Balsas iš Izraelio: „Nobelio premija Europai - absurdas“

Vienintele demokratiška valstybe Artimuosiuose Rytuose save vadinantis Izraelis pats turi labai nemalonių vidaus problemų. Bent taip teigia šalies dienraštis „Haaretz“. Leidinys šią savaitę paviešino apklausos rezultatus, kurie rodo, jog žydų valstybėje yra įsigalėjusi diskriminacija čia gyvenančių arabų atžvilgiu. Izraelyje gyvenantį iš Lietuvos kilusį žydą ši apklausa papiktino, tačiau panašu, kad ir jis pats mano esąs viršesnis už kitus: „Mes esame išrinkta tauta.“

Žydų ortodoksų atstovas Jeruzalės turguje skelbia poilsio dieną.<br>AP
Žydų ortodoksų atstovas Jeruzalės turguje skelbia poilsio dieną.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Buitkienė

2012-10-26 15:00, atnaujinta 2018-03-15 20:47

„The Independent“ pranešė, kad per bendrovės „Dialog“ atliktą apklausą buvo pakalbinti 503 Izraelio gyventojai, kurių didelė dalis teigė norį, kad žydai turėtų viršenybės teisę prieš jų šalyje gyvenančius arabų piliečius.

Apie 8 milijonus gyventojų turinčiame Izraelyje maždaug 20 proc. gyventojų sudaro arabai. Apklausa parodė, jog trečdalis respondentų mano, kad iš Izraelio arabų reikėtų atimti balsavimo teisę.

Beveik pusė apklaustųjų (47 proc.) norėtų, kad iš mažumos atstovų būtų apskritai atimta pilietybė, ir už juos atsakinga taptų Palestinos autonomija.

59 proc. apklaustųjų pageidautų, kad žydams būtų teikiama pirmenybė ieškant darbo viešajame sektoriuje.

49 proc. teigė, kad su žydais Izraelis turėtų elgtis geriau nei su arabais.

42 proc. apklausos dalyvių reiškė pageidavimą, kad jų ir arabų vaikai mokytųsi skirtingose mokyklose.

70 proc. apklaustų Izraelio gyventojų prieštarautų, kad Izraeliui aneksavus Vakarų Krantą, jame gyvenantys daugiau kaip 2 mln. palestiniečių turėtų teisę balsuoti.

Apie 75 proc. norėtų, kad Vakarų Krante žydai ir palestiniečiai važinėtų skirtingais keliais. Dauguma apklaustųjų mano, kad toks žingsnis yra būtinas, o ne šiaip geras.

Vis dėlto tik 40 proc. apklaustųjų pritarė teritorijos aneksijai.

Dvigubi standartai?

Anot „The Independent“, žmogaus teisių gynimo grupės jau seniai kalbėjo apie Izraelyje egzistuojančią arabų diskriminaciją, pavyzdžiui, mokyklų klasių arabų vaikams trūkumą ar nevienodas nekilnojamojo turto nuosavybės teises.

„Šie rezultatai atspindi išplitusią nuomonę, kad Izraelis kaip žydų valstybė turėtų teikti pirmenybę žydams“, - apklausą komentavo Izraelio žurnalistas ir tinklaraštininkas Noamas Sheizafas.

„Apklausa apnuogina Izraelio visuomenės atvaizdą, ir jis yra labai labai nesveikas, - tyrimo rezultatus pateikusiame laikraštyje „Haaretz“ rašė apžvalgininkas Gideonas Levy. - Dabar ne tik kritikai šalyje ir užsienyje, bet ir patys izraeliečiai atvirai, begėdiškai ir be kaltės jausmo apibūdina save kaip rasistus nacionalistus.“

„Jeigu tokia apklausa apie žydus būtų išleista kur nors Europoje, Izraelis sukeltų pragarą. Bet kai reikalas liečia mus pačius, taisyklės negalioja“, - pratęsė mintį G. Levy.

