų raunde B. Obama šiuose debatuose stengėsi būti kategoriškesnis. Demokratų kandidatui reikėjo pasitempti, nes reitingai, paskelbti likus kelioms valandoms iki laidos, jam nebuvo palankūs - M. Romney sulaukė daugiau simpatijų.

Nors dabartinis JAV prezidentas šį kartą su savo oponentu diskutavo drąsiau nei pirmuosiuose debatuose, ryžtingai gynė savo vykdomą politiką, pats M. Romney taip pat išlaikė agresyvią taktiką, teigdamas, kad milijonai bedarbių ir vangi ekonomika rodo, jog B. Obamos politika patyrė nesėkmę.

Tiesa, politikos apžvalgininkai teigia, kad šiuose debatuose stipriau pasirodė dabartinis JAV vadovas. „Labiausiai patobulėjęs - toks apdovanojimas šį kartą atitenka B. Obamai. Manau, šį vakarą jis atrodė stipresnis“, - sakė CNN vyresnysis politikos analitikas Davidas Gergernas.

CNN apklausos duomenimis, 46 proc. respondentų manė, kad debatuose nugalėjo B. Obama. M. Romney laimėtoju matė 39 proc. apklaustųjų.  

„Manau, kad šįkart nugalėjo B. Obama. Šiaip palaikau M. Romney, tačiau nemanau, kad respublikonas tiksliai išsakė tai, ką norėjo pasakyti“, - teigė debatus gyvai stebėjęs Jamesas Digirolamo iš Niujorko.

JAV lygino su Graikija

B. Obama, be kita ko, kaltino M. Romney siekiant turtingiesiems naudingos politikos. „M. Romney siekia tikslo, kad žmonėms viršūnėse galiotų kitos taisyklės“, - kalbėjo B. Obama. Respublikonas neliko skolingas ir užsipuolė prezidentą dėl valstybės skolų.

Turėdamas galvoje skolų krizę euro zonoje, jis sakė, kad B. Obama veda JAV „keliu į Graikiją“. M. Romney vėl kaltino B. Obamą dėl silpnos ekonomikos. „Vidurinysis sluoksnis per praėjusius ketverius metus kentėjo dėl prezidento politikos“, - sakė respublikonų kandidatas.

B. Obama atrėžė, kad šalis atsigauna po sunkios recesijos. Bendrovės esą per praėjusius 30 mėnesių sukūrė 5 mln. naujų darbo vietų. O M. Romney esą nori, kad JAV automobilių pramonė bankrutuotų.

Audringai diskutuojama tema buvo ir mirtina ataka prieš JAV konsulatą Libijos Bengazio mieste. B. Obamos veiksmai dėl šio incidento kelia abejonių visa prezidento politika arabų pasaulio atžvilgiu, sakė M. Romney, atsiprašydamas už Jungtines Valstijas.

B. Obama kaltino savo konkurentą iš šio išpuolio siekiant susikrauti politinį kapitalą.

Debatai sulaukė ir pašaipų

Politikai diskutavo intymesnėje aplinkoje, tarsi per susitikimą miestelio rotušėje atsakinėdami į susirinkusių ir iki šiol neapsisprendusių, už ką balsuoti, žmonių klausimus. Nuo praėjusių debatų pastarieji ir skyrėsi tuo, kad B. Obama bei M. Romney diskutavo labiau ne vienas su kitu, o su žiūrovais salėje, žvelgdami tiesiai į klausimų autorius.

Abu politikai aktyviai judėjo scenoje - kaip pastebėjo „Reuters“, tarsi boksininkai ringe. Jie nuolat stengėsi pertraukti vienas kitą ir nevengė garsiai niurzgėti dėl debatų taisyklių, nustatančių kiekvieno pasisakymo trukmę.

Tiesa, nors debatai buvo įnirtingi ir aktualiomis, rimtomis temomis, Amerikoje iš jų nevengta pasišaipyti. Esą kandidatų į prezidentus diskusijas per televiziją stebintys amerikiečiai tiek nesusigaudo politikoje, kad galiausiai patys nuspręstų, kas laimėjo debatus.

„Po debatų milijonai amerikiečių įsijungė kompiuterius tam, kad išsiaiškintų, ką jie patys mano apie debatų laimėtoją. Juk reikia peržvelgti, ką kalba žmonės „Facebook“ ir „Twitter“, - kandžiai pastebėjo populiarus satyros tinklalapis „The Onion“.

Kandidatai į JAV prezidento postą spalio 22 dieną susirungs paskutiniuose debatuose.

Prezidento rinkimai JAV vyks lapkričio 6 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.