Kompiuterinių žaidimų kūrėjai – po kritikos kruša

Po gruodžio 14-osios tragedijos Konektikute kaltų ieškota visur – galingose JAV ginklų pramonės lobistinėse organizacijose, esą prastai dirbančiose psichinės sveikatos institucijose. Dabar, kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, regis, atėjo eilė smurto kupiniems kompiuteriniams žaidimams ir Holivudo filmams bei serialams.

Režisierius Q. Tarantino vengia sieti smurtą filmuose ir serialuose su realiais įvykiais.<br>AP
Režisierius Q. Tarantino vengia sieti smurtą filmuose ir serialuose su realiais įvykiais.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Dec 20, 2012, 12:11 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:30 PM

Holivude jau atšaukta ir atidėta keletas filmų ir serialų, kuriuose yra nemažai smurto scenų. Tuo tarpu Vašingtone senatorius Johnas Rockefelleris pareikalavo sukurti komisiją, kuri ištirtų smurtinių kompiuterinių žaidimų poveikį vaikš ir paauglių psichologijai.

Nors žudynių Niutaune tyrėjai neatskleidžia, o galbūt dar ir nėra nustatę nusikaltimo motyvų, JAV žiniasklaidoje jau buvo pasirodę pranešimų, kad 20-metis šaulys Adamas Lanza savo namo rūsyje žaisdavo populiarų kompiuterinį žaidimą „Call of Duty“ – čia žaidėjai atlieka gana tikroviškas karines misijas šaudydami į priešus.

Ar yra ryšys tarp kūrybos ir realybės?

J. Rockefelleris tvirtina jau seniai susirūpinęs dėl smurtinių žaidimų poveikio vaikams: „Pagrindinės korporacijos, tarp jų – ir videožaidimų bendrovės, užsidirba milijardus dolerių reklamuodamos ir parduodamos smurto prikimštą produktą vaikams“.

Naujausia „Call of Duty“ serijos dalis „Call of Duty: Black Ops II“ bendrovei „Activision Blizzard“ lapkritį per dvi savaites uždirbo 1 mlrd. dolerių. „Microsoft“ produktas „Halo 4“ per pirmąją pardavimo dieną uždirbo net 220 mln. dolerių.

Pramoginės programinės įrangos asociacija, atstovaujanti 78 mlrd. JAV dolerių per metus uždirbančioms Amerikos kompiuterinių žaidimų kompanijoms, trečiadienį paskelbė užuojautą išpuolio Niutaune aukų artimiesiems.

Tačiau asociacija pranešime taip pat pridūrė: „Reikšmingų sprendimų paieška turi būti vykdoma atsižvelgiant į platų faktorių, nulėmusių šią tragediją, spektrą. Būtina atsižvelgti į daugelį metų atliekamus tyrimus, kurie rodo, kad ryšio tarp smurto pramogų pramonėje ir tikrovėje nėra“.

Nuspręsta atidėti premjeras

Marketingo tyrimų bendrovės „National Alliance Capital“ analitikas Mike’as Hickey pastebi, kad panašių kritikos bangų ant videožaidimų yra kritusi ne viena. Vis dėlto jis priduria, kad anksčiau dar nebuvo pasitaikę, kad vienas ar kitas žaidimas būtų išimtas iš prekybos.

„Pavyzdžiui, buvo daug pykčio, kai po žudynių Kolumbaino mokykloje 1999 metais paaiškėjo, kad abu šaudę mokiniai mėgo kompiuterę šaudyklę „Doom“. Tačiau prekyba šiuo žaidimu nebuvo atšaukta.

Holivudo kino studijų ir televizijos kanalų vadovai po tragedijos Konektikute daugiausia tyli. Tiesa, filmai ir serialai, kuriuos yra smurtinių scenų, kol kas išimti iš kino teatrų ir televizijų programų tinklelių.

Pavyzdžiui, nukelta serialo „Haven“ serija, kuriuose šaudomasi vidurinėje mokykloje, taip pat – televizijos šou „Best Funeral Ever“ („Geriausios visų laikų laidotuvės“) premjera.

Televizija „Discovery Channel“ nutraukė realybės šou „American Guns“ („Amerikos ginklai“) apie šeimą, gaminančią šaunamuosius ginklus. Kai kurios radijo stotys nebegroja naujo popžvaigždės Ke$hos singlo „Die Young“ („Mirk jaunystėje“).

Q. Tarantino atmeta kritiką

JAV tėvų televizijos taryba (Parents TV Council) pasveikino pramogų pasaulio architektų sprendimą susilaikyti nuo smurtinių scenų, tačiau pabrėžė, kad tokia politika turėtų būti taikoma ne tik kelias dienas ar savaitę po tokių tragedijų kaip Konektikute.

„Jei televizijos kanalas pakeičia savo programų tinklelį dėl turinio, kuris šiandien atrodo pernelyg jautrus, kodėl toks turinys gali būti jau tinkamas vėliau?“ – klausė tarybs vadovas Timas Winteras.

Daugelis Holivudo žvaigždžių įvykių Konektikute ir galimo jų ryšio su smurtiniais filmais nekomentuoja. Tačiau naujo filmo „Django Unchained“ žvaigždė Jamie Foxxas pareiškė, kad filmų pramonė neturėtų kratytis atsakomybės.

„Negalima atsukti nugarų ir aiškinti, kad smurtas filmuose nedaro jokios įtakos“, - teigė J. Foxxas.

Garsusis režisierius Quentinas Tarantino žudynes Niutaune pavadino „siaubinga tragedija“, tačiau, kalbėdamas su CNN, atsisakė sieti smurtą filmuose ar televizijoje su realiais įvykiais.

„Visa tai sugrįžta į Šekspyro laikus. Kai gatvėje siaučia smurtas, raginama kaltinti kūrėjus, menininkus. Žinote, manau, kad tai gana lengvabūdiška“, - kalbėjo Q. Tarantino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.