JAV generolus užliūliavo vakarėlių liūtė

Jungtinėse Valstijose įsiplieskęs painus skandalas dėl Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovo Davido Petraeuso nesantuokinio romano plečiasi. Aiškėja, kad susikompromitavęs generolas bei jo įpėdinis Johnas Allenas profesionalumą galėjo užmiršti dalyvaudami smagiuose vakarėliuose Floridos mieste Tampoje, žavingų seserų dvynių draugijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2012, 10:46 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:32 AM

Lrytas.lt primena, kad šioje tragiškoje ir kvailoje istorijoje yra penki pagrindiniai veikėjai.

Tai - generolas D. Petraeusas, kuris dėl į viešumą iškilusio jo romano su savo biografe praėjusį penktadienį atsistatydino iš CŽV vadovo pareigų. 60-metis vyras jau 38 metus gyvena su žmona Holly, su ja užaugino du vaikus. CŽV vadovu jis tapo 2011-ųjų rugsėjį. Prieš tai vadovavo JAV ir tarptautinėms pajėgoms Afganistane. Šias pareigas iš jo paveldėjo J. Allenas. 

Paula Broadwell – 40 metų žurnalistė, ištekėjusi dviejų vaikų motina. Ji užmezgė romaną su D. Petraeusu netrukus po to, kai jis pradėjo vadovauti CŽV. Tuo pat metu ji rašė D. Petraeuso biografiją.

Šių metų gegužės mėnesį P. Broadwell pradėjo siuntinėti grasinančius anonimiškus laiškus D. Petraeuso šeimos draugei Jill Kelley, kurioje veikiausiai įžvelgė varžovę. Maždaug tuo metu P. Broadwell ir D. Petraeusas nutarė išsiskirti, tačiau toliau bendravo, nes moteris rašė apie jį disertaciją.

Jill Kelley – 37 metų trijų vaikų motina, ištekėjusi už žymaus chirurgo, su šeima gyvenanti Floridos mieste Tampoje. Su D. Petraeusu ir jo žmona artimai bendravo 5 metus. Moteris yra ryšių su visuomene pareigūnė Tampoje įsikūrusioje oro pajėgų bazėje, bet neužima jokio oficialaus posto kariuomenėje.

Pradėjusi gauti grasinančius anoniminius laiškus, kuriuose raginama laikytis atokiau nuo D. Petraeuso, J. Kelley kreipėsi į savo draugą, dirbantį Federaliniame tyrimų biure (FTB). Tiesa, jis pats jai anksčiau yra siuntęs savo pusnuogio nuotraukų. 

FTB pareigūnams pradėjus domėtis grasinimų autoriumi, paaiškėjo, kad tai – P. Broadwell. Tikrindami kitus šios moters laiškus, teisėsaugininkai užtiko informacijos apie intymius jos ryšius su D. Petraeusu.

Natalie Khawam – problemiška J. Kelley sesuo dvynė, kuriai 2011 m. atimtos 3 metų sūnaus globos teisės. Teismas nurodė, kad šiai moteriai nerūpi nuoširdūs santykiai su šeima, darbdaviais ir visais kitais, su kuriais ji pradeda bendrauti.

Generolas J. Allenas – 58 metų vedęs D. Petraeuso įpėdinis Afganistane nuo 2011 m. liepos. Šiuo metu tiriamas jo susirašinėjimas su J. Kelley. Laiškų ir dokumentų kiekis, kuriais jie apsikeitė nuo 2010 iki 2012 m. – įspūdingas: 20-30 tūkst. puslapių. Teigiama, kad daugumos jų turinys – nekaltas. Tačiau kai kuriuose bendravimo tonas yra koketiškas. Pavyzdžiui, naudojami tokie malonybiniai žodeliai, kaip „brangusis (-oji)“ ar „mielasis (-oji)“. 

J. Allenas neigia padaręs ką nors blogo. Vis dėlto kilus skandalui atidėtas jo paaukštinimas. Tikėtasi, kad 2013-ųjų pradžioje J. Allenas pradės eiti vyriausiojo NATO pajėgų vado Europoje pareigas.

Centrinė skandalo figūra – J. Kelley

Nors praėjusią savaitę kilus skandalui atrodė, kad J. Kelley vaidmuo šioje istorijoje – šalutinis, šiomis dienomis aiškėja, kad būtent dėl šios ryškios moters dabar periami du įtakingiausi ir gerbiamiausi šalies karininkai. 

Tiek D. Petraeusas, tiek J. Allenas anksčiau yra tarnavę Tampoje, kur įsikūrusi JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinė vadovybė ir kur dirba J. Kelley.

Čia D. Petraeusas ėjo vadovaujamas pareigas 2008-2010 m., prieš perimdamas Afganistane dislokuotų JAV ir tarptautinių karinių pajėgų vado postą. J. Allenas buvo jo pavaduotojas.

Tuo laikotarpiu J. Kelley pasižymėjo kaip Centrinės vadovybės Tampoje socialinė ambasadorė.

