Ekspertai iškasė Y. Arafato palaikus ir paėmė mėginių

Polonis - itin radioaktyvus šiuolaikinis nuodas

Y. Arafato šeima tiki, kad palestiniečių lyderis galėjo būti nužudytas.<br>"Reuters"
Y. Arafato šeima tiki, kad palestiniečių lyderis galėjo būti nužudytas.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 27, 2012, 3:11 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:08 AM

„Ši operacija baigta; kapas buvo iš naujo uždarytas, o mėginiai perduoti Prancūzijos, Šveicarijos ir Rusijos ekspertams“, - palestiniečių komisijos, tiriančios Y. Arafato mirties priežastis, pareigūnai sakė naujienų agentūrai AFP.

Šaltiniai, pageidavę neviešinti jų vardų, sakė agentūrai AFP, kad ekshumacijos procesas prasidėjo 5 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, dalyvaujant ekspertams iš Prancūzijos, Šveicarijos ir Rusijos, kurie pradėjo rinkti palaikų mėginius.

Oficialiai nebuvo patvirtinta, kad šis procesas prasidėjo, o ekshumacijos vieta buvo kruopščiai uždengta nuo pašalinių žvilgsnių.

Jau kelias savaites Y. Arafatas kapas mauzoliejuje, įrengtame palestiniečių prezidento rezidencijoje Mukatoje, kurioje anksčiau dirbo šis lyderis, buvo atitvertas mėlyna uždanga, o žiniasklaidos atstovai nebuvo prileidžiami..

Jeruzalės muftijus Mohamedas Husseinas atvyko į Mukatą antradienį paryčiais ir sakė AFP, kad dalyvaus atidarant kapą.

Paimtuose mėginiuose bus ieškoma radioaktyviojo polonio pėdsakų, tiriant versiją, jog Y. Arafatas buvo nunuodytas.

Palestiniečių lyderis mirė 2004 metais vienoje Prancūzijos karinėje ligoninėje.

Polonis - itin radioaktyvus šiuolaikinis nuodas

Polonis, kuriuo, kaip įtariama, 2004 metais galėjo būti nunuodytas palestiniečių lyderis Yasseras Arafatas, yra itin radioaktyvi medžiaga, prieinama praktiškai vien kariškiams ir mokslininkams.

Šis metaloidas, dar žinomas kaip „radis F“, gamtoje labai retas ir daugiausiai aptinkamas urano rūdoje. Polonis labai radioaktyvus ir skleidžia gyviems organizmams labai pavojingas alfa daleles, sudarytas iš dviejų protonų ir dviejų neutronų bei turinčias teigiamą krūvį.

Prieš susiejant su Y. Arafato mirtimi, ši medžiaga atsidūrė dėmesio centre dėl Aleksandro Litvinenkos bylos. Šis buvęs Rusijos šnipas, vėliau tapęs aršiu Kremliaus kritiku, mirė 2006 metais vienoje Londono ligoninėje, pasireiškus smarkaus apsinuodijimo poloniu simptomams.

Labiausiai paplitusio polonio izotopo Po210 nedideli kiekiai aptinkami grunte, atmosferoje ir netgi žmogau kūne, tačiau jo didesnės dozės, patekusios į organizmą prarijus arba įkvėpus, yra labai toksiškos ir smarkiai pažeidžia audinius bei organus.

Tai vienas iš rečiausių elementų gamtoje: 10 gramų urano būna ne daugiau nei vienas nanogramas polonio.

Ši medžiaga naudojama kaip alfa spinduliuotės šaltinis moksliniuose tyrimuose ir medicinoje, taip pat kaip šilumą generuojanti medžiaga kosminėse technologijose, tačiau paprastai tokiu pavidalu, kad ja nebūtų galima lengvai apsinuodyti.

Nedideli polonio kiekiai taip pat aptinkami tabake, į kurį jis patenka iš dirvožemio ir rūkalų gamyklose naudojamų fosfatų.

Polonį 1898 metais atrado mokslininkai Marie Sklodowska-Curie ir jos vyras Pierre'as Curie, tyrinėdami Prancūzijoje radioaktyvumą minerale uraninite, kuris yra pagrindinė urano rūda.

M. Sklodowska-Curie naująjį elementą pavadino savo tėvynės Lenkijos garbei. Tuo metu Lenkiją valdė ją pasidalijusios grobuoniškos kaimynės - Rusija, Prūsija ir Austrija.

Už polonio ir radžio atradimą bei radioaktyvumo tyrimus sutuoktiniai Curie pelnė 1903 metų Nobelio fizikos premiją, kurią pasidalijo su Prancūzijos mokslininku Antoine'u Becquerel'iu.

Kaip ir daugelis pirmųjų radioaktyvumo tyrėjų, M. Sklodowska- Curie mirė nuo spinduliuotės sukeltos leukemijos 1934 metais, būdama 67 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.