Kriminologų tyrimai sutrikdė Vokietijos vyskupus

Garsų specialistą katalikų dvasininkai buvo pasamdę ištirti kunigų lytinės prievartos atvejus. Tačiau jų keliai dėl nesutarimų išsiskyrė.

Kriminologas Ch. Pfeifferis įsitikinęs, kad jo paslaugų atsisakiusi Bažnyčia bijo nepriklausomo tyrimo.<br>AP
Kriminologas Ch. Pfeifferis įsitikinęs, kad jo paslaugų atsisakiusi Bažnyčia bijo nepriklausomo tyrimo.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-12 15:25, atnaujinta 2018-03-13 21:09

Garsų specialistą katalikų dvasininkai buvo pasamdę ištirti kunigų lytinės prievartos atvejus. Tačiau jų keliai dėl nesutarimų išsiskyrė.

Dvasininkų ryžtas išgaravo?

Prieš kelerius metus Vokietijos, kaip ir daugelio kitų Europos šalių, Katalikų bažnyčią sukrėtė dvasininkų prievartos skandalas. 2010-aisiais bylas kunigams iškėlė 600 žmonių.

Tais metais protestuodami dėl skandalo Bažnyčią paliko apie 180 tūkst. vokiečių.

Palyginti su ankstesniais metais, pasitraukusiųjų buvo 40 proc. daugiau.

Nenuostabu, kad tokios grėsmingos situacijos fone vokiečių vyskupai iš pradžių buvo pasiryžę leisti atlikti nepriklausomą tyrimą dėl įtariamų dvasininkų nusikaltimų.

Tam ir buvo pasamdytas Žemutinės Saksonijos kriminologinių tyrimų instituto vadovas Ch. Pfeifferis.

Tačiau ilgainiui vyskupai esą panoro keisti susitarimo detales ir kontroliuoti, kuriuos tyrimų rezultatus paviešinti, o kurių ne. Dvasininkai esą dėl išvadų skelbimo net panoro galutinio veto.

Bent jau taip sako trečiadienį atleistas Ch. Pfeifferis. Kriminologas tikina negalėjęs su tuo susitaikyti.

„Staiga imta bandyti keisti visą susitarimą cenzūros ir stipresnės Bažnyčios kontrolės link”, – vienai radijo stočiai pareiškė Ch. Pfeifferis.

Tyrėją kaltina nepastovumu

Tačiau Bažnyčia taip pat netyli ir pateikia savo įvykių versiją. Vokietijos katalikų vyskupų atstovas Matthias Koppas tvirtina, kad pasitikėjimo praradimas buvo abipusis.

Esą Ch.Pfeifferio teiginiai, kad Bažnyčia jam trukdė, tėra populistiniai.

„Nepastovaus būdo profesoriui Ch.Pfeifferiui vieną rytą reikalai atrodydavo vienaip, o kitą dieną jo idėjos jau būdavo visiškai kitokios. Tokiame projekte tai sekino”, – kalbėjo M.Koppas.

Visuomenė Bažnyčia netiki

Vis dėlto visuomenė, regis, labiau linkusi tikėti kriminologu, o ne dvasininkais.

Vokietijos teisingumo ministrė Sabine Leutheusser-Schnarrenberger ketvirtadienį pareiškė, kad Romos katalikų bažnyčia vengia nepriklausomo tyrimo.

„Regis, Bažnyčiai nepavyksta vykdyti nepriklausomo, rimto tyrimo dėl prievartos atvejų, kaip iš pradžių ketinta. Tai gėdinga”, – kalbėjo S. Leutheusser-Schnarrenberger.

Pasipiktinimą dėl Ch. Pfeifferio atleidimo reiškia ir kunigų prievartos aukų grupės bei jų rėmėjai.

Jie įsitikinę, kad trečiadienio sprendimas rodo, jog Bažnyčia ir toliau negali ar nenori prisiimti atsakomybės dėl dvasininkų lytinės prievartos.

Ataskaitos rengtos ir kitose šalyse

Tyrimai dėl vaikų prievartos atvejų Katalikų bažnyčioje pastaraisiais metais buvo atlikti ir kitose šalyse. Ne kartą tokių tyrimų rezultatai smarkiai pakenkė Bažnyčios reputacijai.

Apie dvasininkų naudojamą prievartą garsiai kalbėta JAV, Nyderlanduose, Belgijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje, Airijoje.

2009 metais Airijos vyriausybė paskelbė ataskaitą, kurioje pripažinta, kad Dublino arkivyskupijoje nuo 1975 iki 2004 metų buvo paplitusi dvasininkų prievarta, o Airijos katalikų bažnyčia tai slėpusi.

Katalikų bažnyčios dvasininkų prievartos skandalas buvo driokstelėjęs ir JAV. Čia taip pat atlikti tyrimai. Paaiškėjo, kad nuo praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio daugiau nei 4 tūkst. JAV kunigų lytiškai išnaudojo apie 11 tūkst. vaikų.

2011-aisiais Nyderlandų tyrėjai paskelbė nustatę, kad šalies Katalikų bažnyčios dvasininkai lytiškai priekabiavo prie tūkstančių nepilnamečių. Ataskaitoje paskelbta, kad nuo 1945 metų Nyderlanduose nuo kunigų nukentėjo „dešimtys tūkstančių žmonių”.

Tyrėjai atskleidė apie 800 įtariamų kaltininkų, 100 iš jų skelbiant ataskaitą dar buvo gyvi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.