Galimi scenarijai, kaip pasikeis pasaulis iki 2030 metų

JAV Nacionalinė žvalgybos taryba paskelbė prognozes, kokie posūkiai žmonijos gyvenime gali įvykti iki 2030 metų, praneša CNN. JAV ekonominė ir politinė įtaka per ateinančius du dešimtmečius mažės, o pasauliniai galios centrai persikels iš Vakarų į Rytus, iš Šiaurės į Pietus. Vis didesnę pasaulio finansų rinkos dalį užvaldys tokios augančios šalys, kaip Kinija, Indija ir kitos Azijos tautos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 15, 2012, 8:28 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:57 PM

„Sparčiai kylant kitoms šalims, pasaulis nebėra vienpolis, ir „Pax Americana“ - Amerikos dominavimo tarptautinėje politikoje era, prasidėjusi 1945 metais – eina į pabaigą“, - teigiama pranešime.

Tiesa, nepaisant susilpnėjusios ekonomikos, JAV greičiausiai liks „pirmąja tarp lygių“, ir nepanašu, kad atsiras kokia nors kita tauta, galinti pakeisti amerikiečius ir tapti galingiausia pasaulio šalimi.

Ataskaitoje optimistiškai žvelgiama į ateinančių dviejų dešimtmečių technikos ir ekonomikos pasiekimus. Turėtų gerokai sumažėti skurdžiai gyvenančių žmonių skaičius Rytų ir Pietų Azijoje, Vidurio Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, o po to – ir Subsacharinėje Afrikoje.

Tačiau ataskaitoje pateikiami ir galimi niūrūs scenarijai, kaip gali pasaulis pasikeisti per ateinančius 20 metų. Tai vadinamosios „juodosios gulbės“ - pagal Nassimo Nicholaso Talebo knygoje pateiktą teoriją tai yra netikėti, nenumatyti įvykiai, kuriems tik vėliau atrandamas logiškas paaiškinimas. Pagal „juodųjų gulbių“ teoriją, būtent jais yra paremti visi svarbiausi pasaulio istorijos lūžiai, pradedant politika, baigiant mokslu.

2030-ųjų „Juodosios gulbės“

1. Baisi pandemija

„Niekas negali numatyti, kuris patogenas bus kitas, pradėsiantis plisti tarp žmonių, ar kada ir kur jis pradės vystytis, - rašoma pranešime. - Toks protrūkis gali lemti milijonų žmonių kančias ir mirtį visuose pasaulio kampeliuose per mažiau nei šešis mėnesius“.

2. Daug spartesnė klimato kaita

„Dramatiški ir nenumatyti pokyčiai jau dabar atsiranda greičiau, nei tikimasi. Daugelis mokslininkų nėra įsitikinę, kad gali numatyti tokius įvykius. Spartūs kritulių modelių – tokių, kaip musonai Indijoje ir likusioje Azijos dalyje – pokyčiai gali kaip reikiant sutrikdyti tų regionų galimybes išmaitinti savo gyventojus“.

3. Euro/ES žlugimas

Jeigu Graikija savavališkai paliks eurozoną, netiesioginė žala gali būti 8 kartus didesnė nei „Lehman Brothers“ bankrotas – ateityje tai gali sukelti ES dar didesnę krizę.

4. Demokratinė arba žlugusi Kinija

„Kinija turėtų per artimiausius penkerius metus viršyti perkamosios galios paritetą vienam žmogui, lygų 15 tūkst. JAV dolerių – šis lygis dažnai reiškia grėsmę demokratizacijai, - teigiama pranešime. - Kinijos „minkšta“ valdžia gali būti smarkiai sustiprinta, o kartu kilti demokratinių judėjimų banga. Kitas scenarijus – nemažai ekspertų mano, kad demokratinė Kinija gali taip pat tapti labiau nacionalistinė. Ekonominis Kinijos žlugimas sukeltų politinius neramumus ir sukrėstų pasaulio ekonomiką“.

5. Reformuotas Iranas

„Augant visuomenės spaudimui, kad pasibaigtų tarptautinės sankcijos ir kad būtų pradėtos derybos dėl Irano izoliacijos nutraukimo, Irane gali atsirasti liberalesnis režimas. Iranas, sumažinęs savo branduolines ambicijas ir susikoncentravęs į ekonominę modernizaciją, užtikrintų didesnes stabilumo Artimuosiuose Rytuose galimybes“.

6. Atominis karas arba masinio naikinimo ginklo/kibernetinė ataka

„Tokios branduolinės valstybės, kaip Rusija ir Pakistanas, ir tokie potencialūs veikėjai, kaip Iranas ir Šiaurės Korėja, branduolinį ginklą vertina kaip politinės įtakos ir saugumo sumažėjimo kompensaciją, ir tai padidina jo panaudojimo riziką. Taip pat didėja grėsmė, kad nevalstybinės organizacijos gali surengti kibernetinę ataką ar panaudoti masinio naikinimo ginklą“.

7. Geomagnetinės Saulės audros

„Geomagnetinės Saulės audros gali sutrukdyti palydovų, elektros tinklų ir daugelio jautrių elektronikos prietaisų darbą. Didelės geomagnetinės Saulės audros kartojasi mažiau nei kas 100 metų, bet dabar jos kelia didesnę grėsmę, nes pasaulis priklauso nuo elektros“, - teigiama pranešime.

8. JAV pasitraukimas iš tarptautinės scenos

„JAV žlugimas arba staigus jų galios sumažėjimas gali sukelti pasaulyje ilgą anarchijos laikotarpį; nėra kitos pirmaujančios jėgos, kuri galėtų pakeiti JAV kaip tarptautinės tvarkos garantą“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.