B. Obama: „Nesame tokie susiskaldę, kaip leidžia manyti mūsų politika“

Kai paaiškėjo, kad demokratų partijos atstovas Barackas Obama surinko pergalingą rinkikų balsų skaičių, milijonai JAV prezidento šalininkų sprogo džiaugsmu. „Tai įvyko dėl jūsų. Ačiū jums“, - B. Obama parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Ekspertai giria B. Obamą už puikų sprintą finišo tiesiojoje.<br>„Reuters“
Ekspertai giria B. Obamą už puikų sprintą finišo tiesiojoje.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 7, 2012, 11:37 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:29 PM

„Šią naktį jūs, Amerikos žmonės, priminėt mums: nors mūsų kelias buvo sunkus, mūsų kelionė ilga, mes sugebėjome pakilti. Savo širdyse žinome, kad Jungtinių Amerikos Valstijų laukia geriausia“, - savo pergalės kalboje Čikagoje sakė B. Obama.

„Mes kovojome įnirtingai, bet tik todėl, kad labai mylime šią šalį ir mums rūpi jos ateitis“, - ošiančią rėmėjų minią svaigino prezidentas. Jis dėkojo savo šeimai ir juokaudamas pridūrė: "Tačiau kol kas vieno šuns užteks".

Pergalės kalbą sakė apsuptas šeimos

B. Obama paryčiais pareiškė savo džiūgaujantiems šalininkams, kad Jungtinėms Valstijoms „geriausia dar ateityje“, užsitikrinęs antrąją kadenciją ir įveikęs respublikoną Mittą Romney.

Sakydamas pergalės kalbą savo rinkimų kampanijos štabe Čikagoje, prezidentas, su kuriuo buvo jo žmona Michelle ir dukros Sasha bei Malia, dar kartą priminė temas, akcentuotas prieš rinkimus - jis žadėjo kovoti už viduriniąją klasę ir Amerikos svajonę.

„Šiuose rinkimuose jūs, Amerikos žmonės, priminėte mums, kad nors mūsų kelias ir buvo sunkus, o mūsų kelionė buvo ilga, mes vėl atsitiesėme. Mes atsikovojome savo kelią, - B. Obama sakė šimtams džiūgaujančių šalininkų. - Savo širdyse žinome, kad Jungtinėms Amerikos Valstijos geriausia dar ateityje.“

B. Obama sakė kalbėjęsis su M. Romney ir pasveikinęs respublikoną ir jo kampanijos partnerį Paulą Ryaną dėl „atkaklios kovos per kampaniją“, taip pat pažadėjęs, kad su buvusiu Masačusetso gubernatoriumi aptars kelią į priekį.

„Galbūt mes įnirtingai kovojome, tačiau tik dėl to, kad giliai mylime šią šalį ir labai rūpinamės jos ateitimi, - pažymėjo B. Obama. - Ateinančiomis savaitėmis taip pat tikiuosi susėsti su gubernatoriumi Romney ir pasikalbėti, kur galėtume dirbti kartu, kad vestume šią šalį į priekį.“

B. Obama ištiesė ranką palaikiusiems jo priešininką per itin įtemptą kampaniją, sakydamas: „Ar pelniau jūsų balsą, ar ne - aš jūsų klausiausi. Aš iš jūsų mokiausi. Padarėte mane geresniu prezidentu.“

„Su jūsų istorijomis ir jūsų kova grįžtu į Baltuosius rūmus, nusiteikęs labiau ryžtingai ir labiau nei bet kada įkvėptas darbo, kurį ten reikės nuveikti, ir ateities, laukiančios priešakyje, - pridūrė jis. - Nepaisant visų sunkumų, kuriuos patyrėme, nepaisant visų nusivylimų Vašingtone, niekada neturėjau daugiau vilčių dėl mūsų ateities. Niekada neturėjau daugiau vilčių dėl Amerikos.“

B. Obama padėkojo savo rinkimų kampanijos darbuotojų ir savanorių armijai, kurios pastangos užtikrino jo perrinkimą antrai ketverių metų kadencijai, vadindamas šiuo žmones „geriausia kampanijos komanda ir savanoriais per politikos istoriją“.

