Pažemintas S. Berlusconi kaups jėgas Afrikoje

„Lietuvos ryto” korespondentas Romoje ir Vatikane

Milano teismo rūmuose S. Berlusconi visą spalį lankėsi šypsodamasis – jis sieks sugrįžti į didžiosios politikos sceną.<br>AP
Milano teismo rūmuose S. Berlusconi visą spalį lankėsi šypsodamasis – jis sieks sugrįžti į didžiosios politikos sceną.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jurkevičius („Lietuvos rytas”)

Nov 4, 2012, 3:40 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:04 PM

Priblokštas ir sudirgęs, sunykęs fiziškai. Toks atrodė nuteistasis Silvio Berlusconi pirmąsias dienas po Milano teismo nuosprendžio. Ar galutinai palūžęs? Kažin. 76 metų Italijos politikos liūtas dar bando išsilaižyti žaizdas ir vėl įšokti į politikos areną?

Milano teismas nuteisė S. Berlusconi ketverius metus kalėti, o vėliau bausmę sušvelnino iki vienų metų laisvės atėmimo.

Tačiau smarkiai klydo tie, kurie įsivaizdavo triskart ekspremjerą S. Berlusconi, kalėjimo kameroje išsitiesusį ant gulto ir skaitantį savo brolio Paolo laikraštį „Il Giornale”.

Vietoj kalėjimo – palmės

Nieko panašaus. Vietoj grotuoto lango nuosprendžio sulaukęs milijardierius gėrėjosi Toskanos panorama Montekatini Termės kurorte iš viešbučio „Grand Hotel & La Pace” prezidentinių apartamentų terasos.

Kiek vėliau Romos oro uoste nuteistojo lauks privatus lėktuvas ir Kenijos palmės Malindžio kurorte Indijos vandenyno pakrantėje.

Taip pat senas bičiulis iš Sardinijos siautulio laikų Flavio Briatore, vieno turtuolių pamėgto naktinio klubo savininkas.

Žiūrint iš šalies, piliečio S. Berlusconi kasdienybėje po sensacingos teismo nutarties niekas nepasikeitė.

„Prigimtinis polinkis į nusikaltimus”, – toks Milano teisėjų nuosprendžio paaiškinimas bet kam skambėtų grėsmingai, tačiau 11 mlrd. eurų vertės verslo imperijos savininkui jis skamba tarsi zyziantis uodas.

S. Berlusconi paskelbė „techninę” veiklos pauzę. Šiaip ar taip – amžius.

Buvęs šalies premjeras į Montekatini Termės kurortą nuvyko dėl lazerio procedūrų pas garsų vietos ortopedą. Ir dėl vandens – gydomųjų purvo vonių.

Nervų sistemą tausojančio kurortinio gydymo daug dirbančiam politikui reikia. Šiaip ar taip, juk atėjo ruduo.

O Afrikoje S. Berlusconi neketina medžioti nei antilopių, nei liūtų. Jis žada sportuoti, laikytis geležinės dietos, medituoti.

Atgal į Italiją „nuteistasis”, matyt, grįš įdegęs saulėje, atgavęs ir jėgas, ir gerą nuotaiką.

Atrama – ištikimi vaikai

Kurortinių procedūrų „prirašė” ir paimti „techninę” pertraukėlę S. Berlusconi paliepė asmeninis gydytojas.

Ekspremjeras pakluso, nes neturėjo kitos išeities.

Milano teismo nuosprendžio Arkorės rūmuose laukęs S. Berlusconi iš karto sušaukė šeimos narių susirinkimą. Šalia sužeisto politikos liūto susibūrė jo sūnūs ir dukros.

Jokių patarėjų, advokatų, artimų bičiulių. Sunkiausią akimirką tolesnę strategiją ekspremjeras panoro aptarti tiktai su savo vaikais, kurie sėkmingai perėmė milijardieriaus verslo imperijos valdymą.

S. Berlusconi du kartus vedęs ir tiek pat sykių išsiskyręs, tačiau vaikai iš skirtingų santuokų mūru stojo už tėvą.

Sūnus Piersilvio tėvui patarė pasirodyti visuomenei ir išdėstyti savo požiūrį į teismo nuosprendį. S. Berlusconi sutiko.

Tačiau ketvirtojo „Mediaset” kanalo laidoje „Atvira studija” pasisakęs politikas atrodė išties nekaip – įtempti veido raumenys. Užgesęs žvilgsnis. Prislopintas balsas.

Milijardieriaus balsas visais laikais buvo jo ginklas: žemas, melodingas, išlavintas tarsi patyrusio kino aktoriaus.

O kur dar jo mokėjimas įtaigiai kalbėti, juokauti, žerti kalambūrus, reikiamu momentu griebtis dramatiškų pauzių.

Šįsyk visa S. Berlusconi kalba buvo persunkta neslepiamo dramatizmo, sumišusio su atviru pykčiu.

