Jaunasis interneto genijus A. Swartzas pasitraukė iš gyvenimo

2008 metais tas mokestis buvo 8 centai už puslapį.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 13, 2013, 8:42 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:45 PM

Niujorko vyriausiojo medicinos tyrėjo atstovė Ellen Borakove AFP sakė, kad A. Swartzas Brukline pasikorė ir kad jo mirtis buvo konstatuota vėlai penktadienį.

A.Swartzas, kuris siekė laisvos prieigos prie interneto turinio, po kelių savaičių turėjo būti teisiamas dėl kaltinimų pavogus milijonus mokslo ir literatūros žurnalų straipsnių iš mokamos tarnybos JSTOR. Jeigu jo kaltė būtų pripažinta, jam būtų grėsę dešimtmečiai kalėjimo ir milijonas dolerių baudų.

Po A.Swartzo arešto 2011 metais Bostone, jo kovos su cenzūra grupė „Demand Progress“ sakė, kad šis persekiojimas „neturi prasmės“.

„Tai lyg bandymas pasodinti ką nors į kalėjimą už esą pernelyg didelio kiekio knygų paėmimą iš bibliotekos“, - tuo metu sakė grupės vykdomasis direktorius Davidas Segaras.

Aktyvisto šeima ir draugai dėl jo savižudybės iš dalies kaltina prokurorus ir Masačusetso technikos institutą (MIT), kuriame A. Swartzas siuntėsi duomenis iš JSTOR, naudodamasis nešiojamuoju kompiuteriu.

„Aarono mirtis nėra vien asmeninė tragedija. Tai nusikalstamos teisingumo sistemos, kurioje paplitę bauginimai ir kaltintojų persistengimas, produktas, - sakoma jų viešame pareiškime. - Masačusetso prokuratūros ir MIT pareigūnų priimti sprendimai prisidėjo prie jo mirties“.

Prokurorė Carmen Ortiz, kuri pateikė kaltinimus A.Swartzui, tada sakė: „Vogimas yra vogimas, ar naudotum kompiuterio programas, ar laužtuvą, ir ar paimi dokumentus, duomenis, ar dolerius“.

Dveji metai prieš incidentą Masačusetso technikos institute FTB pradėjo tyrimą dėl A. Swartzo internete paskelbtų JAV federalinio teismo dokumentų, kurie paprastai yra prieinami už tam tikrą mokestį, per vyriausybinę tarnybą „Public Access to Court Electronic Records“ (PACER).

2008 metais tas mokestis buvo 8 centai už puslapį.

Kaip nurodoma FTB byloje dėl A. Swartzo, kurią jis gavo ir paskelbė internete, aktyvistas 2008 metų rugsėjį buvo užtvindęs PACER sistemą užklausomis, kurios ateidavo kas trys sekundės.

Per mažiau nei tris savaites jis sugebėjo į savo namus Čikagos priemiestyje atsisiųsti daugiau kaip 18 mln. puslapių, kurių vertė - 1,5 mln. dolerių.

A. Swartzas savo tinklaraštyje taip pat aprašė savo kovą su depresija.

„Prieš pat (tą momentą), kai pasidaro nebeverta gyventi, yra akimirka, kai pasaulis, regis, sulėtėja ir visa nesuskaitoma daugybė jo detalių staiga tampa ryškiai, skausmingai matoma“, - 2007 metais rašė jis savo tinklaraštyje.

Kitas technologijų aktyvistas Cory Doctorowas susipažino su A. Swartzu, kai jam buvo 14 ar 15 metų, kai jis jau buvo padėjęs sukurti RSS.

„Daugeliu atžvilgių jis buvo suaugęs, net tada, su tam tikru intensyviu, greitu intelektu, kuris tikrai vertė mane galvoti, kad jis buvo interneto visuomenės neatskiriama dalis“, - savo tinklaraštyje „Boing Boing“ rašė C.Doctorowas.

Piktoje žinutėje internete Harvardo teisės mokyklos Safros etikos centro direktorius Lawrence'as Lessigas pasmerkė federalinių prokurorų „bauginimą“.

„Klausimas, į kurį turi atsakyti ši vyriausybė, yra (tas), kodėl buvo taip būtina, kad Aaronas Swartzas būtų vadinamas „sunkiu nusikaltėliu“, - rašė L.Lessigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.