Baigdamas savo kalbą, B. Obama užsiminė apie tolesnius savo programos tikslus, nepaisant besitęsiančio politinio paralyžiaus dėl partinių rietenų Vašingtone, pasisakydamas už ateitį, kuriai „nekeltų grėsmės niokojanti šylančios planetos galia“.

„Tikiu, kad galime kartu pasiekti šią ateitį, nes nesame tokie susiskaldę, kaip leidžia manyti mūsų politika. Nesame tokie ciniški, kaip įsitikinę žinovai. Esame didesni, nei individualių ambicijų suma“, - pažymėjo jis.

„Kartu su Dievo malonės pagalba, tęsime mūsų kelionę į priekį ir priminsime pasauliui, kodėl būtent mes gyvename didingiausioje šalyje. Ačiū tau, Amerika. Telaimina tave Dievas. Telaimina Dievas Jungtines Valstijas“, - sakė prezidentas.

M. Romney melsis už šalį

„Dalyvavau rinkimuose, nes esu susirūpinęs dėl Amerikos“, - pareiškė Mittas Romney. Pralaimėjęs respublikonas sako, kad ir toliau tiki JAV žmonėmis, ir viliasi, kad verslas investuos šalyje bei kurs naujas darbo vietas.

„Šalis pasirinko kitą lyderį. Taigi, aš ir (mano žmona) Ann prisijungs prie jūsų maldoje už jį ir mūsų didžią šalį“, - sakė M. Romney, kurio rėmėjai vylėsi, kad JAV prezidentu pirmą kartą taps mormonas. 

Po ilgo ir įtempto balsų skaičiavimo proceso, per kurį sėkmė lyg guminis kamuoliukas šokinėjo nuo vieno kandidato prie kito, pergalę švenčia Barackas Obama, perrinktas prezidentu antrajai kadencijai.

B. Obamos persvara Ohajo valstijoje buvo 1046 piliečių balsai. Ir šiemet pasitvirtino taisyklė: kas laimi Ohajuje, tas laimi ir visoje šalyje.

Svyruojančioje valstijoje, pirminiais duomenimis, už B. Obamą suskaičiuoti 2249216 piliečių balsai, o už respublikoną Mittą Romney - 2248170.

Galbūt šį tūkstantį pergalingų balsų lėmė demokrato rėmėjų močiučių laiškai ar skambučiai telefonu, raginantys ateiti į rinkimus? Jungtinėse Valstijose gyvena 314,7 milijono žmonių.

Iš viso 538 Rinkikų kolegijos balsai paskirstomi 50 valstijų ir Kolumbijos apygardai, kuriai priklauso sostinė Vašingtonas.

Rinkimus laimi 270 ar daugiau Rinkikų kolegijos balsų surinkęs kandidatas.

7 val. 50 min. Lietuvos laiku buvo aišku, kad B. Obamai atiteko 303 rinkikų balsai, o M. Romney - 203. Nesuskaičiuoti buvo tik balsai Floridos valstijoje.

„Svyruojančių“ valstijų balsai - laukiamiausi 

1 val. Lietuvos laiku užsidarė pirmosios rinkimų apylinkės Indianos ir Kentukio valstijose. Pirmieji pateikti rezultatai nenustebino - šiose tradiciškai respublikonus palaikančiose valstijose tvirtai pirmauja M. Romney (netoli 60 proc. rinkėjų balsų). Tuo tarpu demokratus tradiciškai palaikančiame Vermonte laimi B. Obama.

Labiausiai laukiama rezultatų iš tų valstijų, kurių rinkėjai svyruoja ir nėra ištikimi respublikonų ar demokratų šalininkai. Tai Virdžinija, Ohajas, Šiaurės Karolina, Naujasis Hampšyras, Florida, Viskonsinas, Koloradas, Ajova ir Nevada. Balsavimo apylinkės šiose „svyruojančiose“ valstijose pradėjo užsidarinėti nuo 2 val. Lietuvos laiku.

