Ar britų transliuotoją BBC į kapus nuvarys pasitikėjimo krizė?

„Lietuvos ryto“ korespondentas Londone

Buvęs BBC vadovas G. Entwistle’as (kairėje) poste ištvėrė vos penkias savaites. O skęstančiame laive likęs Ch. Pattenas dar turi vilties pakeisti padėtį.<br>„Reuters“
Buvęs BBC vadovas G. Entwistle’as (kairėje) poste ištvėrė vos penkias savaites. O skęstančiame laive likęs Ch. Pattenas dar turi vilties pakeisti padėtį.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

Vytas Rudavičius („Rytai-Vakarai“)

Nov 26, 2012, 7:25 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:27 AM

Naujais laikais reikia naujoviškų sprendimų. Ir kam jau kam, o britų teisininkams tikrai novatoriškumo netrūksta. Tai jie puikiai įrodo tuo metu, kai kadaise autoritetingu laikytas transliuotojas BBC barsto paskutinius pasitikėjimo trupinius.

Ar gali ką nors pakeisti atgaila? Ir taip, ir ne. Ypač kai kalbama apie garbę ir pasitikėjimą. Vieniems jį susigrąžinti padės teismai, kitiems – neaišku, ar kas nors iš viso padės.

Antai internetinėje erdvėje apšmeižto pensininko interesus ginantys Londono kontoros RMPI advokatai sugalvojo labai neįprastą būdą, kuriuo bus verčiami atgailauti jų kliento juodintojai – daugiau kaip 11 tūkstančių socialinio tinklo „Twitter” vartotojų Jungtinėje Karalystėje.

Internetiniai šmeižikai trumpa SMS ar elektroninio pašto žinute privalės formaliai atsiprašyti nekalto senuko, kurį jie per „Twitter” pavadino agresyviu pedofilu, prievartavusiu vaikus.

Maža to, kiekvienas nusižengėlis internautas turės šiek tiek pakrapštyti savo piniginę: pervesti simbolinę 5 svarų (apie 20 litų) sumą skurstančių vaikų labdaros projektui „BBC Children in Need”. Bendra tokios internetinės atgailos suma bus daugiatūkstantinė.

Bet tuo juodinimo skandalas vargu ar baigsis. Mat jis įsuko ne tik pensininką, bet ir iš vieno šlykštaus skandalo į dar baisesnį klimpstantį britų transliuotoją – BBC.

Metė šiurpius kaltinimus

Verta pasakyti, kad lapkričio pradžioje paskalų pamazgomis su kaupu apipiltas 70-metis pensininkas nėra paprastas britų senolis.

Jis – milijonierius, gigantiškos statybų korporacijos „McAlpine” magnatas, Lordų rūmų narys Alistairas McAlpine’as.

Lapkričio 2-ąją šis ilgametis artimas buvusios ministrės pirmininkės Margaret Thatcher bendražygis ir buvęs Konservatorių partijos iždininkas tapo viešo šmeižto auka.

Jo reputaciją su purvais sumaišė ne bet kas, o dvi organizacijos, iki tol laikytos britų tiriamosios žurnalistikos kelrodėmis žvaigždėmis.

Tai nepriklausomas žurnalistų kolektyvas „The Bureau of Investigative Journalism” ir BBC televizijos naujienų analizės laida „Newsnight”.

Būtent „Newsnight” eteryje lapkričio 2-ąją pasirodė išsamus televizijos reportažas, kuriame buvo tvirtinama, kad „vienas itin artimas Margaret Thatcher aplinkos žmogus” maždaug prieš tris dešimtmečius prievartavo nepilnamečius berniukus.

Šis politikas pedofilas esą vykdavęs tvirkinti savo aukų į Šiaurės Velso Reksamo mieste esančius „Bryn Estyn” vaikų namus.

