Ukrainietę žaginusiems ir padegusiems bendrams skirtos bausmės

Nuo praėjusio kovo audrą Ukrainoje kėlusioje šiurpioje istorijoje padėtas taškas. 18-metę žaginę, smaugę, o galiausiai įmetę į griovį ir padegę jaunuoliai ilgus metus leis už grotų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2012, 3:25 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:14 AM

Jevgenijus Krasnočiokas kalės iki gyvos galvos, Maksimas Prisiažniukas už grotų sėdės 15, o Artiomas Pogosjanas – 14 metų.

Tačiau jei ne visuomenės pasipiktinimas ir protestai, byla galėjo pakrypti merginos skriaudikų naudai. Su pastaraisiais pareigūnai iš pradžių elgėsi itin atlaidžiai.

Amputavo ranką ir pėdas

Apie kraupų nusikaltimą Ukrainos pietinio Mykolajivo miesto gyventojai sužinojo praėjusio kovo 10-ąją.

Tos dienos rytą vienas miesto gyventojas negalėjo užvesti automobilio, todėl vaikštinėjo laukdamas pagalbos. Tada jis išgirdo iš šalia esančios statybvietės sklindančią dejonę.

Griovyje vyras aptiko leisgyvę 18-metę Oksaną Makar ir iškvietė policiją.

Netrukus paaiškėjo šiurpus nusikaltimas. Išvakarėse O. Makar susitiko su dviem jaunuoliais, kurie ją pakvietė į trečio draugo – J. Krasnočioko namus.

Čia O. Makar buvo išžaginta, ją bandyta pasmaugti. Tada mergina buvo suvyniota į paklodę ir nunešta į statybvietę, įmesta į griovį ir padegta.

Medikai teigė, kad aštuoniolikmetė nudegė 55 proc. kūno, o jos inkstai sudegė. Gelbėjant merginos gyvybę teko amputuoti vieną ranką ir dvi pėdas.

Interviu gazeta.ua O. Makar sakė: „Maniau, kad neišgyvensiu. Aš nejaučiau savo kūno. Pirmiausia aš šaukiausi pagalbos. Bet nieko ten nebuvo, ir aš pradėjau melstis. Aš maniau, kad esu mirusi. Viską prisimenu kaip per rūką.“

Tėvai – svarbūs žmonės

Medikų prognozės, kad O. Makar neišgyvens, išsipildė. Praėjus 20 dienų po žiauraus nusikaltimo ji mirė dėl didelių nudegimų ir plaučiams padarytos žalos.

Skriaudikai buvo areštuoti netrukus po to, kai griovyje aptikta auka. Tačiau kai O. Makar buvo nuvežta į operacinę, du įtariamieji jau vaikščiojo laisvėje.

Mykolajivo prokuratūros atstovė pareiškė, kad pareigūnams trūksta įrodymų, jog jie būtų laikomi nelaisvėje. Maža to, juodu paskelbti kaip liudininkai.

Pačios O. Makar pareigūnai netgi neapklausė – mergina esą buvo be sąmonės. Bet jos motina tikino priešingai.

Netrukus paaiškėjo ir pareigūnų vangumo priežastys: du paleistieji – Maksimas Prisiažniukas ir Artiomas Pogosjanas yra buvusių vietos valdžios pareigūnų sūnūs.

M. Prisiažniuko tėvas nusikaltimo metu ėjo regioninio administratoriaus, o A. Pogosiano tėvas – regioninio prokuroro pareigas.

Protestai išplito visoje šalyje

Žinia apie jaunuolių paleidimą, nepaisant nusikaltimo sunkumo, Ukrainoje sukėlė nemenką gyventojų įniršį. Įtariamųjų nuotraukos ir asmeninės detalės buvo nuolat viešinamos socialiniuose tinkluose.

Tinklalapyje „YouTube“ buvo paviešinta ir vieno įtariamųjų apklausa, kurioje jis prisipažįsta įvykdęs siaubingą nusikaltimą. Jis taip pat teigė bandęs pasmaugti auką, kai ši pagrasino kreiptis į policiją.

Šalies gyventojai buvo išėję ir protestuoti, reikalaudami, kad būtų pakeisti bylos tyrėjai.

Moterų teisių gynėjos „Femen“ apsinuoginusios protestavo priešais generalinę prokuratūrą Kijeve, skanduodamos „Mirtis sadistams!“ ir „Nubauskite gyvulius!“

Kai kurie parlamento nariai ragino teisėjus skirti įtariamiesiems mirties bausmę, o vienas jų pasiūlė juos kastruoti.

Į bylą dėmesį galiausiai atkreipė net prezidentas Viktoras Janukovyčius. Jis nurodė generalinei prokuratūrai iš naujo ją peržiūrėti.

Kovo 13-ąją M. Prisiažniukas ir A. Pogosianas vėl sulaikyti. O šią savaitę trys bendrai nuteisti ilgomis kalėjimo bausmėmis.

Parengė Jurgita Žilinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.