ES prezidentas sugalvojo, kaip atsiimti Nobelio premiją

Europos Vadovų Tarybos

„Tegu ši Nobelio premija bus didžiulių bendrų pastangų pripažinimas ir stiprus raginimas išsaugoti kitoms kartoms Europą taikos, pažangos ir klestėjimo žemynu“, - pažymėjo H. Van Rompuy.<br>"Reuters"
„Tegu ši Nobelio premija bus didžiulių bendrų pastangų pripažinimas ir stiprus raginimas išsaugoti kitoms kartoms Europą taikos, pažangos ir klestėjimo žemynu“, - pažymėjo H. Van Rompuy.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-10-18 23:25, atnaujinta 2018-03-16 00:27

„Šiam džiugiam įvykiui pažymėti, aš tikiuosi, visų ES valstybių ir vyriausybių vadovai galės dalyvauti šventėje Osle gruodžio mėnesį“, - sakė H.Van Rompuy prasidedant ES lyderių susitikimui.

Tokią žinutę socialiniame tinkle „Twitter“ H.van Rompuy paskelbė praėjus kelioms akimirkoms po to, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as įžengė į posėdžių salę Briuselyje - vaizdo įraše buvo parodyta kaip A. Merkel purto galvą, o F. Hollande'as pasilenkęs kažką sako, abiems einant greta.

Nobelio Komitetas penktadienį paskelbė, jog Taikos premija skiriama Europos Sąjungai, kuri atnešė daugiau kaip pusę šimtmečio trunkančią taiką į Antrojo pasaulinio karo suskaidytą žemyną; šis sprendimas buvo sutiktas ir pagyromis, ir pajuoka.

Šis apdovanojimas yra „didžiulė garbė visoms mūsų šalims, visoms mūsų institucijoms, taip pat visiems mūsų piliečiams“, - sakė H. Van Rompuy.

„Šiandien mes susiduriame su rimtais sunkumais, bet mes galime sustiprinti pasitikėjimą prisimindami, kad kliūtys, kurias Europos statytojai turėjo įveikti buvo, tiesiai sakant, dar labiau bauginančios“, - kalbėjo jis.

„Jie turėjo atkurti žemyną, nuniokotą smurto, diktatūrų, ir jiems pavyko“, - pridūrė H. Van Rompuy.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas trečiadienį sakė, kad jis ir Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso kartu Osle priims šį apdovanojimą, vertą beveik vieną milijoną eurų (8 mln. Norvegijos kronų; 3,75 mln. litų).

„Vyksime kartu, visi trys“, - sakė M. Schulzas reporteriams Paryžiuje trečiadienį po susitikimo su F. Hollande'u.

Beje, pasak jo, susitikę su J. M. Barroso ir H. Van Rompuy jie taip ir nesusitarę, kas iš jų sakys padėkos kalbą.

Europos Komisija yra pranešusi, kad tariamasi su Nobelio Komitetu dėl ceremonijos protokolo ir kitų klausimų.

Ką daryti su pinigine premija, turi spręsti visa Europos Sąjunga, kurios daugelis valstybių turi skolų, vertinamų trilijonais eurų.

„Tegu ši Nobelio premija bus didžiulių bendrų pastangų pripažinimas ir stiprus raginimas išsaugoti kitoms kartoms Europą taikos, pažangos ir klestėjimo žemynu“, - pažymėjo H. Van Rompuy.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.