Pagrindinis ir vienintelis šio žurnalistinio tyrimo šaltinis buvo Stevenas Messhamas. Jis paauglystėje daugiau nei 5 metus gyveno „Bryn Estyn”. Šis vyriškis, kuriam dabar jau per 40 metų, teigė, kad tarp begalės aukšto rango pedofilų, nuolat besilankiusių vaikų namuose, buvo ir lordas A. McAlpine’as.

Stebėtina, kad nei BBC, nei „The Bureau of Investigative Journalism” tyrėjai net nesikreipė į šį į pensiją jau pasitraukusį politiką.

Nepasirūpinta išgirsti jo atsakymo į rimtus kaltinimus, nors to reikalauja bet kuris žurnalistikos pradžiamokslis.

Tiesa, pačiame BBC „Newsnight” reportaže niekad nebuvo ištarta lordo A. McAlpine’o pavardė.

Tačiau milijoninei žiūrovų auditorijai labai akivaizdžiai leista suprasti, kad internete tą asmenį identifikuoti galima vos per kelias minutes.

Būtent taip ir pasielgė keliolika tūkstančių internautų, vėliau per „Twitter” paskleidusių lordo A. McAlpine’o pavardę. BBC reportažas padarė sprogusios politinės bombos įspūdį.

Apšmeižė nepatikrinę faktų

Dabartinis ministras pirmininkas Davidas Cameronas bemat paskelbė skubų naują tyrimą. Nenuostabu, mat praeityje „Bryn Estyn” vaikų namų pedofilijos skandalas jau buvo bent du kartus išsamiai nagrinėtas.

Aniems tyrimams atlikti ir kompensacijoms išmokėti valstybė tuomet išleido per 13 milijonų svarų. Iki 2000-ųjų net 28 pedofilai buvo nuteisti: buvo nustatyta, kad jie metų metus lytiškai ir fiziškai engė per 200 nepilnamečių.

Dauguma pedofilų buvo „Bryn Estyn” namų darbuotojai, tačiau jie į savo orgijas kviesdavęsi ir vyriškių iš kitur.

Buvusių auklėtinių – taip pat ir S. Messhamo – liudijimu, tarp pedofilų buvo daug turtingų ir įtakingų žmonių: teisėjų, politikų, verslininkų, netgi policijos vadų. Yra ir kita priežastis skubėti ir imtis ryžtingų veiksmų prieš tariamus pedofilus – juk tik neseniai šalį sudrebino ir iki šiol nepaleidžia pedofilijos skandalas.

Bet greitai iškilo viena „nedidelė” problema.

Išaiškėjo, kad konkretūs nauji BBC ir „The Bureau of Investigative Journalism” kaltinimai yra niekiniai.

S. Messhamas viešai prisipažino, kad tiesiog supainiojo asmenybes ir kad lordo A.McAlpine’o jis tikrai niekad nėra regėjęs akyse.

Visai tikėtina, kad jį paauglystėje prievartavęs visai kitas A. McAlpine’o šeimos narys, dabar jau miręs tolimas apšmeižtojo giminaitis.

Pats į pensiją išėjęs torių politikas, dabar su trečia žmona gyvenantis Italijoje, pateikė neginčijamus įrodymus, kad daugelis reportaže įvardytų „faktų” su juo tikrai neturi nieko bendro.

Pinigai nieko nebepakeis?

„Jokia piniginė kompensacija nepataisys sugadintos reputacijos ir tos žalos, kurią padaro vieši kaltinimai pedofilija.

Nieko blogiau negali būti. Tie šlykštūs teiginiai užnuodija tavo kūną ir sielą. Tada imi galvoti – kažkas yra labai negerai šiame pasaulyje”, – praėjus dviem savaitėms nuo skandalo pradžios viešai prabilo lordas A. McAlpine’as.

Įdomu tai, kad savo vienintelį televizijos ir radijo interviu jis davė būtent BBC. Net ir po mestų nepagrįstų kaltinimų lordas A. McAlpine’as prisipažino, kad jaučia didžiulę pagarbą šiam visuomeniniam transliuotojui.

