Černobylyje virš sprogusio reaktoriaus montuojamas gaubtas

Černobylyje, užterštoje zonoje aplink baisiausios pasaulyje branduolinės katastrofos vietą, kiekvienas žingsnis gali pakelti radioaktyvių dulkių debesį. Nepaisant pavojaus, Černobylyje pradėtas gigantiškas statybų projektas – virš pastato, kuriame yra susprogęs branduolinis reaktorius ir radioaktyvi magma, statomas didžiulis apsauginis gaubtas.

Pastačius pastogę, kuri bus iškelta virš reaktoriaus, bus galima pradėti reaktoriaus išmontavimo ir radioaktyviųjų atliekų šalinimo darbus.<br>AP
Pastačius pastogę, kuri bus iškelta virš reaktoriaus, bus galima pradėti reaktoriaus išmontavimo ir radioaktyviųjų atliekų šalinimo darbus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2012, 6:02 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:53 AM

Kaip praneša AP, darbininkai jau iškėlė virš pastato pirmąją arkos pavidalo struktūros dalį.

Projektui vadovaujančio Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko prezidentas Suma Chakrabati sako, kad tai reikšmingas įvykis ir svarbus žingsnis į priekį, likviduojant 1986 m. įvykusios baisiausios pasaulyje branduolinės avarijos padarinius.

Pastačius pastogę, kuri bus iškelta virš reaktoriaus, bus galima pradėti reaktoriaus išmontavimo ir radioaktyviųjų atliekų šalinimo darbus.

Eizvestia.com rašo, kad pirmasis 5300 tonas sveriančios arkos dalies pakėlimas į 22 m aukštį buvo atliktas šeštadienį, lapkričio 24 d. Iš viso arka turės pakilti į 100 m aukštį.

Pakėlimo darbai vyksta naudojant 40 hidraulinių kranų su lynais. Šie pastatyti ant 10 kėlimo bokštų, kurių kiekvieno aukštis yra 45 m.

Prieš pirmąjį pakėlimą Černobylyje atlikti dideli paruošiamieji darbai. Išmontuoti pastatai, teritorija išvalyta nuo medžių, krūmų ir statybinių šiukšlių. Iš viso iš objekto statybinės aikštelės išvežta daugiau kaip 57733 kubinių metrų atliekų.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.