A. Merkel užstojo „Pussy Riot“ merginas

Rusijos prezidentas

A. Merkel priminė V. Putinui ir „Pussy Riot“ situaciją.<br>AP
A. Merkel priminė V. Putinui ir „Pussy Riot“ situaciją.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-11-16 18:31, atnaujinta 2018-03-15 09:09

„Mes girdime savo partnerius. Bet ar girdi jie tai, kas vyksta, būdami toli. Štai ponia federalinė kanclerė paminėjo merginas, kurios laikomos kalėjime dėl veiksmų cerkvėje. O ar žino ji, kad anksčiau viena jų pakorė žydo kaliausę ir pasakė, kad tokius žmones reikia pašalinti iš Maskvos“, - sakė V. Putinas forumo „Peterburgo dialogas“ posėdyje.

„Mes negalime palaikyti žmonių, kurie laikosi antisemitinių pažiūrų“, - pridūrė jis ir paprašė, į tai atsižvelgti, primindamas, kad minėta antisemitinė akcija vyko viename prekybos centrų.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel suabejojo, ar būtų taip griežtai „Pussy Riot“ dalyvės nubaustos Vokietijoje.

„Ar reikėjo dvi merginas siųsti į koloniją, nežinau. Aš nežinau, ar taip būtų su jomis Vokietijoje?“ - sakė ji.

Anksčiau Rusijos prezidentas apie „Pussy Riot“ akciją su kaliausių korimu kalbėjo rugsėjo 6 dieną interviu televizijos kanalui „Russia Today“.

„Prieš porą metų viename didžiųjų Maskvos prekybos centrų jos („Pussy Riot“ narės) pakorė tris kaliauses, viena tos dabartinės grupės dalyvių viešoje vietoje pakabino tris kaliauses su užrašu, kad reikia išvaduoti Maskvą nuo žydų, nuo homoseksualistų ir nuo gastarbaiterių, - sakė prezidentas. - Man atrodo, kad jau tada pareigūnai turėjo atkreipti į tai dėmesį“.

„Po to jos viešoje vietoje surengė grupinio sekso seansą. Tai, kaip sakoma, jų reikalas, žmonės turi teisę užsiiminėti viskuo, kuo nori, jeigu tuo nepažeidžiami įstatymai, bet viešoje vietoje - man atrodo, jau tada derėjo atkreipti į tai pareigūnų dėmesį. Paskui (jos) dar paskelbė (įrašą) internete“, - tęsė prezidentas.

Jis atkreipė dėmesį ir į etinį šio reikalo aspektą. „O jūs ar galėtumėte išversti grupės pavadinimą į rusų kalbą? Jūs juk jau ne vieni metai gyvenate Rusijoje“, - paklausė V.Putinas interviu ėmusio žurnalisto.

„Negaliu pasakyti, kaip „Pussy Riot“ reiktų versti į rusų kalbą, gal jūs pasufleruosite?“, - atsakė žurnalistas.

„O jūs galite išversti patį žodį į rusų kalbą ar ne? Ar jums nepatogu tai padaryti etiniais sumetimais? Galvoju, kad tai padaryti nepatogu dėl etinių sumetimų. Net anglų kalboje tai skamba nepadoriai“, - savo laikėsi V.Putinas.

„Aš išversčiau šį žodį kaip „katytė“, bet galbūt aš ko nors nesuprantu“, - atsakė žurnalistas.

Vasario 21 dieną penkios „Pussy Riot“ narės, dėvėdamos megztas kaukes ir trumpus ryškiaspalvius drabužius, įsiveržė į Kristaus Išganytojo katedrą Maskvoje ir prie jos altoriaus sudainavo „Pankų maldą“, kurios priedainyje Dievo Motina prašoma „išvaryti Putiną“.

Rugpjūčio 17 dieną Maskvos Chamovnikų teismas trims pankgrupės „Pussy Riot“ narėms skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmes bendrojo režimo kolonijoje už antiputinišką protestą Kristaus Išganytojo katedroje.

Teisėjos teigimu, jos šiurkščiai pažeidė viešąją tvarką ir pareiškė aiškią neapykantą religiniais motyvais.

Advokatai apskundė šį sprendimą, bet spalio 10 dieną Maskvos miesto teismas pripažino teisėtu nuosprendį dviem merginoms - Nadeždai Tolokonikovai ir Marijai Aliochinai, o trečiajai - Jekaterinai Samucevič - bausmę pakeitė į lygtinę.

Žmogaus teisių gynėjai pabrėžia, kad didžiausia bausmė, kurios nusipelnė „Pussy Riot“, būtų administracinė bausmė už smulkų chuliganizmą. „Amnesty International“ pripažino jas sąžinės kalinėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.