Būtent todėl politikas per savo teisininkus sutarė, kad BBC organizacijai tereikės sumokėti sąlyginai kuklią 185 tūkst. svarų (maždaug 800 tūkst. litų) kompensaciją.

Nepriklausomų ekspertų nuomone, lordas A. McAlpine’as be didesnių sunkumų būtų galėjęs išsireikalauti ir keturgubai didesnę sumą. Tačiau BBC gyvena iš mokesčių mokėtojų kišenės, todėl lupti kailį nuo paprastų britų buvusiam politikui pasirodė netinkama.

Privačioms televizijos kompanijoms ir kitiems įtakingiems asmenims, kurie irgi pylė pamazgas ant lordo A. McAlpine’o galvos, nors ir buvo nedviprasmiškai perspėti to nedaryti, teks pakratyti pinigines.

Šmeižtą skleidusi nepriklausoma televizijos korporacija ITV turės atseikėti apie 500 tūkst. svarų (2 mln. litų).

ITV vadai jau oficialiai atsiprašė ekspolitiko už nevykusį savo žurnalisto Phillipo Schofieldo „tyrimą”.

Populiarios pokalbių laidos „This Morning” vedėjas pats prisipažino, kad vos per 3 minutes internete susižvejojo juodąjį buvusių aukštų Konservatorių partijos politikų sąrašą – tų, kurie neva buvo pedofilai.

Tą sąrašą Ph. Schofieldas tiesioginiame eteryje įteikė premjerui D.Cameronui, kuris dalyvavo „This Morning” laidoje.

Perduodant tą abejotinos vertės sąrašą televizijos kameros atsitiktinai parodė, kokios pavardės ten figūruoja.

Lordas A. McAlpine’as ten buvo įrašytas pirmasis.

„Mes turime būti labai atsargūs ir nepradėti tokių „Twitter” teismų. Juk nepagrįsti gandai gali virsti raganų medžiokle, ypač prieš asmenis, kurie yra homoseksualūs”, – tuomet perspėjo D.Cameronas.

Šmeižtas padės vaikams?

Po kelių dienų išaiškėjo, kad konservatorių vadovas buvo visiškai teisus.

Lordą A. McAlpine’ą ginantys teisininkai iš RMPI pareiškė, kad už internetiniais socialiniais tinklais platintą šmeižtą stambias kompensacijas teks mokėti ir kai kurioms britų įžymybėms, turinčioms dešimtis tūkstančių sekėjų „Twitter”.

Tarp jų – Bendruomenių rūmų pirmininko, konservatoriaus Johno Bercow žmona, dėmesio ir politinių ambicijų nestokojanti leiboristė Sally Bercow.

Ji „Twitter” tinkle turi bemaž 60 tūkst. nuolatinių gerbėjų.

Savo sekėjams būtent ji viena pirmųjų Jungtinėje Karalystėje pranešė, kad politikas pedofilas yra ne kas kitas, o lordas A. McAlpine’as.

S.Bercow kol kas apšmeižtojo politiko tiesiogiai net neatsiprašė, o išgirdusi apie jai gresiantį ieškinį „Twitter” paliko tik vieną lakonišką, bet labai iškalbingą žinutę: „gurgt”.

Vėliau dėl gresiančios bylos ji pranešė savo gerbėjų armijai: „Aš neturiu pinigų, kad kaučiausi teismuose su multimilijonieriumi.”

Teisininkai iš RMPI patikino britų visuomenę, kad jų kliento lordo A. McAlpine’o duotos instrukcijos yra aiškios: visos už šmeižtą išsireikalautos kompensacijos lėšos bus pervestos į „BBC Children in Need” vaikų labdaros fondą. Taigi šmeižėjų pinigai bus panaudoti kilniam tikslui.

