Europos protestuotojų plakatuose - pyktis, neviltis ir pokyčių troškimas

Milijonai Europiečių trečiadienį išėjo į gatves su protesto šūkiais. Vieni savo transparantus puošė šabloniniais šūkiais, kiti, gamindamiesi plakatus, pasitelkė pyktį ar humorą. Lrytas.lt siūlo pažvelgti, kokiais žodžiais ir piešiniais savo nepasitenkinimą demonstrantai išreiškė ant popieriaus ir drobės. 

Ant raudonos vėliavos su kūju ir pjautuvu parašyta „Portugalijos komunistų partija“. Lisabona.<br>„Reuters“
Ant raudonos vėliavos su kūju ir pjautuvu parašyta „Portugalijos komunistų partija“. Lisabona.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Nov 15, 2012, 1:23 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:22 AM

Trečiadienį daugelyje Europos didžiųjų miestų gatvių žmonės reikalavo, kad vyriausybės nustotų taupyti ir kurtų daugiau darbo vietų. Protestai vyko Ispanijoje, Italijoje, Portugalijoje, Graikijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Danijoje. Tai – viena didžiausių koordinuotų protesto akcijų Europoje nuo ekonominės krizės pradžios 2008-aisiais.

Naujienų agentūros „Reuters“ reporteriai pranešė, kad Lisabonoje nepatenkintųjų maršas baigėsi dideliu smurto protrūkiu. Policija susirėmė su protestuotojais, kurie į pareigūnus mėtė akmenis ir butelius. Buvo sužeista apie 50 žmonių.

Neatsiliko ir Madrido demonstrantai. Jie degino šiukšlių dėžes, pagrindinę miesto gatvę taip paskandindami dūmuose. O Barselonos protestuotojai degino policijos automobilius.

Abiejuose minėtuose Ispanijos miestuose riaušių policija buvo priversta šaudyti į minią guminėmis kulkomis. Daugiau kaip 140 žmonių buvo sulaikyta, o 70 – sužeista. Pareigūnai pranešė, kad tarp sulaikytųjų buvo du asmenys, turėję sprogiųjų medžiagų.

 Tiek Ispanijoje, tiek Portugalijoje dėl šių įvykių atšaukti šimtai skrydžių, uždarytos mokyklos. Dėl visuotinio streiko nevažiavo beveik visi traukiniai, o fabrikai – nedirbo. Protestuotojai Ispanijoje užklijavo bankomatų ekranus, o ant parduotuvių virtinų klijavo lipdukus su antivyriausybiniais atsišaukimais. 

Ispanus piktina, jog eiliniams žmonėms tenka vargti, kad už jų pinigus būtų išgelbėti bankai.

Šios šalies gyventojų aistras įkaitino ir praėjusios savaitės incidentas, kai viena moteris iššoko pro langą ir užsimušė tuomet, kai antstoliai bandė ją iškeldinti iš namų.

„Taupymas reiškia tik depresiją ir nedarbą“, - kalbėjo Ispanijos darbininkų atstovas Fernando Toxo.

„Jeigu reikės uždaryti šalį, tai ir uždarysime“, - karščiavosi 24 metų ispanas Mariluzas Gordillo.

Traukinių eismas dėl streiko sustojo ir Belgijoje.

Protestai taip pat surengti Prancūzijoje ir Graikijoje.

Tiesa, šįkart graikų protestas buvo taikus. Šimtai demonstrantų išėjo į gatves nešdami dideles Italijos, Portugalijos ir Ispanijos vėliavas bei plakatus, skelbiančius: „Gana yra gana.“

Prancūzijoje profsąjungos organizavo demonstracijas daugiau kaip 100 šalies miestų, tačiau streiko neskelbė. 

Romoje per demonstrantų ir policininkų susirėmimus buvo suimta apie 60 protestuotojų, kurie į pareigūnus mėtė akmenis, butelius ir šaudė fejerverkus.

Protestuotojai netgi buvo valandai užgrobę Pizos bokštą, ant kurio pakabino transparantą su užrašu: „Sukilkite. Mes nemokėsime už jūsų krizę.“

Ispanijos profsąjungų teigimu, tarptautinėje protesto akcijoje dalyvavo apie 9 mln. žmonių.

Tačiau panašu, kad Europos profesinių sąjungų konfederacijos organizuotos demonstracijos neprivers vyriausybių pakeisti savo išlaidų karpymo strategijas.

Ispanijos ekonomikos ministras Luisas de Guindosas pareiškė, kad vyriausybė ir toliau mažins išlaidas, nepaisant streikų ir demonstracijų.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.