Smurto protrūkiai vaikų lopšeliuose šiurpina Lenkiją

Ar tėvams palikti mažylius vaikų auklėjimo įstaigose Lenkijoje jau nebesaugu? To vis dažniau klausia lenkai šalį sukrėtus dar vienam smurto prieš vaikus skandalui.

Kad šiame Vroclavo mieste esančiame vaikų lopšelyje dėjosi šiurpūs dalykai, iki šiol niekas nė neįtarė.
Kad šiame Vroclavo mieste esančiame vaikų lopšelyje dėjosi šiurpūs dalykai, iki šiol niekas nė neįtarė.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas BUTRIMAS Specialiai LR, Varšuva

Oct 18, 2012, 10:02 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:58 AM

Pranešimas apie devynių mažylių išgyventą košmarą privačiame Vroclavo vaikų lopšelyje viliojančiu pavadinimu „Mikės Pūkuotuko stebuklų kraštas” pašiurpino net visko girdėjusius lenkus.

Vieno kūdikio tėvų iškviesti policininkai, įsiveržę į lopšelį, mažylius rado pririštus prie lovyčių bei kėdučių, o kai kuriuos – gulinčius užrištomis burnomis ant plikų lentų.

Taip dvi jaunos mažylių prižiūrėtojos pasilengvindavo darbą – vaikus supančiodavo, kad jie nejudėtų, o burnas užkimšdavo, kad nekeltų triukšmo.

Pasiskųsti niekas negalėjo

Minėtos prižiūrėtojos taip savavaliauti galėjo todėl, kad viena jų kartu su savo sutuoktiniu buvo lopšelio savininkė, o kita – jos jaunesnė sesuo.

Kad spalvingais Mikės Pūkuotuko atvaizdais išpieštame privačiame name įsteigtame lopšelyje 6–24 mėnesių vaikai patiria košmarą, tėvai neturėjo nė menkiausio supratimo. Juk nė vienas mažylių dar nekalbėjo ir negalėjo pasiskųsti.

Kankino lyg teroristus

Auklėtojas sadistes išdavė įdarbinta patyrusi prižiūrėtoja, kuri sukrėsta vaizdo nufilmavo telefonu mažyliams daromą skriaudą ir parodė vieno kūdikio tėvams. Jie nedvejodami iškvietė policiją ir apie nusikaltimą informavo prokuratūrą.

Prokuratūros nurodymu lopšelis buvo skubiai uždarytas, o vaikus kankinusioms prižiūrėtojoms skirtas namų areštas.

Prokurorė Malgorzata Klaus patvirtino, jog minėtos auklėtojos, seserys Sylwia L. ir Magda L., vaikus ne tik surišdavo, bet ir maitindavo per prievartą, pirštais užspausdamos mažyliams nosį ir prilaikydamos rankas ir kojas.

Pusantrų metų Oliwerio mama Agniezka T. tardytojams pareiškė, kad klausinėjamas, ką veikė lopšelyje, jos sūnus jau prieš mėnesį ėmė rankyte užsidengti burną.

Mama negali sau atleisti, kad tada patikėjo auklėtojų tvirtinimu, esą ranka ant burnos liudija, jog jie lopšelyje žaidžia indėnus.

Agniezką T. sukrėtė ir tai, kad lopšelis reklamavosi ekologišku ir tik šviežiu maistu, o maitino pigiausiais produktais iš prekybos centrų.

Policininkai atskleidė ne tik tai, bet ir melą dėl šviežio maisto, nes paaiškėjo, kad tas pats valgis būdavo pašildomas ir vaikams duodamas keletą dienų.

Lopšeliuose – jokios kontrolės

Į žiniasklaidą patekus nuotraukoms su kūdikių kankinimo vaizdais, šalyje kilo didžiulis visuomenės pasipiktinimas dėl menkos tokių įstaigų kontrolės.

Lenkija ES užima vieną paskutinių vietų pagal vaikų lopšelių skaičių ir prieinamumą, tad Briuselio kritikuojama Varšuva nuo šių metų palengvino sąlygas tokioms įstaigoms kurti. Bet tai sukėlė ir problemų.

Žiniasklaida spėja, jog lengvai išduodami leidimai paskatino šio verslo imtis ir tinkamos kvalifikacijos neturinčius asmenis, o menka valstybinių institucijų kontrolė sukūrė sąlygas piktnaudžiauti.

Seime girdėti reikalavimų, kad vaikų globos įstaigose būtų įrengtos vaizdo kameros, tuomet tėvai galėtų stebėti, kaip prižiūrimos jų atžalos.

Skandalas paliudijo ir tėvų neatsakingumą – pastarąjį lopšelį Vroclave įkūrę sutuoktiniai dar net nebuvo gavę leidimo tokiai veiklai, o mažylių gimdytojai tuo visiškai nesidomėjo.

Prieš globojamus vaikus ranką kelia ne pirmąsyk

Šis skandalas nėra pirmasis vaikų priežiūros įstaigose. Prieš mėnesį šalį sukrėtė mirtini susidorojimai privačiuose globos namuose netoli Gdansko esančiame Pucko miestelyje.

32 ir 36 metų sutuoktiniai bedarbiai Anna bei Wieslawas C., patys auginantys du savo mažamečius vaikus, pasiėmė papildomai globoti penkis svetimus, kurių du po pusmečio nužudė.

Tardytojai išsiaiškino, jog trejų metų Kacperą kumščiu ir spyriais mirtinai uždaužė Wieslawas C., o dvejais metais vyresnę Klaudią panašiai užtalžė jo žmona.

Iš mėlynių ant vaikų kūnų teismo medicinos ekspertai nustatė, jog mažyliai buvo mušami nuolat, o mirė nuo smūgių plyšus vidaus organams.

Prokuratūra spėja, jog sutuoktiniai penkis svetimus vaikus auginti pasiėmė ne iš meilės tokiam darbui, bet susigundę valstybės mokamais pinigais, už kuriuos norėjo pabaigti namo remontą.

Valstybė žuvusius vaikus globėjams perdavė atėmusi juos iš mylinčios, bet neturtingos motinos. Mažylių žudikai mušdavo ir savo vaikus, tačiau kontrolieriai tuo nesidomėjo ir leido sadistams steigti globos namus. Mulkinami leidosi ir policininkai, naiviai patikėję, jog Kacperas mirė nukritęs nuo laiptų, ir neužbėgę už akių jo sesutės nužudymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.