Pastebėta ir tai, kad socialinių tinklų vaidmuo platinant nepagrįstus gandus apie lordą A. McAlpine’ą buvo išties didelis, o britų teisės ekspertai įžvelgia precedento neturintį atvejį. Tai bene pirmas kartas, kai vienas asmuo sėkmingai gina savo suteptą reputaciją nuo minios neatsakingų internautų.

„Anksčiau ar vėliau tai turėjo nutikti. Šalies tradicinė žiniasklaida – laikraščiai, savaitraščiai, televizijos ar radijo stotys – žino, kad už asmens šmeižtą gali tekti atsakyti teismuose.

Tai bene pirmas kartas Jungtinės Karalystės teisinėje praktikoje, kai internautams aiškiai pasakoma: „Jums irgi galioja tos pačios taisyklės.”

Gal ši istorija bus gera pamoka tiems, kurie neatsispiria virtualiai raganų medžioklei: už savo žodžius internetinėje erdvėje irgi teks atsakyti”, – „Lietuvos rytui” sakė vienas lordo A. McAlpine’o teisininkų Andrew Reidas.

Šventinės atmosferos neliko

Vis dėlto visoje šioje nevykusioje politikų pedofilų medžioklėje skaudžiausią smūgį patyrė ne atskiri internautai. Kvailio vietoje ir vėl liko BBC korporacija.

Šių metų lapkritį ši gigantiška 22 000 žmonių įdarbinanti žiniasklaidos kompanija planavo švęsti savo garbingą jubiliejų – 90 metų sukaktį.

Tačiau atmosfera BBC viduje anaiptol ne šventinė. Korporacija dabar yra įgrimzdusi į sunkiausią krizę nuo pat įkūrimo 1922-aisiais. Vienu metu vyksta keli paraleliniai skandalai, net 7 vidiniai tyrimai ir bent kelios itin didelės apimties kriminalinės bylos. Ir net kelios jų susijusios su šlykščia pedofilijos tema.

Didžiausią bombą po, atrodytų, nepajudinamais BBC reputacijos pamatais padėjo Jimmy Savile’as – buvęs legendinis daugiametis BBC radijo ir televizijos laidų vedėjas.

Dabar Skotland Jardo policija nė neabejoja: pernai miręs J.Savile’as buvo agresyvus lytinis maniakas. Daugiau nei 40 metų, kuriuos jis praleido kaip itin gerai apmokamas BBC darbuotojas, jis tvirkino ir lytiškai išnaudojo šimtus nepilnamečių.

Policijos operacijoje „Yewtree” dirba apie 50 detektyvų, kurie tiria net šimtus įvairių pranešimų apie patirtą prievartą.

Nukentėjusiųjų skaičius jau peršoko 450 ir neabejojama, kad jis dar didės.

Kai kurios aukos tyrėjams nedviprasmiškai papasakojo, kad J. Savile’as juos tvirkino BBC patalpose: studijose, persirengimo kambariuose, kompanijos autobusuose ir treileriuose.

Kai kurias nepilnametes merginas J. Savile’as įžūliai tvirkino netgi tiesioginio eterio metu: BBC perdavė policijos tyrėjams kelis šimtus archyvinių muzikos laidų „Top of the Pops” įrašų, kuriuose matyti nepadorus iškrypėlio vedėjo elgesys.

Skotland Jardo operacijai vadovaujantys detektyvai Peteris Spindleris ir Keithas Nivenas jau spalio mėnesio pabaigoje pabrėžė, kad J. Savile’as tikrai būtų negalėjęs vykdyti visų savo nusikaltimų, jei nebūtų turėjęs jam pritariančių sėbrų.

Iki šios savaitės policija suėmė 4 asmenis, artimai susijusius tiek su pedofilu, tiek ir su BBC: tai buvusi roko žvaigždė Gary Glitteris, praeityje jau teistas už mažamečių tvirkinimą. Kitas suimtasis – komikas Freddie Starras.

Lapkričio 11-ąją detektyvai suėmė buvusį BBC prodiuserį Wilfredą De’Athą. Dar po keturių dienų buvo suimtas žymus britų diskžokėjas Davidas Lee Travisas.