2 val. Lietuvos laiku baigė balsuoti Virdžinija (vienam ar kitam kandidatui garantuojanti 13 Rinkikų kolegijos balsų). Kaip rodo pirmieji skelbiami rezultatai, čia pirmauja M. Romney (58 proc. rinkėjų balsų).

2 val. 30 min. - Ohajas (18 balsų) ir Šiaurės Karolina (15 balsų). CNN atlikta išankstinė rinkėjų apklausa rodė, kad Ohajuje abu kandidatai surinks beveik po lygiai balsų, bet laimės B. Obama. Dramatišką kovą liudija ir balsų skaičiavimas - suskaičiavus pirmuosius balsus šioje valstijoje, pirmavo M. Romney (61 proc.), po to panašią persvarą įgijo B. Obama. Šiaurės Karolinoje, suskaičiavus pirmuosius balsus, abu kandidatai surinkę maždaug po 50 procentų.

3 val. užsidarė balsavimo apylinkės Naujajame Hampšyre (4 balsai) ir Floridoje (29 balsai). Pirmieji rezultatai rodo, kad Floridoje nedidele persvara pirmauja B. Obama (51 proc.). Tuo tarpu Naujajame Hampšyre B. Obamai sekasi dar geriau (64 proc.)

3 val. 35 min., susumavus visų jau paskelbusių pirminius rezultatus valstijų duomenis, nežymiai pirmauja B. Obama, užsitikrinęs 77 rinkikų balsus, o M. Romney kol kas turi 76. Po dvidešimties minučių pirmauja jau M. Romney, turėdamas 82, o B. Obama - 78 rinkikų balsus.

4 val. ryto M. Romney atotrūkis dar padidėja. Jis turi 152, o B. Obama - 123 rinkikų balsus. Tai reiškia, kad M. Romney prieš B. Obamą laimi santykiu 51 proc. prieš 48 procentus.

Įtemptos varžybos

4 val. balsavimas baigėsi „svyruojančiose“ valstijose Viskonsine (10 balsų) ir Kolorade (9 balsai). Kolorade, suskaičiavus 17 proc. balsų, laimi B. Obama (54 proc.), o Viskonsine sėkmė kiek plačiau šypsosi M. Romney (52 proc.). Tuo pat metu gausiausioje „svyruojančioje“ valstijoje Floridoje suskaičiavus 78 proc. rinkėjų balsų, kandidatų jėgos praktiškai išsilygina - abu turi po 50 procentų.

Aistras kursto ir tai, kad paskelbiama prognozė, jog paraleliai vykusiuose rinkimuose į Atstovų rūmus daugumą laimi respublikonai. Tačiau B. Obamai po nelengvos kovos pavyksta laimėti Pensilvanijoje, kuri užtikrina jam 20 rinkikų balsų.

Artėjant penktai ryto pripažįstama, kad B. Obama laimėjo rinkimus „svyruojančiame“ Naujajame Hampšyre, kuris jam atneša 4 rinkikų balsus. 

5 val. baigiasi rinkimai Ajovoje ir Nevadoje (abiejose – po 6 balsus). Pradėjus skaičiuoti balsus, Ajovoje laimi B. Obama - 58 proc. balsų.

5 val. 25 min. pripažįstama B. Obamos pergalė Viskonsine.

5 val. 40 min. B. Obama pirmauja, užsitikrinęs 172 rinkikų balsus, o M. Romney turi 163. Labiausiai laukiama rezultatų iš „svyruojančių“ valstijų, kurie ir nulems galutinę rinkimų baigtį, bet kova jose vyksta „taškas į tašką“. Pavyzdžiui, Florida nesiryžta skelbti prognozuojamo nugalėtojo, nors čia suskaičiuota jau 88 proc. rinkėjų balsų. Šioje valstijoje už B. Obamą jau suskaičiuoti balsavę 3 mln. 866 tūkst. 753 rinkėjai, o už M. Romney - 3 mln. 850 tūkst. 769 rinkėjai. 