„Aš myliu Italiją.” Šiuo paprastu, bet nuoširdžiai ištartu sakiniu iš verslo į politiką pasukęs milanietis 1994 metais užkariavo italų simpatijas.

Profesionalūs politikai – socialistai, krikščionys demokratai tokių mielų banalybių nekalbėdavo.

O S. Berlusconi pasakė, apstulbino visus ir laimėjo rinkimus.

Šįsyk buvo vien tik neapykanta – Milano teismui, magistratūrai, teisinei sistemai. S. Berlusconi prieš televizijos kameras kalbėjo apie barbarų šalį, demokratijos ir civilizuotos visuomenės išsigimimą.

„Man teko turėti reikalų su daugiau kaip tūkstančiu magistratų, mano verslo grupėje 188 kartus lankėsi policija.

Turėjau dalyvauti 2666 teismo posėdžiuose, advokatams ir gynybai išleidau daugiau nei 400 mln. eurų (1,38 mlrd. litų)”, – persikreipusiu veidu tautiečiams pasakojo partijos „Pirmyn, Italija” įkūrėjas.

Apie meilę Italijai šįkart jis nieko nepasakė.

Neįtikėtinas filmas apie filmus

S. Berlusconi aplinkos žmonės tvirtina, kad buvusį premjerą labai įžeidė Milano teismo nuosprendis.

Ne tiek pats nuosprendis, kuris buvo sušvelnintas iki vienų metų laisvės atėmimo, kiek tam tikros šalutinės jo formuluotės, rodančios, kad Italija nebemyli šauniojo „Pirmyn, Italija” lyderio.

Šauniojo politikos galiūno, kuriam dar visiškai neseniai jungtiniai moterų chorai giedodavo: „Gerai, kad yra Silvio!”

Milano teismas S. Berlusconi uždraudė 5 metus eiti aukštas valstybines pareigas. Be to, teismas nurodė nedelsiant sumokėti 10 mln. eurų (34,5 mln. litų) baudą už valstybės iždui padarytą žalą.

Galiausiai teisėjai nurodė, kad apeliaciją gynyba turės pateikti per dvi savaites.

„Kaip čia dabar? Byla truko beveik 12 metų, o nuosprendžiui apskųsti suteikiamos tik dvi savaitės?

Tai politinis susidorojimas!” – niršo įžeistas politikas.

O kur dar Milano teismo formuluotė apie įgimtą S. Berlusconi polinkį nusikalsti?

Su galingiausiais pasaulio politikais ir valstybių vadovais bendraujantis charizmatiškasis „Pirmyn, Italija” judėjimo įkūrėjas išvadintas chronišku sukčiumi, nepataisomu apgaviku, užkietėjusiu gangsteriu!

Juk „Mediaset” byloje kalbama viso labo apie filmus. Apie įvairius filmus – komedijas, vesternus, detektyvus, kuriais italai savo namuose džiaugdavosi vakarais įsijungę vieną „Mediaset” televizijos kanalų.

Milano teismas per 12 metų nustatė, kad slaptieji S. Berlusconi fondai kyšiams ir nelegaliems partijų finansams atsirado kone iš nieko – iš smagaus detektyvų žiūrėjimo.

Tarkime, Holivude teisė rodyti detektyvinį filmą kainuoja 10 tūkst. dolerių.

O štai atvažiuoja keistuoliai iš Milano ir teises nusiperka už 100 tūkst. dolerių.

Kur keliaudavo skirtumas? Iš pradžių į vieną lengvatinio apmokestinimo bendrovę, paskui į kitą, iš antros į trečią, kol galiausiai atsidurdavo ketvirtoje – nežinia kieno valdomoje.

Milano teisėjai neabejoja, kad neįtikėtino filmo apie labai brangius filmus režisierius – S. Berlusconi.

Būtent jam esą ir priklausė ketvirtojoje lengvatinio apmokestinimo bendrovėje nusėsdavę pinigai.

O lėšų buvo ne tiek ir mažai – 270 mln. eurų (931 mln. litų).

Neeilinis Silvio tapo eiliniu

„Įstatymas yra vienodas visiems” – plakatas su šia juridine aksioma kabo visose Italijos teismo salėse nuo Palermo iki Milano. Ar šūkis galiojo milijardieriui politikui S. Berlusconi?

Piliečiui S. Berlusconi 18 metų aktyviai talkino premjeras S. Berlusconi.

Jo partijų koalicija pilte užpildavo parlamentą reikalavimais svarstyti įvairių įstatymų pataisas. Už jas balsuodavo parlamentinė dauguma, tad baudžiamųjų bylų senaties terminas netikėtai sutrumpėdavo.

Tokiu būdu buvo palaidotos korporacijos „Fininvest” nuslėptų mokesčių, „AC Milan” futbolo klubo žaidėjo Gianluigi Lentini, neteisėto partijų finansavimo ir dar kelios bylos, kuriose įtariamasis buvo S. Berlusconi.

