B. Obama ragina Kongresą nedelsiant imtis veiksmų dėl „fiskalinio skardžio“

JAV prezidentas Barackas

B. Obama nebetiki, kad susitarimas bus pasiektas iki metų pradžios.<br>AP
B. Obama nebetiki, kad susitarimas bus pasiektas iki metų pradžios.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 29, 2012, 2:58 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:04 AM

Po penktadienio popietę valandą trukusio įtempto B. Obamos susitikimo su Kongreso lyderiais, kuriame dar kartą buvo mėginama susitarti, kaip būtų galima išvengti automatiškai įsigaliosiančių griežtų priemonių, galinčių sukelti dar vieną recesijos bangą JAV ekonomikoje, prezidentas tą pasitarimą vadino geru ir konstruktyviu.

„Esu nusiteikęs optimistiškai, kad vis dar galime pasiekti susitarimą, kurį abeji (Kongreso) rūmai galėtų laiku priimti“, - B. Obama pareiškė per trumpą spaudos konferenciją.

Prezidentas užsiminė apie „neveiklumą Vašingtone“ ir pareiškė, kad Amerikos visuomenė „jokiu būdu nepakęs politiškai pačių padarytos žaizdos mūsų ekonomikai. Tik ne dabar.“

Keistoka, tačiau deryboms nejudant jau kelias savaites po rinkimų, Senato lyderiai buvo nusiteikę dar pakiliau.

Respublikonų mažumos lyderis senatorius Mitchas McConnellis sakė „turintis vilčių ir nusiteikęs optimistiškai“ dėl galimybių susitarti, pridūręs, kad kompromisinis planas galėtų būti pristatytas eiliniams įstatymų leidėjams jau sekmadienį, likus mažiau nei parai iki galutinio termino - metų pabaigos.

Tuo tarpu Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas pareiškė darysiantis viską, ką gali, tačiau perspėjo: „Kad ir ką sugalvosime, tai bus netobula.“

Pareigūnai sakė, jog bet koks susitarimas veikiausiai blokuotų numatomą pajamų mokesčio didinimą vidutinės klasės namų ūkiams, tuo tarpu didesnes pajamas gaunančių asmenų mokesčiams būtų leista padidėti.

Jungtinėms Valstijoms fiskalinis skardis gresia dėl ankstesnio prezidento George'o W. Busho administracijos įvestų mokesčių lengvatų, kurių galiojimas baigsis šių metų pabaigoje. Tuo tarpu vyriausybės išlaidų mažinimas įvairiose srityse, pradedant socialinėmis programomis, baigiant ginkluotųjų pajėgų finansavimu, buvo nustatytas pernai abiejų partijų iniciatyva, siekiant sumažinti biudžeto deficitą. Šis sprendinys atsirado dėl abiejų partijų nesugebėjimo pernai sudaryti didelio masto susitarimo, kuris būtų padėjęs smarkiai sumažinti deficitą.

Vienas šioms deryboms artimas šaltinis, pageidavęs neviešinti savo vardo, teigė, kad prezidentas iš naujo peržiūri prieš savaitę savo pateiktą pasiūlymą, kai jis ragino įstatymų leidėjus išsaugoti mokesčių lengvatas gyventojų daugumai, tačiau leisti labiau apmokestinti namų ūkius, per metus uždirbančius daugiau nei 250 tūkst. dolerių. Tuo pat metu B. Obama sakė, kad įstatymų leidėjai turėtų pratęsti bedarbių išmokų mokėjimą ilgai darbo nesusirandantiems asmenims.

Penktadienį Baltuosiuose rūmuose vykusiame susitikime dalyvavo Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris, Atstovų Rūmų demokratų mažumos lyderė Nancy Pelosi, M. McConnell ir H. Reidas. Jame taip pat dalyvavo viceprezidentas Joe Bidenas ir iždo sekretorius Timothy Geithneris.

B. Obama ragina nedidinti mokesčių viduriniajai klasei JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį paragino Kongresą apsaugoti viduriniąją klasę nuo pajamų mokesčių didinimo, taip pat pakloti pamatus ekonomikos augimui ateityje, kai Senato lyderiai pradėjo svarstyti, kaip išvengti „fiskalinio skardžio“. „Turime padaryti viską, ko reikia, kad apsaugotume viduriniąją klasę, keltume ekonomiką ir stumtume mūsų šalį į priekį“, - B. Obama sakė per savo savaitinį kreipimąsi per radiją ir internetu. „Kongreso lyderiai svarsto kaip išvengti šio mokesčių padidėjimo viduriniajai klasei, ir tikiu, kad galimas susitarimas, kurį laiku priimtų abeji (Kongreso) rūmai“, - pridūrė jis. Šie komentarai buvo paskelbti po B. Obamos susitikimo penktadienį su Kongreso lyderiais ir pareiškė, jog Senato demokratai ir respublikonai šį savaitgalį dirbs viršvalandžius, kad sustabdytų tiksiančią 500 mlrd. dolerių mokesčių didinimo ir biudžeto išlaidų mažinimo bombą, pramintą „fiskaliniu skardžiu“, iki galutinio termino - sausio 1 dienos. Po derybų Baltuosiuose rūmuose Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas ir respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellis dabar vadovaus pastangoms susitarti iki antradienio. Tačiau bet kokiam susitarimui dar turėtų pritarti Atstovų Rūmų, o tai mažai tikėtina, nes bet kokiam demokrato prezidento palaikomam sprendimui veikiausiai nepritars maištingi konservatyvieji respublikonai. Kaip rašo dienraštis „The Washington Post“, susitarimas, kuris yra ankstesnių pasiūlymų, daugiausiai susijusių su mokesčiais, „apkarpyta“ versija jau yra ranka pasiekiamas. Laikraštis, remdamasis neįvardytais šioms deryboms artimais šaltiniais, nurodė, kad tas susitarimas apsaugotų beveik 30 mln. žmonių nuo prievolės pirmąkart sumokėti minimalų mokestį, taip pat užtikrintų tolesnį pašalpų mokėjimą 2 mln. bedarbių. Pagal šį planą taip pat būtų sustabdytas sprendimas smarkiai sumažinti išmokas gydytojams pagal „Medicare“ programą ir liktų galioti populiarios mokesčių lengvatos įmonėms ir asmenims - pavyzdžiui, už mokslinius tyrimus ir aukštąjį mokslą, teigia „The Washington Post“. Tačiau laikraštis pažymėjo, jog abi stovyklos vis dar nesutaria, kokia pajamų, už kurias planuojama didinti mokesčius riba turėtų būti nustatyta - 250 tūkst. ar 400 tūkst. dolerių per metus, taip pat dėl mokesčių už paveldėtą turtą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.