Berlyno žvalgybos vadovė atsistatydina dėl sunaikintų dokumentų

Berlyne trečiadienį

Buvo sunaikinti svarbūs neonacistinės bylos dokumentai.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Buvo sunaikinti svarbūs neonacistinės bylos dokumentai.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 14, 2012, 11:53 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:47 AM

Nuo 2001 metų Konstitucijos apsaugos tarnybos Berlyno skyriui vadovaujanti Claudia Schmid atsistatydinimo prašymą įteikė vyriausiajam valstybės saugumo pareigūnui Frankui Henkeliui.

„Ponia Schmid prašo manęs ją atleisti. Ji nori atverti kelią naujai pradžiai, - sakė jis kalbėdamas parlamentiniame žvalgybos komitete. - Aš patenkinau jos prašymą“.

C. Shmid yra jau penkta atsistatydinusi aukšto rango Vokietijos vidaus žvalgybos tarnybos pareigūnė nuo praėjusio lapkričio, kai paaiškėjo, kad pogrindinė neonacistinė grupuotė gali būti atsakinga už imigrantų parduotuvių savininkų nužudymų virtinę.

Dėl dešimties nuo 2000 iki 2007 metų įvykdytų žmogžudysčių kaltinamas Nacionalsocialistiniu pogrindžiu (Nationalsozialistischer Untergrund, NSU) pasivadinęs trejetas. Praėjusią savaitę prokurorai pateikė kaltinimus vienintelei žinomai iki šiol gyvai grupės narei Beate Zschaepe.

Ši byla iškilo į viešumą po to, kai šios moters numanomi bendrininkai Uwe Mundlosas ir Uwe Boehnhardtas nusišovė po banko apiplėšimo pernai lapkričio 4 dieną, o B. Zschaepe, kaip manoma, padegė butą, kuriame jie visi gyveno.

Berlyno pareigūnai neseniai prisipažino, kad apie ultradešiniuosius ekstermistus surinkti dokumentai buvo neteisėtai sunaikinti 2010 metais ir kiek anksčiau šiais metais. Neatmetama galimybė, kad tarp dokumentų buvo tų, kurie siejosi su NSU ir grupelės galimais bendrininkais.

„Aš nenoriu tikėti blogiausiu. Tebetikiu, kad įvyko žmogaus klaida“, - sakė F.Hekelis interviu naujienų agentūrai DPA. - Tačiau net eilė klaidų sukuria siaubingą įspūdį“.

Pasak pareigūno, saugumo tarnyba yra įsipareigojusi prieš NSU artimuosius prisikasti iki šios bylos dugno ir atlikti reikiamus pakeitimus.

Kartu su C. Schmid traukiasi ir dešiniųjų ekstremistų veiklą stebinčio Berlyno skyriaus vadovas. F. Henkelis pareiškė, kad ketina iš esmės pertvarkyti Berlyno agentūrą.

Savo ruožtu Konstitucijos apsaugos ir Federalinio nusikaltimų biurų vadovai trečiadienį pažadėjo glaudžiau bendradarbiauti tarpusavyje ir su Kelne įsikūrusiu kovos su terorizmu centru drauge užkirsti kelią ultradešiniųjų grupuočių smurtui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.