Išžaginimo sukeltas nėštumas - Dievo planas? (papildyta)

JAV respublikonų

Respublikonas R. Mourdockas sakė manantis, kad gyvybė prasideda apvaisinimo momentu, ir nepritariantis abortams išskyrus tik tuos atvejus, kai motinos gyvybei kyla pavojus.<br>"Reuters"
Respublikonas R. Mourdockas sakė manantis, kad gyvybė prasideda apvaisinimo momentu, ir nepritariantis abortams išskyrus tik tuos atvejus, kai motinos gyvybei kyla pavojus.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 24, 2012, 12:40 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:56 PM

Abortams nepritariančio kandidato į senatorius Richardo Mourdocko pareiškimas, kad išžaginimų sukelti nėštumai yra „kažkas, ką įvykti numatė Dievas“, suteikė demokratų prezidentui Barackui Obamai naują progą užsipulti varžovo pažiūras moterų teisių klausimu.

Abiejų prezidentinės kampanijos varžovų pozicijos šiuo metu iš esmės yra apylygės, tad moterų balsai rinkimams svarbiose valstijose gali nulemti lapkričio 6-osios balsavimo baigtį, o naujas ginčas dėl abortų nukreips dėmesį nuo M. Romney akcentuojamo vangios JAV ekonomikos klausimo.

Antradienį vakare kalbėdamas per rinkimų į JAV Senatą kampanijos Indianos valstijoje debatus, R. Mourdockas sakė manantis, kad gyvybė prasideda apvaisinimo momentu, ir nepritariantis abortams, išskyrus tik tuos atvejus, kai motinos gyvybei kyla pavojus.

„Ilgai grūmiausi su savimi, bet supratau, kad gyvybė yra Dievo dovana, ir manau, kad net tada, kai gyvybė prasideda toje baisioje išžaginimo situacijoje, tai yra kažkas, ką įvykti numatė Dievas“, - sakė jis.

M. Romney kampanijos štabas ėmėsi veiksmų, kad atsiribotų nuo šio komentaro. Atstovė Andrea Saul sakė: „Gubernatorius Romney nesutinka su Richardo Mourdocko komentarais ir jie neatspindi jo pažiūrų“.

M. Romney yra sakęs, kad nepritaria abortams, išskyrus išžaginimo ar kraujomaišos atvejus, taip pat - atvejus, kai reikia gelbėti motinos gyvybę.

Prezidentas B. Obama seniai kaltina M. Romney ir kitus respublikonus ekstremaliomis pažiūromis į abortus ir kitas moterų teises.

Nacionalinis demokratų komitetas suskubo susieti M. Romney su R. Mourdocku ir atsiuntė nuorodą į televizijos reklamą, kurioje M. Romney reiškia savo paramą R.Mourdockui, tačiau toje reklamoje nekalbama apie abortus ir kitus socialinius klausimus.

Indianos Demokratų partijos pirmininkas Danas Parkeris tuo tarpu paskelbė pareiškimą, kuriame sako: „Kaip abortų priešininkas katalikas esu priblokštas ir man gėda dėl to, jog Richardas Mourdockas mano, kad Dievas skyrė išžaginimus“.

„Išžaginimo aukos yra itin smurtinio akto aukos, o mano Dievas nėra smurtinis. Ar mums reikia daugiau įrodymų (to), kad Richardas Mourdockas yra ekstremistas, atitrūkęs nuo Indianos gyventojų?“ - klausė jis.

Pirmadienį vakare per paskutinius prezidentinės kampanijos debatus kreipdamasis į moteris, B. Obama apkaltino M. Romney norint grąžinti Ameriką prie „6-ojo dešimtmečio socialinės politikos“.

M. Romney pažadėjo būti abortams nepritariančiu prezidentu, o dabartinėje jo programoje remiamas 1973 metų Aukščiausiojo Teismo sprendimo, kuriuo buvo legalizuoti abortai, panaikinimas, leidžiant valstijoms pačioms spręsti dėl šios praktikos legalumo.

Šis multimilijonierius labiau siekė sutelkti dėmesį į ekonomiką. Jis teigė, kad moterys nukentėjo dėl didelio nedarbo ir kad jis turi verslininko įžvalgumo, todėl gali suteikti postūmį vangiai atsigaunančiai ekonomikai.

Per kampanijos renginius Ohajuje ir Floridoje B. Obama kaltino M. Romney sergant „trečios stadijos romnezija“ ir pamiršus arba visiškai pakeitus savo pažiūras daugeliu klausimų.

„Mes įpratę matyti, kaip politikai keičia savo poziciją, buvusią prieš ketverius metus. Mes nepratę matyti politikų, keičiančių savo poziciją, buvusią prieš keturias dienas“, - per mitingą Floridoje sakė B. Obama.

Antradienį apklausos rodė, kad M. Romney visoje šalyje prezidentą populiarumu lenkia vidutiniškai 0,7 proc., bet B. Obama vis dar turi nedidelę persvarą Ohajuje, Ajovoje, Nevadoje, Viskonsine ir Naujajame Hampšyre - valstijose, kurios jam gali suteikti antrą ketverių metų kadenciją.

R. Mourdocko komentaras apie išžaginimus gali padėti B. Obamos kampanijai vėl įsibėgėti.

Kitas respublikonų kandidatas į Senatorius, Toddas Akinas iš Misūrio, rugpjūčio mėnesį taip pat sulaukė griežtos kritikos - pasakęs, kad moters organizmas turi priemonių užkirsti kelią nėštumui „legitimių išžaginimų“ atvejais.

Toji pastaba JAV naujienose dominavo toli gražu ne vieną dieną ir sukėlė abiejų partijų kritikos laviną. Tuomet M.Romney ir kiti respublikonai ragino T.Akiną pasitraukti iš rinkimų kovos.

T. Akinas atsiprašė, bet trauktis atsisakė, taip potencialiai sužlugdydamas respublikonų viltis susigrąžinti 100 vietų Senato kontrolę iš dabar ją turinčių demokratų. Kongreso rinkimai taip pat vyks lapkričio 6 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.