BBC radijuje ir televizijoje daugelį metų dirbęs D. L. Travisas tikino, kad jam inkriminuojami lytiniai nusikaltimai neturi nieko bendro su pedofilija.

Jaučia lyderių stygių

Skotland Jardas užsiminė, kad tai tik pirmoji areštų banga ir kad įtariamųjų sąraše yra apie 30 pavardžių.

O esant tokiai nežinomybės ir baimės atmosferai, kuri šį rudenį tvyro BBC gretose, prisvilęs „Newsnight” tiriamosios žurnalistikos blynas dėl pedofilų politikų tik dar labiau sutirštino spalvas.

Prisiimdamas kaltę dėl tokio prasto „Newsnight” žurnalistų darbo, iš savo posto atsistatydino korporacijos generalinis direktorius George’as Entwistle’as, kadaise pats dirbęs šios prestižinės naujienų laidos redaktoriumi.

Savo poste G. Entwistle’as teišbuvo 5 savaites. Bet tam, kad jis išeitų be spyriojimosi, buvusiam vadovui buvo skirta didesnė nei 500 tūkst. svarų išeitinė kompensacija.

Tokią solidžią sumą paskyrė „BBC Trestas” – taip tradiciškai vadinama korporacijos visuomeninių stebėtojų taryba.

Jai vadovauja patyręs britų politikos vilkas, buvęs Honkongo gubernatorius Chrisas Pattenas.

Tačiau netgi šio Konservatorių partijos grando kėdė ima klibėti.

„Jeigu aš greitai nepakeisiu situacijos ir nesugrąžinsiu to žmonių pasitikėjimo, kurį jie suteikia BBC korporacijai, tuomet aš susirinksiu savo daiktus ir paliksiu savo kėdę”, – prisipažino pusantrų metų „BBC Trust” vadovaujantis Ch. Pattenas.

Kelias savaites daugiatūkstantiniam BBC darbuotojų kolektyvui vadovavo laikinas generalinis direktorius – su žurnalistika apskritai nieko bendra neturintis buvęs gėrimų kompanijos „Pepsi” vienas vadovų Timas Davie.

Ketvirtadienį paaiškėjo naujasis BBC vadas – juo tapo 61 metų Tony Hallas.

Ch. Pattenas pripažino, kad prie BBC vairo stojusiam naujam generolui, kaip mitiniam graikui Augijui, teks išmėžti itin prasmirdusias arklides.

Per 90 metų BBC apaugo bizantiškomis biurokratinėmis struktūromis: korporacijoje duoną pelno tūkstančiai įvairiausio lygio vadybininkų, kontrolierių ir kitokių plunksnagraužių, kurie bet kurioje kitoje privačioje įmonėje per kelias savaites būtų išmesti lauk.

Bet iš mokesčių mokėtojų kasmet gaunanti bemaž 5 milijardų svarų čekį korporacija šiuos biurokratus maitina metų metus.

Kalbos apie taupymą iki šiol virsdavo makabriška praktika: iš darbo lėkdavo žurnalistai ir techniniai darbuotojai, o ne vidutinio bei aukštesniojo rango biurokratai.

„BBC dirba daug gerų ir pasiaukojusių žmonių, bet jų moralė dabar siekia patį dugną.

Jiems reikia sunkiasvorio lyderio, kuris turėtų žavesio, laikytųsi aukštų standartų ir būtų energingas.

Tai neturėtų būti žmogus, perėjęs visą politkorektišką vidinę BBC virtuvę”, – įsitikinęs vienas žinomiausių britų televizijos naujienų veteranų Peteris Sissonsas, beveik ketvirtį amžiaus dirbęs korporacijoje.

Ar T. Hallas pateisins viltis, parodys laikas.

BBC griūtis – nesustabdoma?

