Satyra spaudoje - neįveikiamas galvosūkis Kinijos cenzūrai

Humoristinės JAV svetainės „The Onion” publikacijoje apie seksualiausią pasaulio vyrą – Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong-uną nebuvo nė kruopelės tiesos. Tačiau Kinijos spauda rašinį priėmė už gryną pinigą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-29 08:37, atnaujinta 2018-03-15 00:56

„The Onion” straipsnis, kuriame skelbiama, jog Kim Jong-unui esą buvo skirtas seksualiausio 2012 metų vyro apdovanojimas, pasirodė prieš savaitę, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis naujienų agentūromis „Reuters“ ir AP.

„Savo sukrečiamai gražiu, apvaliu veidu, berniokišku žavesiu ir tvirtu sudėjimu šis Pchenjane išaugęs numylėtinis yra įsikūnijusi kiekvienos moters svajonė”, – pasilinksmino tinklalapis.

Žinoma, visa tai laužta iš piršto. Tačiau valstybinė komunistinės Kinijos žiniasklaida juokų, regis, nesupranta.

Satyrinis rašinys pagrindiniame Komunistų partijos propagandos aparato leidžiamame dienraštyje „People’s Daily” virto rimta naujiena.

Bet kaip taip galėjo atsitikti? Pamažu aiškėja, kad suveikė sugedusio telefono principas – žinoma, pagal skaitmeninio amžiaus taisykles.

Honkongas irgi pasijuokė

Pasirodo, Azijoje „The Onion” pokštą pirmiausia pasigavo Honkongo spauda – ji, skirtingai nei kita Kinijos žiniasklaida, yra laisva ir neveikiama cenzūros.

Kai Honkongo televizijos „Phoenix TV” tinklalapis ifeng.com paskelbė apie Kim Jong-unui tekusią garbę, publikacijoje buvo aiškiai parašyta: „The Onion” – satyrinių naujienų tinklalapis.”

Bet kai istoriją pasigavo valstybės kuruojamas tinklalapis yangste.com, apie tai, kad ji – tik pokštas, net nebuvo užsiminta.

Paskelbė net 55 nuotraukas

Tuomet ir prasidėjo. „The Onion” pokštą jau iš yangste.com pasičiupo Pekine leidžiamo dienraščio „Guangming Daily” svetainė – kaip visiškai rimtą naujieną.

Kita stotelė – pagrindinis Kinijos komunistų partijos organas.

Dienraščio „People’s Daily” internetinėje versijoje buvo dvi iš „The Onion” pažodžiui nukopijuotos pastraipos ir net 55 Kim Jong-uno nuotraukos.

„Palaimintas galios aureole, kuri slepia neabejotinai mielą asmenybę, Kim Jong-unas redakciją pavergė nepriekaištingu mados pojūčiu, elegantiška trumpa šukuosena ir, žinoma, šypsena”, – skelbiama „People’s Daily”.

Kritika – ir iš internautų

Kai po pasaulį pasklido žinia, kaip apsijuokė „People’s Daily”, dienraštis rašinį skubiai ištrynė. Bet „The Onion” dar spėjo paskelbti nuorodą į kinų straipsnį.

„Daugiau naujienų apie seksualiausią pasaulio vyrą Kim Jong-uną rasite mūsų padalinyje Kinijoje – „People’s Daily”. Išskirtinis reportažas, draugai”, – pasišaipė „The Onion”.

Iš dienraščio išsišaipė ir šimtai Kinijos internautų. Vienas savo tinklaraštyje paskelbė: „People’s Daily” pagerbia Kim Jong-uną, o visas pasaulis juokiasi.”

„Aš tiesiog norėčiau sužinoti, ar dienraščio redaktorius buvo atleistas. Juk klaida – rimta. Užsienio žiniasklaida iš mūsų šaiposi”, – tvirtino kitas tinklaraštininkas.

Apmaudžių klaidų pasitaikė ir anksčiau

Tai jau ne pirmas kartas, kai itin atidžiai cenzūros prižiūrima Kinijos žiniasklaida patiki pramanais, kuriuos skelbia linksmasis „The Onion”.

2002 metais bulvarinis Pekino dienraštis „Beijing Evening News” paskelbė, kad JAV Kongresas rengiasi išsikraustyti iš Vašingtono į kitą Amerikos miestą.

Tačiau tai tebuvo „The Onion” pokštas siekiant pasišaipyti iš šalies sporto klubų, kurie trokšta, kad valdžia jiems pastatytų naujų stadionų arba arenų, ir grasina priešingu atveju persikelti į kitą miestą.

„Kinijos žiniasklaidoje retai tikrinami faktai, o redaktoriams nerūpi tiesa, tad tokių klaidų tikrai pasitaiko”, – teigia Kinijos žiniasklaidą tiriančios bendrovės „Danwei” direktorius Jeremy Goldkornas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.