Buvęs banko „Goldman Sachs“ direktorius nuteistas kalėti dvejus metus

Buvęs banko „Goldman Sachs“

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-10-25 10:13, atnaujinta 2018-03-15 21:35

JAV apygardos teismo Niujorke teisėjas Jedas Rakoffas argumentavo, kad R. Gupta yra „nepaprastai“ prisidėjo prie humanitarinių ir švietimo projektų, kildamas į JAV verslo pasaulio viršūnę, todėl jam turėtų būti skirta švelnesnė bausmė nei dešimt metų laisvės atėmimo, kurios prašė prokurorai.

Tačiau teisėjas taip pat atmetė advokatų prašymą skirti dar švelnesnę viešųjų darbų bausmę - pavyzdžiui, teikiant pagalbą neturtingiesiems Ruandoje.

Aukščiausieji verslo lyderiai, užsiimantys finansų operacijomis, pagrįstomis konfidencialia vidine informacija, „privalo suprasti, kad kai tave sučiumpa, keliauji į kalėjimą“, pažymėjo J. Rakoffas.

63 metų R.Gupta taip pat turės sumokėti 5 mln. dolerių (13,3 mln. litų) baudą ir atvykti atlikti laisvės atėmimo bausmės nuo sausio 8 dienos.

Indijoje gimęs bankininkas, kurio žmona, dukros ir kiti artimieji sėdėjo teismo salėje, atrodė susikrimtęs, tačiau neparodė jokių emocijų, kai išgirdo nuosprendį.

Keliomis minutėmis anksčiau jis sakė teismui, kad tai „sunkiausia akimirka mano gyvenime po to, kai netekau savo tėvų, būdamas paaugliu“.

„Praradau reputaciją, kurią kūriau visą gyvenimą, - sakė jis. - Siaubingai gailiuosi dėl to, kaip tai paveikė mano šeimą, mano draugus, ir man brangias institucijas.“

R. Gupta birželį buvo pripažintas kaltu dėl banko valdybos paslapčių atskleidimo savo draugui Rajui Rajaratnamui, buvusiam padidintos rizikos fondo „Galleon“ magnatui, kuris pernai buvo nuteistas kalėti 11 metų dėl savo centrinio vaidmens viename nesąžiningos prekybos vertybiniais popieriais tinkle.

R. Gupta ne viena priklausė „Goldman Sachs“ valdybai, bet ir vadovavo prestižinei konsultacijų bendrovei „McKinsey & Co.“, taip pat buvo vienas iš plataus vartojimo prekių milžinės „Procter & Gamble“ direktorių - taigi, vienas iš sėkmingiausių indų imigrantų Jungtinėse Valstijose.

Nuosprendis, paskelbtas po tris savaites trukusio bylos nagrinėjimo, tapo didžiausiu laimėjimu kitam imigrantui iš Indijos - Manhatano vyriausiajam federaliniam prokurorui Preetui Bhararai, kurio autoritetas labai sustiprėjo išardžius R. Rajaratnamo tinklą.

J. Rakoffas sakė, kad filantropas R. Gupta, prisidėję prie didelių kovos su maliarija Afrikoje ir pagalbos neįgaliems jaunuoliams programų, „nusipelnė pripažinimo“.

Federalinis teisėjas pažymėjo, jog keli prisiekusieji verkė, skelbdami kaltės pripažinimo nutartį, „nes jie pripažino, kad šis asmuo turi kai kurių labai gerų bruožų“.

Tačiau R. Guptos atliktas slaptos verslo informacijos apie „Goldman Sachs“ nutekinimas R.Rajaratnamui pačiame 2008 metų Volstrito finansų krizės įkarštyje buvo „pasišlykštėtinas“ ir „prilygstantis dūriui „Goldman“ į nugarą“.

Pasak J. Rakoffo, toks nesąžiningas elgesys „sukels pavojų prekybos vietos vertei, o tai vienas iš vertingiausių dalykų, kuriuos turi ši šalis“.

Paskelbus nuosprendį P.Bharara sakė, kad R.Gupta „visiems laikam sutepė buvusią tviskančią reputaciją, kurią sukurti prireikė daugelio metų“.

„Tikimės, kad kiti, kurie gali ryžtis pažeidinėti vertybinių popierių (prekybos) įstatymus, pasimokys iš šio liūdno pavyzdžio ir pasirinks nesekti pono Guptos pėdomis“, - pridūrė prokuroras.

Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus pavaduotojos pareigas einanti Mary Galligan taip pat sakė, jog R. Guptos byla yra perspėjimas kitiems.

„Jis pažeidė įstatymus. Dėl to jis šiandien turi atsakyti. Paskelbtas nuosprendis turėtų pasiųsti aiškią žinią: užuominos pateikimas draugui, kai ta užuomina yra vidinė konfidenciali informacija, sukelia pasekmių“, - pažymėjo ji.

Finansinių bylų advokatas Markas Rifkinas sakė, kad J.Rakoffas teisingai įvertino R. Guptos blogus ir gerus darbus.

„Būdamas buvęs prokuroras ir baudžiamųjų bylų advokatas, teisėjas Rakoffas supranta abi ginčo puses, o šis palyginti švelnus nuosprendis, kurį jis paskelbė, nustato pusiausvyrą tarp Guptos piktnaudžiavimo padėtimi ir visą gyvenimą vykdytus gerus darbus“, - pažymėjo M. Rifkinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.