JAV teisėjas nurodė nagrinėti kino teatre siautėjusio žudiko bylą

Vyro, įtariamo

Teisme aukų artimieji vėl išgyvena siaubą.<br>"Reuters"
Teisme aukų artimieji vėl išgyvena siaubą.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 11, 2013, 12:35 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:38 PM

25 metų Jamesas Holmesas kaltinamas liepos 20 dieną šaudęs į žmones per naujausio filmo apie Betmeną naktinį seansą kino teatre Kolorado miestelyje Ororoje ir nužudęs 12 žmonių, o dar bent 58 sužeidęs.

Per penktadienį vyksiantį posėdį J. Holmesui bus perskaityti 166 kaltinimai, įskaitant dėl 12 žmonių pirmojo laipsnio nužudymo, pasikėsinimo nužudyti, taip pat sprogmenų arba padegamųjų užtaisų laikymo.

Numatoma, kad kaltinamasis taip pat padarys pareiškimą dėl kaltės pripažinimo arba nepripažinimo.

Anksčiau šią savaitę vykusiuose parengiamuosiuose posėdžiuose prokurorai kvietė duoti parodymus liudininkų, kurie pateikė šiurpių detalių apie žudynes.

Taip pat buvo išklausyti skambučiai pagalbos telefonu 911, kuriuose aiškiai girdimas per žudynes kilusio chaoso triukšmas ir garsūs šūviai.

Tikėtasi, kad J. Holmeso advokatai pateiks įrodymų savo argumentams, kad jų klientas yra nepakaltinamas dėl sutrikusios psichikos.

Tačiau galiausiai jie paskelbė tokios medžiagos nepateiksiantys, o teisėjas Williamas Sylvesteris nutarė, kad prokurorai pakankamai pagrindė poziciją, jog yra „tikėtinų priežasčių“ manyti, jog kaltinamasis įvykdė jam inkriminuojamus nusikaltimus.

Prieš teisėjui paskelbiant nurodymą nagrinėti šią bylą, J. Holmeso advokatai pateikė prašymą, kad penktadienį vyksiančiame posėdyje tebūtų sprendžiamą dėl kaltinamojo statuso, o ne būtų pateikti oficialūs kaltinimai.

Tačiau W. Sylvesteris nurodė, kad posėdis, prasidėsiantis penktadienį 9 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku, „yra skelbiamas kaltinimo pareiškimu ir kaltinamojo atsakymu“.

„Teismas nurodo, kad kaltinamasis būtų teisiamas pagal visus kaltinimus“, - jis rašo 61 puslapio nutarime, kuris buvo paskelbtas internete.

Liudininkai sakė, kad J. Holmesas pirmiausiai sviedė į dūmines granatas panašius užtaisus, po to pradėjo nesirinkdamas šaudyti, naudodamas kovinį pusiau automatinį šautuvą AR-15, 12 kalibro šratinį šautuvą ir .40 kalibro pistoletą.

Teisėjas taip pat atmetė prielaidą, kad J. Holmesas negali būti teisiamas dėl sutrikusios psichikos.

„Po pasitarimo teismas nustatė, kad esama įtikinamų priežasčių manyti, jog Kaltinamojo psichinė būklė buvo atitinkama, kad jis galėtų įvykdyti pirmojo laipsnio žmogžudystę“, - rašo teisėjas.

Per šią savaitę vykusius parengiamuosius posėdžius prokurorai pateikė įrodymų, jog J. Holmesas iš anksto suplanavo savo išpuolį.

Tarp įrodymų nuotraukos, padarytos jo telefonu „iPhone“, rodančios, kad J.Holmesas žvalgėsi tame kino teatre, likus kelioms savaitėms iki šaudynių. Taip pat buvo kelios nuotraukose, kuriose jis matomas pozuojantis su ginklais ir sprogstamaisiais užtaisais, likus kelioms valandoms iki žudynių.

Be to, nuo pernai gegužės iki liepos jis atliko bent 16 pirkimų, per kuriuos įsigijo keturis šaunamuosius ginklus, padegamųjų užtaisų ir beveik 6 300 šovinių, nurodoma teismui pateiktoje medžiagoje.

Prieš šią savaitę vykusius posėdžius buvo keliama prielaida, kad J. Holmeso advokatai sieks susitarimo su prokurorais, pagal kurį kaltinamasis pripažintų savo kaltę, kad išvengtų mirties bausmės.

Žudynės Ororoje atgaivino Jungtinėse Valstijose nesiliaujančius ginčus dėl ginklų kontrolės, o šie debatai dar labiau užvirė po praeitą mėnesį įvykusio incidento, kai vienoje Konektikuto pradinėje mokykloje buvo nušauti 20 mažamečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.