Draugystė tarp Kelley ir Petraeusų šeimų užsimezgė 2008-aisiais, kai J. Kelley jiems surengė sutikimo vakarėlį savo namuose, kurie stovi netoli Centrinės vadovybės būstinės.

Vakarėlio metu D. Petraeusas ir jo žmona Holly buvo pristatyti Tampos aukštuomenei.

Naujienų agentūros AP teigimu, tokia draugystė tarp armijos vadų ir iškilios vietinės bendruomenės yra įprasta bet kurioje bazėje. Karininkai kviečia vietos žmones į išskirtinius karinius renginius, o kviečiamieji atsidėkoja įvairiopai remdami armiją.

D. Petraeuso buvę pagalbininkai Tampoje pasakojo, kad J. Kelley pasistengė, kad suartėjimas su įtakingais pareigūnais pasiektų naują lygmenį.

J. Kelley Centrinės vadovybės vardu savo namuose rengdavo įspūdingas linksmybes. O vakarėliuose dalyvaudavo itin aukšto rango pareigūnai. J. Kelley statusas Tampoje augo kaip ant mielių.

Šalių, kurios įsitraukusios į karą Afganistane, atstovai, jai netgi padovanojo sertifikatą, kuriame patvirtinama, kad šiai moteriai suteikiamas Koalicijos pajėgų garbės ambasadorės titulas. 

D. Petraeusas taip pat apdovanojo J. Kelley ir jos vyrą Scottą per specialią ceremoniją Pentagone prieš pat savo vadovavimo CŽV pradžią.

Savo namus laiko konsulatu Naujienų portalas cbsnews.com antradienį rašė, kad J. Kelley save laiko labai įtakinga persona ir savo vaidmenį netgi pervertina.

Šią savaitę paskambinusi Tampos policijai dėl prie jos namų besibūriuojančių žurnalistų, ji pareiškė, kad jos kiemas – tai diplomatinė teritorija.

„Esu generalinė garbės konsulė, todėl jie neturėtų būti mano žemėje“, - sakė J. Kelley.

Žurnalistams pasiteiravus JAV Valstybės departamento, ar ji teisi, buvo atsakyta, kad ši moteris niekada nebuvo oficiali JAV ambasadorė. 

„Ji nedirba Valstybės departamentui ir formaliai jam nepriklauso“, - informavo departamento atstovas.

Pasižymėjo įkyrumu

Buvęs armijos pareigūnas cbsnews.com teigė, kad J. Kelley visuomet stengėsi apeiti protokolo pareigūnus ir užmegzti tiesioginius ryšius su aukščiausio rango karininkais. Ji taip pat asistuodavo jų žmonoms.

Naujienų portalo šaltinių teigimu, J. Kelley įkyriai skambinėdavo telefonu ir siųsdavo elektroninius laiškus. Vienas admirolas neapsikentęs esą savo padėjėjui liepė: „Nuo šiol tu turėsi bendrauti su ja.“

Milijono JAV dolerių vertės name gyvenanti J. Kelly susikūrė garbingą socialinę padėtį užimančios, patriotiškos ir filantropiškos asmenybės įvaizdį. Tačiau oficialūs Floridos dokumentai atskleidė ir kitą jos gyvenimo pusę.

Devynios skirtingos teismus pasiekusios bylos liudija apie moters skolas, turto įkeitimus ir teisės naudotis nuosavybe atėmimus. 

J. Kelley netgi bandė pasinaudoti savo ryšiais su D. Petraeusu ir J. Allenu, kad jos seseriai dvynei N. Khawam būtų grąžinta teisė auginti mažametį sūnų.

Abu generolai, kuriuos J. Kelley anksčiau buvo supažindinusi su seserimi, pasirašė ir antspaudavo laiškus, skirtus teismui. Juose nurodyta data – šešių savaičių senumo.

„Natalie išties beprotiškai myli savo sūnų, - laiške rašė D. Petraeusas. - Mano nuomone, belieka apgailestauti, kad jos bendravimas su sūnumi buvo šitaip apribotas, priimant sprendimą dėl globos.“

J. Allenas savo ruožtu teigė, kad mažylis neturėtų būti baudžiamas, apribojant jo teises į motinos meilę, globą ir auklėjimą.

Tačiau teisėjui pasirodė kitaip. Jis išreiškė susirūpinimą dėl N. Khawam „ekstremalių nukrypimų“ ir „didelių psichologinių trūkumų“. Jis pavadino N. Khawam „psichologiškai nestabiliu asmeniu“, neturinčiu tvirtų moralinių ir etinių įsitikinimų.

Cbsnews.com taip pat teigia gavę komentarą iš „labai aukšto lygio“ advokato, kuris dabar atstovauja J. Kelley. Paklaustas J. Kelley susirašinėjimą su D. Petraeusu ir J. Allenu, jis pareiškė, kad draugai turi teisę vienas kitam siųsti laiškus.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.