„Artimieji Rytai – tai ne Europa“

Izraelyje gyvenantį žydą Danielių Lupšicą „The Independent“ publikacija labai papiktino.

„Šis straipsnis aiškiai nukreiptas prieš Izraelį. Manau, kad tai yra dar vienas bandymas sukelti abejonių Izraelio valstybės teisėtumu“, - teigė lrytas.lt pašnekovas, prieš keletą metų iš Lietuvos išvykęs į Izraelį.

Jis mano, kad ši apklausa buvo paviešinta siekiant sukompromituoti dabartinę Izraelio vyriausybę.

Tačiau neslėpė, kad turi susidaręs neigiamą nuomonę apie Izraelyje gyvenančius arabus.

„Taip, mes nenorim, kad arabai balsuotų – čia yra žydų demokratinė valstybė. Jie turi Egiptą, Siriją, Jordaniją, Jungtinius Arabų Emyratus – man toliau vardinti?

O mes nieko neturim, tik mažą savo valstybė, kurią mes, o ne jie pastatėme. Jie tegul Sirijoje balsuoja.

Pasaulis visas mato kaip jie Egipte ir Sirijoje balsuoja - net dūmai rūksta, žmonės žūva. Ačiū, ne.

Aš prieš, kad mano vaikai mokytųsi su arabais, nes mano kultura yra kita, kita religija, kitas pasaulio suvokimas. Artimieji Rytai – tai ne Europa. Negalima lyginti nesulyginamų dalykų, supraskit“, - karštai reagavo pašnekovas.

Jam nepatinka tai, kad arabų vaikų švietimą finansuoja Izraelio biudžetas. Pasak D. Lupšico, universitetai Izraelyje yra įpareigoti arabų mažumos atstovus priimti į universitetus, kur jie nemoka už mokslą, taip pat netarnauja kariuomenėje ir nemoka didelės dalies mokesčių.

„Ligoninės, bedarbių pašalpos ir taip toliau - viską mokame mes“, - tvirtino vyras.

Jis teigė, kad izraeliečiai nenori palestiniečių „išmesti į jūrą“.

„Mes už tai, kad jie gyventu ir mūsų valstybėje - nematau jokios problemos, bet tik svečių teisėmis. Jie ir pasaulis turi suprasti - čia Izraelio demokratinė žydų valstybė, kuri turi absoliučiai visas teises kaip ir visos kitos teisinės valstybės“, - lrytas.lt teigė D. Lupšicas, retoriškai klausdamas, ar arabams mažai vietos savose šalyse.

Nobelio premiją Europai ir B. Obamai vadino absurdu

Izraelyje gyvenantis pašnekovas mano, kad žydų valstybė yra išskirtinė. Labiausiai dėl to, kad jų dalia – nešti pasauliui gėrį.

„Mes esame išrinkta tauta. Bet ne todėl, kad mes jauni, gražūs, protingi ir mokame su pinigais elgtis, o tam, kad neštumėm gėrį, moralę, gerintumėm pasaulį ir, visų pirma, aišku, save.

Todėl man pikta, kai skaitau straipsnį ir matau demonizuojamus žydus, kurie diena iš dienos lieja savo ir savo vaikų kraują už taiką ir stabilumą, už moralę ir gėrį, o mūsų vaikai raketų apšaudomose gyvenvietėse iš baimės šlapinasi į lovą!

O Barackas Obama sako kad islamas davė pasauliui tiek daug gero, bet nutyli apie žydus, Izraelį, rugsėjo 11-ąją ir nuolatinį, šimtmečiais islamo nešamą karą!

Gauna jis Nobelio taikos premiją. Europa Nobelio taikos premiją gavo – na, ar ne absurdas?

Atsibuskite! Štai ką aš manau, apie šį straipsnį („The Independent“- red.)“, - nuomonę pareiškė D. Lupšicas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.