6 val. pranešama, kad M. Romney nugalėjo „svyruojančioje“ Šiaurės Karolinoje. B. Obama nugali Ajovoje. B. Obama turi užsitikrinęs 251, o M. Romney - 203 rinkikų balsus. Kad laimėtų rinkimus, kandidatui reikia užsitikrinti 270 rinkikų paramą. Netrukus B. Obama savo sąskaitoje turi ir visus 275 rinkikų balsus.  

Tai pergalė - ją galima švęsti netgi nesulaukus Floridos ar kitų dar tebeskaičiuojančių valstijų rezultatų. Dabartinio JAV prezidento stovykloje džiūgaujama - B. Obama vadovaus JAV ir antrąją kadenciją.

Rezultatus pranašavo net sausainiai

Laukdami rinkimų rezultatų, amerikiečiai bandė juos atspėti originaliausiais būdais. Kartais iš pranašavimo būdavo padaromas dar ir biznis. Pavyzdžiui, Minesotos valstijoje esanti „Roseville“ kepyklėlė pardavinėjo sausainius su užrašais „Obama“ ir „Romney“. Pagal tai, kurios rūšies sausainių daugiau nuperkama, buvo spėjamas ir rinkimų rezultatas.

Kepyklos savininkės Amy Johnson teigimu, sausainiais jie bando pranašauti jau trečius rinkimus. Prieš tai buvusių dvejų rinkimų rezultatų spėjimai pagal sausainius pasitvirtino. Pagal sausainių pardavimo rezultatus šį kartą sėkmė turėjo nusišypsoti M. Romney – jis pirmavo prieš B. Obamą santykiu 830 prieš 731 sausainį.

Rinkimų rezultatų laukta ir Lietuvoje

JAV prezidento rinkimai į sostinės muzikos klubą „Tamsta“ pritraukė Lietuvoje gyvenančius amerikiečius ir visus, kurie domisi pasaulio įvykiais. Į JAV ambasados Lietuvoje organizuojamą renginį sugužėjo apie šimtą žmonių, kurie laukė, kas taps naujuoju JAV prezidentu.

Laukti rinkimų rezultatų klube „Tamsta“ padėjo grupės „Saulės kliošas“, „Rhythm Junkies“ ir „Dee&Kamy“.  Renginyje dalyvavo JAV laikinoji reikalų patikėtinė Anne Hall, JAV ambasados Lietuvoje darbuotojai, pasaulio įvykiais besidomintis Seimo narys Mantas Adomėnas, būrys jaunimo.

 Į sostinės klubą susirinkę žmonės dalyvavo konkursuose ir įvairiose programose, vaišinosi užkandžiais. Klubas buvo išpuoštas JAV vėliavėlėmis.

„Pastarosios savaitės parodė, kad lietuviai ir ypač jaunimas yra neabejingi politikai. Didžioji politika nesibaigia ties Lietuvos sienomis. Tikimės, kad JAV prezidento rinkimų naktis suburs intelektualus, studentus ir visus rinkimais besidominčius žmones kartu turiningai ir linksmai praleisti rinkimų naktį. Amerikoje rinkimų rezultatai bus skelbiami vidurnaktį, todėl ištvermingiausi vakaro dalyviai Lietuvoje rezultatus sužinos apie 7 val. ryte“, – sakė JAV ambasados viešųjų ryšių ir kultūros skyriaus vadovas Jonathanas Bergeris.

Apklausos parodė, kad B. Obama šiek tiek populiaresnis

Apžvalgininkai daugiausia dėmesio skiria balsavimui keliose svyruojančiose valstijose, kurios turi nevienodą skaičių rinkikų balsų.

Daugiausia balsų Rinkikų kolegijoje turinti svyruojanti valstija yra Florida (29). Antrasis Ohajas (18), trečioji - Šiaurės Karolina (15), o ketvirtoji - Virdžinija (13). Kitos svyruojančios valstijos, kurios turės lemiamą reikšmę rezultatams, yra Nevada (6), Koloradas (9), Ajova (6), Viskonsinas (10).

