Prancūzų netrikdo dėl grasinimų iš Malio sustiprintas saugumas

Specialiai lrytas.lt, Paryžius

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Plikūnė

2013-01-15 22:55, atnaujinta 2018-03-13 19:35

„Kasite kapą savo vaikams“, „Prancūzija atvėrė vartus į pragarą visiems prancūzams“ - į šiuos Malio islamistų grasinimus Paryžius sureagavo rimtai. Tuoj pat paskelbta, kad šalyje didinamas saugumo lygis. Kaip meilės miesto gyventojai ir svečiai reaguoja į viešose vietose patruliuojančius automatais ginkluotus karius?

„Žinote, iš tikrųjų matėme prie Eifelio bokšto automatais ginkluotų vyrų su karinėmis uniformomis. Tai dėl to“, - vienas per kitą žodžius bėrė turistų porelė iš Ispanijos Marcas ir Anabelle, kurie prisipažino pastarosiomis dienomis laikraščių neskaitą, dėl to apie jokį terorizmo pavojų nežino.

„Dabar mums labiausiai rūpi pamatyti Luvrą ir nuvykti iki Versalio“, - rašinio autorei prisipažino jaunuoliai.

Tačiau patys Paryžiaus gyventojai prie tokių vaizdų yra įpratę. Nei pareigūnai, nei ginklai jų nestebina. Po teroristinių išpuolių Niujorke, Madride, Londone, prancūzai niekada neatsipalaiduoja. Čia žmonių susibūrimo vietose nuolat patruliuoja ginkluoti pareigūnai.

Po to, kai Paryžius į buvusią savo koloniją Malį išsiuntė karius tramdyti radikalų, o šie ėmė grasinti visai Prancūzijai, sostinėje padaugėjo ginkluotų karių, bet dauguma jos gyventojų to nepajuto.

Pavyzdžiui, Paryžiaus Šiaurės stotyje, kur susikerta daugybė metro ir priemiestinių traukinių linijų, važiuoja traukiniai į Londoną ir Briuselį, šio antradienio popietė nelabai skyrėsi nuo kitų.

Daugybė žmonių, eilės prie bandeles parduodančių kavinių ir spaudos, vieni keleiviai skuba, kiti pasimetę dairosi nuorodų. Jokios ypatingos įtampos ženklų, taip pat neatrodo, kad ten būtų daugiau negu įprasta pareigūnų.

„Ne, tikrai kažko tokio nepastebėjau. Ir neįmanoma pastebėti, nes jie atrodo kaip civiliai. Mūsų specialiai niekas neperspėjo”, - dėstė stotyje esančioje kavinukėje dirbanti Carla. Ji, regis, dėl terorizmo taip pat pernelyg nesijaudina.

Apie kerštą Paryžiui prabilo vienos iš Malio šiaurėje įsikūrusių ginkluotų grupuočių „Mujwa“ atstovas Oumar'as Ould'as Hamaha. „Europe 1“ radijui jis sakė: „Prancūzija atvėrė vartus į pragarą visiems prancūzams. Ji įkliuvo į spastus, kurie yra daug pavojingesni nei tie, kurie buvo Irake, Afganistane ir Somalyje”.

„Mujwa“ įvedė griežtą Šariato teisę Malio šiaurėje esančo Gao miesto apylinkėse, ir pažadėjo, kad Prancūzija susimokės už jos oro atakas mieste, per kurias žuvo dešimtys jos karių.

Prancūzija Malio Šiaurėje kovoja su trimis ginkluotomis grupuotėms: Mujwa, Ansar Dino ir “al Qaeda“ šiaurės Afrikos sparnu AQIM.

„Sustabdykite savo ataką prieš mus, kitaip kasate kapą savo vaikams“, – internete išplatintame pranešime savaitgalį prancūzus perspėjo AQIM atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.