Graikų policininkai imigrantus stabdo lazdomis

Iš gilios ekonominės krizės neišsikapstančios Graikijos valdžia su nerimu stebi didėjantį imigrantų skaičių – kaip padėti dar ir jiems? Tačiau problemą graikai sprendžia itin kontraversišku būdu. Jau kelis mėnesius gatvėse stabdomi visi užsienietiškai atrodantys praeiviai – net turistai. Keli jų neseniai buvo žiauriai sumušti, skelbia BBC.

Graikijos policininkai kaltinami pernelyg agresyviu elgesiu areštuojant nelegalius imigrantus.<br>AP
Graikijos policininkai kaltinami pernelyg agresyviu elgesiu areštuojant nelegalius imigrantus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 11, 2013, 12:22 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:38 PM

Kai korėjietį keliautoją Hyun Young-jungą Graikijos sostinės Atėnų centre sustabdė aukštas ir augalotas vyriškis, jis pamanė, kad čia kažkoks pokštas ar apgavystė ir, mandagiai atsiprašęs, nuėjo savo keliais.

Tačiau po kelių sekundžių Hyun Young-jungas buvo sustabdytas dar sykį, šįkart – jau uniformuoto vyro, kuris paprašė turisto parodyti asmens dokumentus.

Korėjietis nesutriko. Graikija buvo 16-oji stotelė jo kelionėje aplink pasaulį ir jis jau ne kartą buvo įspėtas saugotis žmonių su netikromis uniformomis – esą jie siekia išvilioti pinigus iš patiklių keliautojų. Todėl Huyn Young-jungas paprašė, kad nepažįstamasis parodytų savo policininko pažymėjimą.

Mušė jau surakintą antrankiais

Bet vietoj pažymėjimo korėjiečiui buvo atkištas kumštis. Netrukus uniformuotas vyras ir jo partneris – tas pats, kuris keliautoją buvo sustabdęs anksčiau – jau buvo parvertę Hyun Young-jungą ant žemės ir jį spardė.

Hyun Young-jungą ištiko šokas. Jis buvo įsitikinęs, kad jį užpuolė nusikaltėliai, ir ėmė šauktis praeivių pagalbos: „Buvau labai išsigandęs“.

Bet tuomet, kai jis buvo surakintas antrankiais ir nutemptas į artimiausią policijos nuovadą už 500 metrų, korėjietis suprato, kad jis iš tikrųjų suimamas. Tiesa, jau prie nuovados vienas pareigūnų dar kartą sudavė jam į veidą.

„Netoliese buvo nemažai kitų žmonių, kurie matė, kas vyksta. Pavyzdžiui, parduotuvės kitoje gatvės pusėje savininkas. Bet visi jie buvo per daug išsigandę, kad bandytų man padėti“, - pasakojo vyras, kuris turėjo iškęsti dar kelis smūgius jau pačioje nuovadoje.

„Galiu suprasti jų prašymą, kad parodyčiau asmens dokumentus, net galėčiau suprasti, kodėl jie man trenkė patį pirmąjį kartą. Tačiau kodėl buvau mušamas jau surakintas antrankiais?“ – klausė Hyun Young-jungas.

Korėjietis buvo uždarytas areštinėje – kartu su keliais imigrantais iš Afrikos ir Azijos šalių. Šių žmonių areštai – policijos kovos su nelegalia imigracija operacijos „Xenios Zeus“ dalis. Ironiška, bet operacija pavadinta Dzeuso – senovės graikų dievų valdovo, svetingumo dievo vardu.

Policija savo taktika neabejoja

Šia ambicinga operacija siekiama sustabdyti nelegalios imigracijos į Graikiją bangą, per pastarąjį dešimtmetį gana smarkiai pakeitusią Atėnų veidą.

Manoma, kad iki 95 proc. į Europos Sąjungą atvykstančių migrantų atkeliauja per Graikiją, o dėl griežtos šios šalies pasienio patikros čia ir pasilieka. Skaičiuojama, kad imigrantai skaičius šalyje viršijo 10 proc. visų gyventojų.

Gana konservatyviems graikams tokia statistika atrodo bauginanti – šalis iki šiol buvo labiau pripratusi prie emigracijos, o ne imigracijos. Dabar, krizės akivaizdoje, socialinės apsaugos sistema byra, o vyriausybė neturi pinigų paremti šių naujųjų Graikijos gyventojų.

Todėl šalyje tik nedaugelis abejoja, kad Graikijai reikalinga efektyvi programa suvaldyti imigrantus be dokumentų. Vieno šalies policijos vadovų Christos Manouraso teigimu, operacija „Xenios Zeus“ jau p ristabdė imigrantų srautą į Graikiją. Gatvėje sustabdyti policininkai gali kiekvieną įtartiną ar akivaizdžiai užsienietiškai atrodantį žmogų. „Jei sustabdytasis neturi asmens dokumentų, jį palydime iki nuovados, - aiškina Ch. Manouras. – Manau, kad tai normalu. Taip būtų elgiamasi ir su graikais užsienyje“.

Iš Vašingtono - įspėjimai

Tačiau nors Atėnų gatvėse nuo praėjusių metų rugpjūčio buvo sustabdyta daugiau nei 60 tūkst. žmonių, oficialių areštų būta kur kas mažiau – vos 4,2 tūkst. O kai kurie atvykėliai buvo sulaikyti net parodę policijai asmens dokumentus.

