Britų transliuotoją BBC skandina pedofilijos skandalas

Pasaulio žiniasklaidos etalonu laikytą britų transliuotoją BBC vis giliau klampina pedofilijos skandalas. Pasipylė kaltinimų šmeižtu ir atsistatydinimų lavina, ir tai dar ne pabaiga.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2012, 8:35 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:17 PM

Dar nenuslūgus krizei dėl įtariamų velionės transliuotojo žvaigždės nusikaltimų, kilo kita audra, išvertusi iš posto net BBC vadovą. BBC generalinis direktorius George’as Entwistle’as savo kabinete nespėjo net gerai apšilti kojų, o jau buvo priverstas pasitraukti, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Reuters” ir BBC.

Tik prieš porą mėnesių BBC generalinio direktoriaus pareigas pradėjęs eiti vyras šeštadienį įteikė atsistatydinimo pareiškimą. O Jungtinėje Karalystėje jau klausiama – kas kitas?

Įklimpo dėl žvaigždės

Vos G. Entwistle’as atsisėdo į vadovo kėdę, kilo milžiniškas skandalas, nugramzdinęs BBC į bene giliausią jo istorijoje krizę.

Televizija ITV atskleidė, kad dabar jau mirusi BBC žvaigždė Jimmy Savile’is per keturis dešimtmečius lytiškai išnaudojo šimtus vaikų. Kai kuriuos nusikaltimus jis esą įvykdė BBC patalpose.

Prabilta net apie BBC įsisukusį pedofilų tinklą ir jo dangstymą, o transliuotojo valdžios adresu pasipylė kaltinimai delsus atskleisti informaciją apie pedofiliją.

Nemažai kliuvo ir G. Entwistle’ui. Jis kritikuotas dėl lėto reagavimo į pedofilijos skandalą ir dėl to, kad nepakankamai gilinosi į krizę.

Laida – paskutinis lašas?

Tačiau BBC ir G. Entwistle’o problemos dar labiau paaštrėjo po transliuotojo naujienų laidos „Newsnight”, kurioje paskelbti klaidingi įtarimai vienam buvusiam politikui dėl vaikų lytinio išnaudojimo.

Kilus dar vienai pasipiktinimo bangai G. Entwistle’as atsistatydino ir pareiškė, kad dėl nepriimtinų „Newsnight” standartų BBC prarado visuomenės pasitikėjimą.

„Atsižvelgdamas į faktą, kad generalinis direktorius kartu yra ir vyriausiasis redaktorius, atsakingas už turinį, nutariau, jog pasielgčiau garbingai pasitraukdamas”, – kalbėjo G. Entwistle’as.

Anot jo, naujienų laida iš esmės pasielgė klaidingai parodydama interviu, kuriame vienas vyras teigia, kad jį 8-ajame dešimtmetyje vaikų namuose ne kartą lytiškai išnaudojo vienas konservatorių aukšto rango politikas.

Laidoje to politiko vardas nebuvo paminėtas, bet internete plačiai kalbėta, kad tai yra buvęs Konservatorių partijos iždininkas Alistairas McAlpine’as.

Pats A. McAlpine’as penktadienį prakalbo viešai ir kategoriškai paneigė šiuos įtarimus, o po kelių valandų jį kaltinęs Steve’as Messhamas savo pareiškimų išsižadėjo. Pastarasis pareiškė, kad matė tik A. McAlpine’o nuotrauką ir kad jis – ne tas vyras, kuris jį išnaudojo.

Kalba apie pertvarką

Transliuotojui klimpstant vis giliau į duobę, BBC valdytojų tarybos „BBC Trust” pirmininkas Chrisas Pattenas prakalbo apie būtiną nuodugnų transliuotojo pertvarkymą.

Ch. Pattenas taip pat įspėjo, kad BBC varžovai, ypač žiniasklaidos magnato Ruperto Murdocho imperija, pasinaudos sąmyšiu BBC. „BBC Trust” vadovas taip pat prisijungė prie kritikuojančiųjų sudėtingą BBC hierarchinę struktūrą.

„Kai atėjau į BBC, vienas pokštų, kurį aš pasakiau, nors iš tiesų tai visiškai nebuvo juokinga, buvo tas, kad BBC yra daugiau vyresnių vadovų nei Kinijos komunistų partijoje”, – savaitgalį kalbėjo Ch. Pattenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.