Nusižudžiusios britų slaugės šeima kelia klausimus ligoninės vadovams

„Ji negalėjo nusižudyti dėl vieno skambučio. Tikriausiai ji iš ligoninės bosų patyrė didžiulį spaudimą.“ Tokios internautų spėlionės apgaubė slaugytojos Jacinthos Saldanhos mirtį, kuri nusprendė pasitraukti iš gyvenimo esą dėl australų radijo didžėjų telefoninio pokšto, kuriuo jie išgavo informacijos apie nėščios  Kembridžo kunigaikštienės Catherine būklę. Paaiškėjo, kad panašios abejonės kamuoja ir velionės našlį. Jis reikalauja, kad ligoninė, kurioje dirbo jo žmona, atsakytų, kodėl jam iškart nepranešė apie žmonos mirtį ir apskritai papasakotų „visą teisybę“, rašo mirror.co.uk. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-13 14:56, atnaujinta 2018-03-14 16:00

Po to, kai gruodžio 7-ąją pasaulį pasiekė žinia apie tragišką J. Saldanhos mirtį, Londone įsikūrusi Karaliaus Edwardo VII ligoninė išplatino pranešimą, kuriame savo mirusią darbuotoją vadino „pirmos klasės slauge“ ir teigė, jog „visi yra šokiruoti dėl labai mylėtos ir vertintos kolegės netekties.“

Ketvirtadienį oficialiai pripažinta, kad 46 metų J. Saldanha buvo rasta pasikorusi savo tarnybiniame bute netoli ligoninės praėjus porai dienų po nelemto skambučio iš Australijos radijo stoties „2DayFM“.

Radijo laidų vedėjai Mel Greig ir Michaelas Christianas tądien nutarė pajuokauti, apsimesdami karaliene Elizabeth II ir princu Charlesu.

Jie paskambino į ligoninę ir paprašė papasakoti apie besilaukiančios Catherine būklę, kuri ten buvo slaugoma dėl ypač stipraus rytinio pykinimo. 

Telefono ragelį pakėlė registracijoje dirbusi J. Saldanha. Indų kilmės moteris patikėjo australų melu ir perdavė ragelį kolegei, kuri smulkiai išdėstė informaciją apie princo Williamo žmonos sveikatą.

Kas dėjosi J. Saldanhos darbe po šio incidento, ligoninė nesiteikia atskleisti ne tik visuomenei, bet ir velionės vyrui Benui Barbozai.

Beje, šią elitinę ligoninę žinia apie J. Saldanhos mirtį pasiekė pirmiausia. Tačiau įstaigos darbuotojai neskubėjo apie tai pranešti B. Barbozai, kuris vis dar laukė savo žmonos grįžtančios pas šeimą į Bristolį.

Jis nebuvo gavęs iš žmonos žinių nuo antradienio – kuomet ligoninę pasiekė skambutis iš „2DayFM“.

Penktadienį J. Saldanha namo grįždavo visuomet tuo pačiu metu. Tačiau šįkart vėlavo.

B. Barboza iš pradžių paskambino žmonos kolegei, su kuria ši bičiuliavosi, ir paprašė pasibelsti į J. Saldanhos buto duris. Tuomet buvo maždaug 21 val. 30 min. vietos laiku. Ji sutiko padaryti šią paslaugą, tačiau B. Barboza taip ir nesulaukė iš jos žinių.

Didelio nerimo kamuojamas vyras, žmonai vėluojant jau dvi valandas, nusprendė skambinti į Karaliaus Edwardo VII ligoninę.

Pasak indų šeimai artimo asmens, būtent tada jam buvo pasakyta, kad J. Saldanha negyva, ir kad įtariama, jog tai – savižudybė.

„Jie yra susirūpinę, kad ligoninė delsė pranešti šeimai apie jos mirtį, - sakė Indijoje gyvenantis šeimos draugas. - Turėtų būti atliktas nepriklausomas tyrimas apie spaudimą, kurį ji patyrė iš ligoninės po to, kas nutiko. Čia yra daug neatsakytų klausimų.“

Britų žiniasklaida skelbia, kad tuo metu, kai J. Saldanha buvo surasta, ji dar buvo gyva, bet be sąmonės. Tačiau atskubėję medikai jai padėti jau negalėjo – moteris mirė.

Taip pat pranešama, kad dviejų vaikų – 17-mečio Junalo ir 14-metės Lishos – motina paliko savo šeimai atsisveikinimo raštelį, tačiau neatskleidžiama, kas jame parašyta. Bet artimųjų esą jo turinys neįtikino.

Netekties prislėgtos šeimos atstovas Jungtinės Karalystės parlamento narys Keithas Vazas pareiškė, kad jie reikalauja iš ligoninės paaiškinimo apie moters mirties aplinkybes.

Nors ligoninė jau anksčiau paskelbė, jog atliks vidinį tyrimą, K. Vazas pažymėjo, jog slaugytojos šeima „nori žinoti viską.“

Velionės artimųjų atstovas taip pat išsiuntė laišką Rhysui Holleranui, australų bendrovės „Southern Cross Austereo“, kuriai priklauso radijo stotis „2DayFM“, vadovui.

„Esu susirūpinęs ir nusivylęs, kad „Southern Cross Austereo“ nesiėmė jokių žingsnių, kad padėtų šeimai, - rašoma laiške. - Nebuvo nei raštiško atsiprašymo, nei pageidavimo susitikti su šeima, nei bandymo atvykti į Jungtinę Karalystę, kad išreikštumėte užuojautą.“

Šeima taip pat reikalauja, kad būtų atskleista, kiek laiko ligoninės administracija žinojo, kad J. Saldanha mirusi, kol ši žinia pasiekė artimuosius. Tuo metu interneto vartotojai, komentuodami šį atvejį, kuria net ir sąmokslo teorijas. Populiarus spėjimas - kad J. Saldanhą nužudė britų žvalgybininkai už tai, kad ji atskleidė slaptos informacijos. Kiti mano, kad su slaugytoja galėjo susidoroti Karališkųjų rūmų parankiniai.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.