Belgijos karališkajai šeimai - vargas dėl meilės

Lrytas.lt spec. korespondentė, Briuselis

Knygoje didžiausias dėmesys skiriamas sosto paveldėtojui princui Philippe`ui, jo santuokai su princese Mathilde`a.<br>AP
Knygoje didžiausias dėmesys skiriamas sosto paveldėtojui princui Philippe`ui, jo santuokai su princese Mathilde`a.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Oct 25, 2012, 10:05 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:35 PM

Kol Belgijos karališkoji šeima šventė kaimyninio Liuksemburgo sosto įpėdinio vestuves, pačioje Belgijoje užvirė aistros dėl nuosavų monarchų meilės reikalų.

Nors žurnalisto Frederico Deborsu knyga „Karališkasis klausimas“ pasirodė tik antradienį, jau savaitgalį pasklido gandai, kad joje didžiausias dėmesys skiriamas sosto paveldėtojui princui Philippe`ui. Dar konkrečiau – jo santykiams su tėvu, santuokai su princese Mathilde`a ir jo neva slepiamam homoseksualumui. Belgijos visuomeninio transliuotojo žurnalistas F. Deborsu teigia, kad jo knyga – kaip dėlionė, sudėliota po dešimčių susitikimų su karališkajai šeimai artimais šaltiniais. O šios dėlionės centre – princas Philippe`as, turintis kada nors iš tėvo perimti karaliaus pareigas. Tačiau žurnalisto teigimu, visa Belgija dvejoja, ar Philippe`as bus geras karalius.

Santuoka iš išskaičiavimo

Knygoje rašoma, kad dėl sūnaus gebėjimo būti karaliumi nėra įsitikinęs net jo tėvas dabartinis Belgijos karalius Albertas II. „Karališkajame klausime“ atskleidžiama, kad karalius serga odos vėžiu ir dėl savo amžiaus bei sveikatos būklės norėtų jau kitą vasarą karūną perleisti savo sūnui, tačiau juo nepakankamai pasitiki.

Šaltiniai teigia, kad karalius pirmiausiai nori sulaukti, kol Belgijoje baigsis politinė krizė.

Žurnalistui neva pavyko išsiaiškinti, kad Albertas II buvo prastas tėvas, niekada nepalaikęs savo sūnaus. O karaliui ir karalienei Paolai išgyvenant eilinę santykių krizę, tiesioginiu sosto paveldėtoju esą rūpinosi ne tėvai, o kariškiai.

Teigiama, kad princui Philippe`ui ilgai neišsirinkus nuotaikos, tėvas ėmęsis šantažo: jei sūnus neves, niekada netaps karaliumi. Tad F. Deborsu knygoje rašo, kad princo Philippe`o ir princesės Mathilde santuoka buvo ne iš meilės, o iš politinių paskatų ir paklūstant abiejų jaunųjų tėvų spaudimui.

Būsimasis Belgijos monarchas homoseksualus?

Žibalo į ugnį dar šliūkštelėjo knygos autoriaus teiginiai apie princo seksualinę orientaciją. F. Deborsu rašo, kad nuo pat vaikystės dėl savo homoseksualumo Philippe`as jautė „frustraciją“. Čia atskleidžiami ir neva artimi jo santykiai su žinomu Belgijos psichologu Thomas d`Asembourgu, kuris princui kadaise atstojo tėvą.

Šiuo metu Belgijoje įnirtingai aptarinėjamoje knygoje rašoma, kad princas ir jo draugas nuolatos būdavo kartu ir dviese keliaudavo atostogauti. „Tai nebuvo įprasti santykiai“, - atskleidžia Belgijos visuomeninio transliuotojo RTBF žurnalistas.

Nieko nelaukęs T. d`Asembourgas paneigė šiuos teiginius, pareikšdamas, kad niekada neturėjo intymių santykiu su Belgijos karūnos paveldėtoju. Jis teigia esantis šokiruotas teiginių apie jį ir princą Philippe`ą .

