Baltarusijoje suimtam aktyvistui - kaltinimai valstybės išdavyste

Prie protestuotojų prieš

Minskas dar vieną disidentą stengiasi paversti valstybės priešu.<br>"Reuters"
Minskas dar vieną disidentą stengiasi paversti valstybės priešu.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 13, 2012, 9:32 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:34 AM

Vitebsko regione Novopolocko mieste gyvenantis 27-erių metų A. Gaidukovas buvo suimtas praėjusią savaitę ir po kelių dienų įkalintas KGB saugumo tarnybos pareigūnų, sakė neregistruotos opozicinės Baltarusijos krikščionių demokratų partijos lyderis.

Pasak jo, šią partiją palaikančiam aktyvistui pateikti kaltinimai dėl valstybės išdavimo pagal Baltarusijos baudžiamojo kodekso 356-ąjį straipsnį.

„Jis nebuvo šios partijos narys, bet buvo aktyvistas“, - naujienų agentūrai AFP sakė Vitalijus Rimaševskis.

A. Gaidukovui gresia nuo septynerių iki penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmė.

Jo draugas Jevgenijus Konstantinovas sakė, kad A.Gaidukovas dirbo šaltkalviu viename fabrike, o anksčiau mokėsi Polocko universitete. Baltarusijos krikščionių demokratų partijos aktyvistu jis tapo prieš kelis mėnesius. Taip pat nurodoma, kad vyras priklausė Jaunųjų intelektualų sąjungai.

„Mes įkūrėme nevyriausybinę organizaciją „Jaunųjų intelektualų sąjunga“ ir jis visada buvo jos atstovas, - sakė J. Konstantinovas pabrėždamas, kad jo draugas „nežinojo jokių paslapčių“ ir net nekalbėjo angliškai.

„Čia paprasčiausia nesąmonė, kokia ta išdavystė?“, - klausė jis.

A.Gaidukovo butą apieškoję pareigūnai suėmė ir jo draugą, Ilją Bogdanovą, kuris yra Baltarusijos krikščionių demokratų partijos aktyvistas ir taip pat dirba šaltkalviu. I. Bogdanovas antradienį buvo paleistas.

A. Lukašenka ir jo saugumo pajėgos po daug ginčų sukėlusios šalies vadovo pergalės 2010 metų prezidento rinkimuose vykdo precedento neturintį susidorojimą su opozicija.

Nuo to laiko Baltarusijoje suimta kelios dešimtys opozicijos aktyvistų ir politikų, įvesti griežti reikalavimai mitingų organizatoriams. Vis tik iki šiol kaltinimai valstybės išdavimu būdavo pateikiami itin retais atvejais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.