Anglijos karalienė švenčia geležines vestuves

Iki šiol dar nė vienam Anglijos monarchui nebuvo pavykę su antrąja puse santuokoje išgyventi 65 metus. Tačiau Elizabeth II ir Edinburgo kunigaikštis, princas Philipas kartu – jau nuo 1947-ųjų. Antradienį karališkoji pora švenčia geležinių vestuvių jubiliejų, rašo dienraštis „The Daily Telegraph“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2012, 11:45 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:09 AM

Elizabeth II ir Philipas – viena iš maždaug 2 tūkstančių porų Jungtinėje Karalystėje, kurios šiemet mini 65-ąsias vestuvių metines. Tiesa, kokia nors ypatinga ceremonija neplanuojama – pora antradienį tiesiog ilsisi, o ketvirtadienį išvyksta vizito į Bristolį.

Ir vis dėlto: nors karalienė jubiliejaus proga ir renkasi ramybę, esminiai socialiniai pokyčiai britų gyvenimuose gali reikšti, kad rekordinė karališkosios santuokos trukmė nebebus pagerinta.

Trys iš keturių pačios Elizabeth II vaikų yra išsiskyrę. Be to, visi jie žiedus sumainė būdami vyresni nei karalienė. Ji už Philipo ištekėjo būdama vos 21 metų.

„Ateityje žmonės tikrai gyvens ilgiau, bet jie rečiau tuoksis. O tie, kurie tuoksis, tai darys gerokai vėliau nei būdavo įprasta anksčiau.

Dar prieš Antrąjį pasaulinį karą Jungtinėje Karalystėje nuotakų amžius siekė 22-23 metus, o dabar tuokiamasi sulaukus 30-ies. Be to, dabar kur kas dažniau skiriamiasi, o ir procedūra paprastesnė. Tad galimybė, jog Elizabeth II rekordas bus sumuštas, iš esmės neegzistuoja“, - teigė Lesterio universiteto istorikas Stevenas Kingas.

Elizabeth II su Philipu susipažino dar 1939-aisiais. Viso Antrojo pasaulinio karo metu jie susirašinėjo, o jam pasibaigus – 1947 metais – susituokė Vestminsterio abatijoje.

Philipas savo nuotakos motinai, karalienei Elizabeth I per medaus mėnesį tuomet rašė: „Elizabeth yra vienintelis žmogus pasaulyje, kuris man yra visiškai tikras. Mano tikslas – abu mus sujungti į santuoką, kuri atlaikys įvairius išbandymus ir pasauliui neš gėrį“.

Edinburgo kunigaikštis šiuo metu yra pats populiariausias karališkosios šeimos atstovas Jungtinėje Karalystėje. Jį savo favoritu laiko 62 proc. britų. Elizabeth II – 48 proc.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.