Tais atvejais, kai bylų senatis buvo pernelyg negreitai, netikėtai iškildavo naujų juridinių kliūčių teisti pilietį S. Berlusconi.

Juk jis tuo metu buvo vyriausybės vadovas ir negalėjo būti teisiamas dėl itin aukštų institucinių įpareigojimų.

Bet dabar piliečiui S. Berlusconi nebegali padėti premjeras S. Berlusconi.

Piliečiui nebegali padėti netgi partijos „Laisvės tauta” lyderis S. Berlusconi, nes šias pareigas jis iškilmingai perdavė savo įpėdiniui Angelino Alfano, futbolo terminais pareiškęs, kad įvarčius teks mušti jaunimui.

Piliečiui dar gali šiek tiek padėti deputatas S. Berlusconi, nes jis turi teisinę neliečiamybę. Bet ši pagalba ilgai netruks – pavasarį Italijoje bus skelbiami rinkimai.

Ir vis dėlto S. Berlusconi, netgi tapęs beveik paprastu Italijos piliečiu, nepraleis nė vienos dienos kalėjimo kameroje. Pirmojo laipsnio teismo nuosprendis Italijoje dar nereiškia, kad teks sėsti į kalėjimą.

Sudėtinga keturių pakopų teismo architektūra išraityta taip, kad įtariamajam anksčiau ar vėliau atsiranda galimybių nerti pro šalutines painių teisinių kodeksų duris ir pristabdyti magistratūros darbą.

Ar sugrįš senasis Silvio?

Bendražygiai sako, kad S. Berlusconi sugrįš.

Istorija tapusiame šio patriarcho pasitarime su savo vaikais Arkorės rūmuose net keletą kartų skambėjo klausimas: „Ką daryti? Reikia ką nors daryti. Negalime nieko nedaryti.”

Tiesa, S. Berlusconi pateko į labai keblią padėtį. Jis jau paskyrė savo įpėdinį ir paskelbė pirminius „Laisvės tautos” lyderio rinkimus.

Kita vertus, premjerui Mario Monti jis pasižadėjo nebegrįžti į politiką. Visi, kurie bent kiek pažįsta S. Berlusconi, puikiai žino, kad jis yra žodžio žmogus.

Tačiau vienintelė galimybė kovoti už savo verslo imperiją, savo vardą ir savo futbolo komandą „AC Milan” – grįžimas į aktyvią politiką.

Viena artimiausių S. Berlusconi bendražygių Daniela Santanche neseniai patvirtino šią versiją: „Galutinai pasitraukęs iš politikos S. Berlusconi sau smarkiai pakenktų, jo pozicijos susilpnėtų. Būtų geriau, jei jis vėl taptų politinio judėjimo lyderiu. Jis turi galimybių kautis. Milijonai italų norėtų, kad jis kautųsi už mūsų teises.”

Milane jau dabar sklinda kalbos, kad bus kuriamas naujas verslo žmonių politinis judėjimas „Facce pulite” („Švarūs veidai”. – Red.).

Judėjimui esą vadovautų S. Berlusconi.

Italų politikos patriarchas, prieš išvykdamas taisyti sveikatos į Keniją, nuolat kartoja: „Milano teismo nuosprendis visiškai politinis.”

O vienintelis kovos su politiniais nuosprendžiais būdas – politinis.

Gausybės bylų karuselė suksis toliau

106 bylos. Kartą viename pokalbyje S. Berlusconi prasitarė, kad per 18 politinės veiklos metų jam buvo iškeltos 106 bylos. Išeitų kas antrą mėnesį vis po naują baudžiamąją bylą. Tokiu susidūrimu su valstybės teisingumu galėtų pasigirti nebent senieji „Cosa Nostra” bosai Salvatore Riina ir Bernardo Provenzano.

12 metų. Tiek laiko užtruko „Mediaset” bylos nagrinėjimas.

50 tūkst. puslapių. Tokio storio bylos Italijos teismų istorijoje dar nėra buvę.

Masonų ložė. Pirmoji byla S. Berlusconi iškelta prieš 23 metus, kai klestintis Milano verslininkas dar nebuvo uostęs politikos. Jis tą kartą buvo apkaltintas naryste nusikalstamoje masonų ložėje „P 2”.

14 kartų nekaltas. Milano turtuolio advokatų komanda iki šiol dirbo gana sėkmingai. S. Berlusconi dukart paskelbta amnestija, jis 4 kartus išteisintas neradus nusikaltimo sudėties, 2 kartus išteisintas pasikeitus baudžiamajam kodeksui dėl sukčiavimo tvarkant mokesčius. 6 kartus ekspremjeras išteisintas pritaikius bendro pobūdžio teisines formuluotes arba sutrumpinus senaties terminą.

2. Tiek bylų dar laukia piliečio S. Berlusconi. Viena jų itin nepalanki ekspremjerui – jis kaltinamas dėl intymių santykių su nepilnamete marokiete Ruby ir prostitucijos skatinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.