Pernai vasarą nukentėjo iš Nigerijos kilęs JAV pilietis Christianas Ukwuorji, į Graikiją su žmona ir trimis vaikais atvykęs šeimos atostogų.

Kai policija jį sustabdė Atėnų centre, amerikietis pareigūnams parodė savo JAV piliečio pasą, tačiau jie turistą vis tiek surakino antrankiais ir nugabeno į centrinę policijos nuovadą. Po kelių valandų nelaisvėje Ch. Ukwuorji buvo taip žiauriai sumuštas, kad prarado sąmonę ir atsibudo tik ligoninėje.

„Atvykau čia išleisti savo pinigų, tačiau buvau suimtas tik dėl savo odos spalvos. Graikijos policininkai – rasistai“, - tvirtina amerikietis.

Neįmanoma nustatyti, kiek dar žmonių patyrė kažką panašaus. Tačiau, regis, užtektinai – JAV valstybės departamentas praėjusių metų pabaigoje įspėjo į Graikiją vykstančius šalies piliečius apie „patvirtintus pranešimus dėl afroamerikiečių, sulaikytų graikų policijos“.

JAV valstybės departamento pranešime taip pat skelbiama apie platesnę „persekiojimo ir išpuolių prieš asmenis, kurie yra palaikomi imigrantais“ problemą.

Areštavo ir dėstytoją iš Indijos

Turizmas – milžiniškas pajamų šaltinis Graikijai. Ypač turint omenyje tai, kiek daug bendrovių kitose verslo šakose bankrutuoja. Tad koks nors veiksnys, kuris gali atbaidyti turistus, reikštų skaudų smūgį šalies ekonomikai.

Graikijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Grigoris Delavekouras pasistengė greitai sureaguoti į JAV diplomatų perspėjimus, pareikšdamas: „Pavieniai rasistiniai incidentai Graikijai, mūsų civilizacijai ir ilgai svetingumo tradicijai yra svetimi“.

Vėlgi, tenka pastebėti, kad kenčia ne tik turistai. Pernai gegužę buvo sulaikytas profesorius iš Indijos Shailendra Kumaras Rai – tiesiog prie Atėnų ekonomikos ir verslo universiteto, kuriame dėsto svečio teisėmis.

Indas trumpam išbėgo užkąsti ir universitete paliko savo pasą. „Pareigūnai pagalvojo, kad aš – iš Pakistano. O kadangi jie nemokėjo angliškai, nesuprato, kai bandžiau paaiškinti esąs profesorius iš Indijos“, - pasakoja Sh. K. Rai.

Kai studentai pamatė policininko grubiai už rankos laikomą dėstytoją, kuris netrukus buvo pastatytas prie sienos su nelegalių imigrantų grupe, jie pasibaisėję puolė ieškoti kitų profesorių. Tačiau, nors universiteto vadovybė iškart puolė protestuoti, Sh. K. Rai buvo suimtas ir nugabentas į nuovadą.

„Kai kurie mano kolegos graikai kone verkė iš gėdos, - prisimena indas. – Taip, policija gal ir dirba savo darbą. Tačiau jie elgėsi pernelyg agresyviai – mano šalyje antrankiais surakinami tik nusikaltėliai“.

Akademikas galiausiai buvo paleistas, bet be skandalo Graikijos žiniasklaidoje neapsieita – esą kaip galima taip žeminti garsų profesorių, kuris į šalį atvyko tiesiog dalintis savo žiniomis. Tiesa, pats Sh. K. Rai policiją kaltina tik grubiu elgesiu, bet ne rasizmu.

Nebepataria vykti į Graikiją

Vis dėlto praėjusiais metais net Jungtinių Tautų aukštasis komisaras pabėgėliams kreipėsi į Graikijos vyriausybę, kad ši „neleistų policijos pareigūnams naudoti rasizmu pagrįsto smurto“. 2012-aisiais tokių incidentų buvo mažiausiai 15.

Šalies spauda skelbia, kad daugelis policininkų palaiko kraštutinių dešiniųjų partiją „Auksinė aušra“, kuri per praėjusių metų parlamento rinkimus užsitikrino neįprastai daug - net 18 mandatų. Policijos vadovybė savo ruožtu tikina, kad balsavimas per rinkimus – asmeninis kiekvieno pareigūno reikalas.

„Mūsų policija gerbia žmogaus teises ir visus žmones, kad ir kokia būtų jų odos spalva ar kilmė, vertina vienodai“, - tvirtino Graikijos policijos atstovas Ch. Manouras.

Hyun Young-jungas nėra tuo tikras. Jis pasistengė, kad rasistiniai užgauliojimai jo atžvilgiu pasiektų Pietų Korėjos diplomatų ausis – penki keliautoją sumušę ir įžeidę policininkai jau įvardinti.

„Keliavau per Azerbaidžaną, Mongoliją, Kazachstaną ir Armėniją, bet tik Atėnuose jaučiausi taip nesaugiai. Kai manęs paklausia, ar verta vykti į Graikiją, nuo šiol visuomet atsakau, kad geriau keliauti į Turkiją“, - teigia korėjietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.