Be to, garsus šalies psichologas paneigė ir vieną knygos detalę. F. Deborsu rašo, kad artimas princo draugas nebuvo pakviestas į karališkas vestuves. „Visų pirma, mūsų santykiai tikrai nebuvo „netradiciniai“. Aš nesu homoseksualus ir net jei būčiau, ar tai nusikaltimas? Antra, buvau pakviestas į Philippe`o vestuves ir jose dalyvavau“, - piktinosi T. d`Asembourgas.

Netylėti nusprendė ir pats princas. Jo spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame Philippe`as teigia, kad „diena, kai Mathilde`a sutiko už manęs tekėti buvo laimingiausia mane gyvenime. Santuoka mums padovanojo keturis vaikus, kuriuos kasdien apsupame savo meile ir iš jų gauname tą patį. Šį pareiškimą darau būdamas visiškai ramus“, - pareiškė būsimas Belgijos karalius.

Paslaptingas interviu

Šurmulį visuomenėje sukėlė ne tik gandai apie princo asmeninį gyvenimą, bet ir tai, kad knygoje „Karališkasis klausimas“ neva pateikiamas karaliaus Alberto II interviu.

Pagal monarchijos įstatymus, karalius neturi teisės dalinti interviu, tad kaip knygoje atsidūrė monarcho pokalbis apie šeimą ir vaikus.

Karališkieji rūmai atsisakė komentuoti šią detalę, o žiniasklaida išsiaiškino, kad kaip interviu knygoje pateikiami dar 1994 metais Alberto II „ne spaudai“ sakyti žodžiai. Juos galėjo užrašyti F. Deborsu brolis Christophe`as Deborsu, anuomet pas karalių pakviestas neformalaus pokalbio.

Knygos autorius F. Deborsu atsisakė patikslinti, ar šie karaliaus atsakymai buvo tiesiogiai įrašyti, ar atkurti po neformalaus pokalbio. Jis tik pabrėžė, kad „kai žmogus kalbasi su žurnalistu, tai jau interviu“.

Beje, Belgijos visuomeninis radijas ir televizija atsiribojo nuo šios savo darbuotojo knygos, patvirtindami, kad F. Deborsu ją rašė išėjęs neapmokamų atostogų.

Pats žurnalistas teigia nesuprantantis, kodėl jo knyga kai kam sukėlė pasipiktinimą. „Juk neparašiau nieko nelegalaus nei apie vieną knygoje minimą žmogų“, - teigia žurnalistas. Jis pareiškė esąs įsitikinęs, kad jo knyga ne tik kad nepakenks karališkosios Belgijos šeimos įvaizdžiui, o net priešingai – padarys ją dar populiaresne.

Pasauliniai nesantuokinių santykių lyderiai

Dar vieno dūrio Belgijos karališkoji šeima gali sulaukti šiandien. Internetinė pažinčių tarnyba „Ashley Madison“, siūlanti padėti nuo santuokos pavargusiems klientams, savo reklaminiai veidais pasirinko tris visame pasaulyje žinomus veidus: Didžiosis Britanijos princą Charlesą, Belgijos karalių Albertą II ir buvusį JAV prezidentą Billą Clintoną.

Po jų nuotraukomis užrašas „Pasauliniai nesantuokinių santykių lyderiai“ užsimena apie neramų kiekvieno jų santuokinį gyvenimą.

300 reklaminių plakatų pažinčių tarnyba Briuselio gatvėse turėtų iškabinti jau trečiadienį. Tiesa, tai turėjo padaryti reklaminių stendų kompanija „JCDecaux“, tačiau ji šio užsakymo atsisakė.

„Ashley Madison“ pažinčių tinklalapio atstovai teigia, kad kaip mat atsirado kita įmonė, sutikusi Belgijos sostinėje išplatinti šiuos plakatus. Tačiau už asmens atvaizdo naudojimą reklaminiais tikslais be jo sutikimo gresia net baudžiamoji atsakomybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.