Kuboje priimtas įstatymas leidžia piliečiams išvykti į užsienį be specialių vizų

Kuboje pirmadienį įsigaliojo

Per pastaruosius 50 metų iš Kubos, kuri dabar turi 11,2 mln. gyventojų, išvyko apie 2 mln. žmonių.<br>„Reuters”
Per pastaruosius 50 metų iš Kubos, kuri dabar turi 11,2 mln. gyventojų, išvyko apie 2 mln. žmonių.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 14, 2013, 2:39 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:24 PM

Teisės akte, paskelbtame oficialiajame valstybės leidinyje, nurodoma, kad piliečiams nuo šiol vykstant į užsienį nebereikės leidimo arba iškvietimo - su sąlyga, kad jie turės galiojantį pasą.

Šis įstatymas įsigaliojo vidurnaktį vietos (7 val. Lietuvos) laiku.

Šios reformos nekantriai laukė Kubos gyventojai, trokštantys apsilankyti užsienyje ir negalėję to padaryti dėl didelių suvaržymų, galiojusių nuo Šaltojo karo laikų.

Daugelis Kubos gyventojų buvo ilgai atskirti nuo savo giminaičių, gyvenančių kitose šalyse. Užsienyje gyvena apie šeštadalis Kubos pilietybę turinčių žmonių.

Naujasis įstatymas tapo viena iš svarbiausių reformų, įvykdytų prezidento Raulio Castro nuo 2006 metų liepos, kai jis perėmė šalies vairą iš savo pasiligojusio brolio Fidelio.

Teisės aktas, apie kurį pirmąkart buvo paskelbta pernai spalį, panaikina išvykimo vizas, kurios daugeliui Kubos žmonių užkirsdavo kelią išvykti iš šalies.

Tokios vizos ir užsienio kvietimai kainuodavo iki 200 JAV dolerių šalyje, kurioje vidutinis mėnesinis atlyginimas nesiekia 20 dolerių.

Žmogaus teisių organizacijos smerkė ankstesnę sistemą, užkertančią Kubos žmonėms esminę judėjimo laisvę.

Raulio Castro vyriausybė nuo 2006 metų atšaukė keletą nepopuliarių draudimų. Dabar kubiečiai gali apsistoti viešbučiuose, skirtuose turistams iš užsienio, naudotis mobiliaisiais telefonais ir įsigyti įvairių buitinių elektros prietaisų. Naujoji sistema taip pat leidžia privatiems asmenims pirkti ir parduoti automobilius bei privačius namus.

Tačiau pirmadienį priimtas įstatymas taip pat gali sukelti nerimą Jungtinėms Valstijoms, nes jis gali atverti kelią migracijos krizei.

Pagal tvarką, galiojančią nuo Šaltojo karo laikų, Jungtinės Valstijos suteikia teisę gyventi šalyje visiems to prašantiems Kubos piliečiams. Jokios kitos šalies piliečiams tokia taisyklė netaikoma.

JAV ekonomikai dar neatsigavus nuo krizės ir ką tik pasibaigus rinkimų ciklui, Vašingtonas neplanavo potencialaus tūkstančių naujų teisėtų imigrantų iš Kubos atvykimo jūra ir oru.

Tačiau disidentai, tokie kaip opozicijos judėjimo „Moterys baltais drabužiais“ lyderė Berta Soler, naująją tvarką vertina skeptiškai.

„Imigracijos reforma nesiskiria nuo visų kitų, - sakė jis. - Visada bus koks nors filtras. Galiausiai vyriausybė vis tiek spręs, kas gali arba negali išvykti iš šalis.“

Paso, reikalingo išvykimui į užsienį, kaina buvo padidinta dvigubai iki 100 dolerių, todėl jis išliks nepasiekiamas daugeliui kubiečių, neturinčių užsienio valiutos.

Tokių lėšų dažniausiai turi tik žmonės, dirbantys su turistais iš užsienio, arba gaunantys perlaidas iš užsienyje gyvenančių artimųjų.

Per pastaruosius 50 metų iš Kubos, kuri dabar turi 11,2 mln. gyventojų, išvyko apie 2 mln. žmonių. Vien Floridoje gyvena apie milijonas kubiečių arba iš Kubos kilusių amerikiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.