Indijos moterys keliauja specialiuose traukinių vagonuose

Moterų teisės ir grėsmė jų saugumui pastarosiomis savaitėmis tapo itin karšta tema Indijoje, kur gruodžio viduryje buvo žiauriai išprievartauta ir vėliau mirė 23 metų studentė. Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, apie akivaizdžią moterų diskriminacijos problemą diskutuojanti Indijos visuomenė prisiminė ir keliavimo traukiniais taisykles, pagal kurias moterims išskiriami atskiri vagonai.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

2013-01-12 09:54, atnaujinta 2018-03-13 21:18

Indijoje kai kurie traukinių vagonai, o kartais – ir visi traukiniai, yra skirti tik keliaujančioms moterims. Taip esą rūpinamasi jų saugumu. Bet kadangi Indijoje keliauja daug moterų, o vagonų joms skiriama mažiau nei vyrams, moterys priverstos visą kelią grūstis.

Tokios pačios taisyklės galioja ir Indijos didmiesčių metro. Tačiau metro traukiniai, kuriuose įrengtos stebėjimo kameros, į visus rajonus nevyksta, o miestų autobusuose moterų kūnai tarsi tampa viešąja nuosavybe.

Pasinaudodami grūstimis, vyrai nuolat liečia, stumdo ir graibo kartu vykstančias moteris.

Per pastarąjį dešimtmetį Delyje ir kituose didžiuosiuose Indijos miestuose gerokai sumažėjus kastų ir lyčių skirtumams, visuomenėje atsirado daugiau socialinio mobilumo galimybių, joje moterys užima vis svarbesnį vaidmenį.

Tačiau, pavyzdžiui, vos už kelių kilometrų nuo sostinės esančios vienos gyvenvietės taryba, turinti teisę kurti savo įstatymus, praėjusiais metais uždraudė moterims naudotis mobiliais telefonais.

Dar prieš praėjusį mėnesį visą šalį sukrėtusį išžaginimą policija dažnai kaltindavo moteris lytiniais nusikaltimais dėl jų aprangos arba už tai, kad jos dirbo kartu su vyrais.

Toks požiūris atspindi augantį kai kurių konservatyvių sluoksnių nepasitenkinimą dėl tradicinių vertybių nykimo greitai besikeičiančiuose miestuose, kur kelią skinasi vakarietiškos tradicijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.