Kinijos pirmosios ponios populiarumas - komunistų galvos skausmas

Būsimo naujojo Kinijos prezidento Xi Jinpingo antroji žmona Peng Liyuan per 25 savo karjeros metus sugebėjo užkariauti daugiau širdžių, nei jos uolusis sutuoktinis.

Xi Jinpingo žmona Peng Liyuan yra viena populiariausių Kinijos atlikėjų.<br>AP
Xi Jinpingo žmona Peng Liyuan yra viena populiariausių Kinijos atlikėjų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2012, 8:47 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:23 PM

Ir nors iki šiol pirmosios šalies damos tenkindavosi buvimu savo vyrų šešėlyje, 49 metų liaudies dainų atlikėja gali pakeisti šią madą.

Jau dabar užsienio žiniasklaida Peng Liyuan lygina su Michelle Obama ir Carla Bruni.

Tačiau kaip į tai reaguoja Kinijos komunistų partija?

Regis, bent jau kol kas dedamos pastangos, kad gražuolė dainininkė savo buvimu neblaškytų kinų dėmesio ir neužgožtų Xi Jinpingo, kuris pastaruoju metu yra tapęs centrine šalies figūra, rašo „The Independent“.

Manoma, kad būtent dėl šios priežasties Peng Liyuan pastaruoju metu mažai rodosi viešumoje.

Jos nebuvo matyti ir praėjusią savaitę prasidėjusiame 18-ajame Komunistų partijos kongrese, kurio metu dainininkės vyras turi būti paskelbtas generaliniu Komunistų partijos sekretoriumi.

Mat kur bepasirodo ši šimtų milijonų kinų simpatijas pelniusi žvaigždė, visų akys krypsta tik į ją.

„Jeigu čia būtų Vakarai, galėtume sakyti, kad Peng Liyuan turi visas geriausias savybes, kurių reikia lyderio žmonai. Tai – grožis, scenos patirtis ir visuomenės palaikymas. Bet Kinijoje viskas yra kitaip“, - „The Washington Post“ teigė neįvardintas Komunistų partijos intelektualas.

Peng Liyuan yra ne tik Kinijos armijos muzikos ansamblio dainininkė, virpinanti savo tautiečių širdis savo skambiu kaip varpelis balsu.

Ji taip pat aktyviai kovotoja prieš rūkymą ir yra Jungtinių Tautų geros valios ambasadorė, besirūpinanti žmonėmis, sergančiais tuberkulioze, ŽIV ir AIDS.

Tačiau Kinijoje tokia įspūdinga pirmoji ponia nėra privalumas.

Komunistų partijos lyderiai dabar sprendžia galvosūkį: kaip suvaldyti Peng Liyuan temperamentą ir panaudoti ją savo tikslams. Jie baiminasi, kad tautos mėgiama atlikėja gali valstybėje įgyti per daug įtakos.

Apskritai moterys Kinijos politiniame elite yra retenybė.

Išimtis - Liu Yandong, kuri yra įtakingiausia šalies moteris politikė. Ji yra vienintelė dailiosios lyties atstovė, priklausanti elitiniam Centriniam politbiurui, kurį sudaro 25 nariai.

Ši moteris taip pat pretenduoja tapti Centrinio politbiuro Nuolatinio komiteto nare. Šį komitetą sudaro 9 asmenys, kurie yra patys galingiausi žmonės Kinijoje. Nuo jų valios priklauso visa šalis.

Per šiuo metu vykstantį Kinijos komunistų partijos kongresą turėtų būti išrinkti 7 nauji Nuolatinio komiteto nariai. Vis dėlto abejojama, kad Liu Yandong bus parodytas toks pasitikėjimas.

Tad Xi Jinpingo žmonos didžiulis populiarumas kinų politikams kelia nerimą. Juolab, kad pasibaigus Mao Zedong'o erai, Kinijos lyderiai stengėsi nepuoselėti asmenybės kulto.

Siekdami išvengti tokios katastrofos kaip 1966-1976 metų Kultūrinė revoliucija pasikartojimo, šalies lyderiai susikūrė pilkų solidžių technokratų įvaizdį.

Nepaisant to, manoma, kad Peng Liyuan žavesys ir populiarumas pasitarnaus būsimajam prezidentui 59 metų Xi Jinpingui. Bent jau Vakarų šalių akyse.

Šių metų vasarį Peng Liyuan, kalbėdama su užsienio žurnalistais, gyrė savo vyrą su Kinijoje neįprastu atvirumu.

„Kai pirmą kartą susitikome, širdyje pajutau, kad tai yra idealus mano svajonių vyras – atviras, sąžiningas ir mąslus“, - atskleidė dainininkė interneto leidiniui people.com.

Manoma, kad Peng Liyuan gali bandyti pakeisti pilkos Kinijos pirmosios ponios įvaizdį, tačiau pripažįstama, kad tai nebus lengva.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.