JAV universitete studentai ruošiami kibernetiniam šnipinėjimui

JAV žvalgyba ne kartą tapo programišių taikiniu. Galbūt todėl jos atstovai itin vertina Talsos universitete dėstomą kibernetinio šnipinėjimo kursą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2012, 6:01 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:53 AM

Oklahomoje įsikūrusiame universitete studentai mokomi kurti virusus, įsilaužti į tinklalapius, vogti slaptažodžius ir paimti duomenis iš įvairių prietaisų, rašo „Daily Mail“.

Apie Talsos universiteto programą iki šiol buvo žinoma nedaug. Didesnis dėmesys į kursą atkreiptas tik po to, kai JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) Talsos universitetą paminėjo kartu su dar trimis universitetais, nusipelniusiais ruošiant studentus kibernetinių operacijų srityje.

Kibernetinio šnipinėjimo kursas Talsos universitete dėstomas dvejus metus. Dauguma studijas baigusių studentų įdarbinami CŽV, Nacionalinėje saugumo agentūroje (NSA) ir Slaptojoje tarnyboje.

Studijuojantieji tarpusavyje NSA jau yra pakrikštiję studentų draugija, o CŽV – studenčių draugija. Į šias agentūras patenka 85 proc. kibernetinį šnipinėjimą baigusių studentų.

Talsos universiteto Informacijos saugumo institute nuo 1998 metų dėstomai programai vadovauja imigrantas iš Indijos Sujeetas Shenoi.

Anot jo, studentai mokomi ir teoriškai, ir praktiškai. Kurso metu jiems tenka padirbėti su pareigūnais.

„Jie tampa bebaimiai“, - leidiniui „Los Angeles Times“ pasakodamas apie mokymo sistemą tikino S. Shenoi.

Jo vadovaujamos programos studentams dažnai tenka rinkti įrodymus prieš pedofilus. Keletas jų internete yra apsimetę vaikais, kad įviliotų nusikaltėlius į pinkles.

2003-aisiais S. Shenoi studentai netgi padėjo išsiaiškinti trigubą žmogžudystę. Tai jie padarė įsilaužę į vieno elektroninio pašto dėžutę, kurioje rasta sąsajų tarp aukų ir žudiko.

„Talsos studentai pasirodo NSA su daug reikalingos patirties“, - pastebėjo NSA pareigūnas Nealas Ziringas.

Norintieji studijuoti kibernetinį šnipinėjimą turi būti JAV piliečiai ir atitikti saugumo reikalavimus. Programą pasirinkusių asmenų amžius įvairus – nuo 17-os iki 63 metų.

Tarp jų yra nemažai karo veteranų, norinčių pradėti antrą karjerą.

Apie Talsos universitetą prabilta tokiu metu, kai JAV dedama daugybė pastangų siekiant apsiginti nuo programišių.

Šalies gynybos sekretorius Leonas Pannetta praėjusį mėnesį pripažino, kad Pentagonas kibernetiniam saugumui per metus jau išleidžia daugiau nei 3 milijardus JAV dolerių.

Parengė Jurgita Žilinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.