B. Obama tikisi pakeisti tradiciją, kad prezidentai, vadovaujantys ekonomikos sunkmečio ir didelio nedarbo laikais, nebūna perrenkami.

Šiais metais vykusios JAV federalinės politinės kampanijos kainuos iš viso apie 6 mlrd. dolerių, todėl 2012 metų visuotiniai rinkimai bus patys brangiausi per visą Amerikos istoriją.

Prieš rinkimus atliktos apklausos rodė, kad B. Obama yra šiek tiek populiaresnis, bet iš esmės abiejų kandidatų pozicijos yra apylygės. Vis dėlto prezidentas turi nedidelę persvarą svarbiose „svyruojančiose“ valstijose, kurių balsų reikia norint laimėti šiuos rinkimus.

Pagal neįprastą JAV rinkimų sistemą amerikiečiai tiesiogiai nerenka savo prezidentų ir viceprezidentų - formaliai jie renka Rinkikų kolegijos narius.

Sudėtinga rinkimų sistema

- Iš viso 538 Rinkikų kolegijos balsai paskirstomi 50 valstijų ir Kolumbijos apygardai, kuriai priklauso sostinė Vašingtonas.

- Rinkimus laimi 270 ar daugiau Rinkikų kolegijos balsų surinkęs kandidatas.

- Jeigu abu kandidatai surenka po 269 rinkikų balsus, Atstovų rūmai, kuriuose šiuo metu dominuoja respublikonai, sukviečiami išrinkti prezidento.

- Kiekviena valstija ir Kolumbijos apygarda turi bent po tris balsus Rinkikų kolegijoje, tačiau daugiausia balsų tenka turinčioms daugiausia gyventojų.

- Daugiausia rinkikų balsų turi Kalifornija - 55, Teksasas - 38, Niujorkas ir Florida - po 29.

- Beveik 40 valstijų laikomos tradiciškai balsuojančios už demokratus arba respublikonus.

- Tai reiškia, kad pagrindinė kova vyksta keliose svyruojančiose valstijose, kurios turi nevienodą skaičių rinkikų balsų.

- Florida yra daugiausia balsų Rinkikų kolegijoje turinti svyruojanti valstija. Antrasis yra Ohajas (18), trečioji - Šiaurės Karolina (15), o ketvirtoji - Virdžinija (13).

- Kandidatui, laimėjusiam visuotinius rinkimus kurioje nors valstijoje, atitenka visi tos valstijos balsai Rinkikų kolegijoje, išskyrus Meiną ir Nebraską, kur naudojama pakopinė sistema.

- Politinės partijos (arba nepriklausomi kandidatai) kiekvienoje valstijoje pateikia valstijos vyriausiajam rinkimų pareigūnui sąrašą asmenų, įsipareigojusių balsuoti už tos partijos kandidatą į prezidentus. Šių asmenų skaičius atitinka tai valstijai tenkančių rinkikų balsų skaičių.

- Demokratai ir respublikonai šiuos asmenis išrenka per partijų suvažiavimus valstijose arba juos paskiria valstijos partijos lyderiai. Kitos partijos ir nepriklausomi kandidatai pasiūlo atskirus jiems lojalių rinkikų sąrašus.

- Rinkikai susitiks per susirinkimus savo valstijose gruodžio 17 dieną oficialiai išrinkti būsimojo JAV prezidento.

- Pasak šios sistemos kritikų, Rinkikų kolegijos balsai ne visada atspindi balsavimo rezultatus nacionaliniame lygmenyje. Pavyzdžiui, 2000 metais demokratas Alas Gore'as faktiškai surinko daugiau balsų, tačiau respublikonas George'as W. Bushas užsitikrino 271 balsą Rinkikų kolegijoje, kai buvo pripažinta, kad jis laimėjo balsavimą Floridoje.

- Tuo tarpu sistemos šalininkai argumentuoja, kad perėjimas prie tiesioginių prezidento rinkimų suteiktų per didelį svorį miestų gyventojų balsams ir mažesnį - rečiau apgyventoms, į žemės ūkį orientuotoms valstijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.