Britų nacionaliniam transliuotojui – BBC šešiolika su puse metų dirbęs žurnalistas Andrius Užkalnis teigia, kad tai jau ne pirmas kartas, kai siūbuoja žemė po žiniasklaidos giganto kojomis. Bet galbūt lemiamas.

„Visiems aišku, kad tirpstantis mokesčių mokėtojų finansavimas BBC bus dar skurdesnis. Bet kuri vyriausybė karpys nemėgstamą abonementinį mokestį, o profsąjungų spaudimas reikš dar brangesnį darbuotojų atleidimą, o atleidimų dar padaugės.

Taip atsitiko dėl to, kad aukščiausiais BBC vadovais sistemingai tapdavo ne drąsiausių vizijų autoriai, bet biurokratai, labiausiai mokantys kurpti popierių ir taisyklių kalnus ir pasiteisinti nesėkmės atveju.

Kadangi laidas kurti reikėjo, geriausi laidų kūrėjai buvo tie, kurie mokėjo apeiti taisykles – kol nekildavo viešas skandalas.

Sūkurys vis stiprėjo: taisyklių neklauso? Vadinasi, reikia daugiau taisyklių! Kaip anekdote apie katę, pagirdytą benzinu ir po kelių žingsnių nukritusią. „Matyt, benzinas baigėsi.”

Pilėnų tvirtovės nuotaikos: nuolatinė visuomenės kritika, į kurią bandoma, bet nesugebama atsakyti, ir reguliarus išlaidų karpymo ir bauginimo atleidimais ritualas pastūmėjo tūkstančius perspektyviausių ir labiausiai patyrusių darbuotojų, kurie paklausūs kitur, griebti solidžias išeitines kompensacijas už pasitraukimą savo noru ir dingti.

Liko tie, kuriems eiti nėra kur. Tai ne tie žmonės, kurie sugebės įkvėpti naują gyvenimą merdinčiam milžinui. Organizacija vis dar didžiulė – 23 tūkst. vien etatinių darbuotojų, erozija tęsis keletą metų. Bet šiuo metu procesas jau nebepanašus į sustabdomą.”

Audrina naujas tyrimas

Verdant J. Savile'o pedofilijos skandalui, lapkričio 21-ąją britų vaikų teisių vicekomisarė Sue Berelowitz pateikė oficialų savo pranešimą D. Camerono vyriausybei. Jame teigiama, kad šalyje iki šiol tvyrojo „tylos konspiracija”, leidusi metų metus vešėti organizuotoms vaikų išnaudotojų gaujoms, kurios „prievartauja nebaudžiamos”.

Paaiškėjo, kad 2409 nepilnamečiai britai tapo seksualinėmis organizuotų pedofilų gaujų aukomis per vos 14 mėnesių: nuo 2010-ųjų rugpjūčio iki 2011-ųjų spalio.

16 500 nepilnamečių yra „didelės rizikos” zonoje ir gali tapti lytinio išnaudojimo aukomis.

Iš 1514 identifikuotų lytinių nusikaltėlių 2010–2011 metais net 415 buvo azijietiškos kilmės britai. Tai net 27 procentai visų prasižengusiųjų (Jungtinėje Karalystėje išeivių iš Azijos procentas neperžengia net 6 procentų bendro gyventojų skaičiaus).

Socialiniai tinklai naudojami vaikams verbuoti į seksualinę vergiją. Per juos prievartautojai buriasi į gaujas.

Didžioji nepilnamečių aukų dalis – mergaitės. Jauniausiai policijos užregistruotai aukai – vos 4 metai.

Prievartautojų amžius svyruoja nuo 12 iki 70 metų. Net 48 proc. visų prievartos aktų yra filmuojami ir vėliau platinami kaip ekstremali pornografija.

Pasak S. Berelowitz, realūs lytinės prievartos prieš nepilnamečius atvejų skaičiai Jungtinėje Karalystėje yra net dar didesni nei jos pateikti. Mat duomenis vaikų vicekomisarei pateikė tik 20 iš 39-erių regioninių policijos pajėgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.