Dėl loterijų pamišę tailandiečiai užuominų ieško ir tragedijose

Trečdalis Tailando gyventojų iš kailio neriasi ieškodami įvairių ženklų, galinčių pasufleruoti laimingus loterijos skaičius. Prietaringa tauta akylai seka net lėktuvų katastrofų, žmogžudysčių ir kitų nelaimių statistiką. Mat dalis šalies žmonių mano, kad negandos lemia sėkmę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 16, 2013, 11:38 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:58 PM

Prie vieno judraus Bankoko kelio auga medis, pavadintas „100 lavonų medžiu“. Jis paverstas į šventyklą per eismo nelaimes žuvusių asmenų atminimui.

Prie šio medžio nuolat važiuoja žmonės iš viso Tailando. Atvykstantieji tiki, kad gali bendrauti su čia gyvenančiomis dvasiomis ir net išsiaiškinti laimingus loterijų skaičius, rašo „The New York Times“.

„Sugalvojau prie medžio norą ir paprašiau, kad sapne pasirodytų skaičius“, - pasakojo taksi vairuotojas Kriengsakas Konartas.

Sapne šį vyrą aplankė skaičius „45“, ir jis pasinaudojo užuomina. „Laimėjau“, - džiaugėsi K. Konartas.

Skaičius žeria ir laikraščiai

Nemažai tailandiečių tiki, kad iš negandų atsiranda sėkmė. Jų manymu, po tragedijos taip pat gali atsirasti galingų dvasių, parodančių sėkmingus skaičius.

Dėl to laikraščiai viešina net į dideles avarijas pakliuvusių automobilių numerius. Pro loterijose lošiančių žmonių akis neprasprūsta ir greitkelių, kuriuose įvyko nelaimės, numeriai ar aukų skaičius.

Visa ši informacija dažnai panaudojama loterijos biliete braukiant skaičius.

Sėkmės lošime siekiantiems tailandiečiams nėra per žiaurių įvykių, nesvarbu, ar tai lėktuvų katastrofos, ar žudynės.

„Viskas dėl prietarų. Žmonės, ypač kaimo vietovėse, vis dar tiki vaiduokliais ir dvasiomis, nepaaiškinamais dalykais. Ir jie gali rasti skaičių bet kokiame naujienų pranešime“, - pasakojo leidinio „The Daily News“ pirmojo puslapio redaktorius Worawitas Srianunraksa.

Šio laikraščio redakcija, kaip ir kiti tailandiečių leidiniai, publikacijose pateikia daugybę skaičių, kurie gali būti naudingi loterijose lošiantiems žmonėms.

Mėgstama pokalbių tema

Tailande rengiama ir nacionalinė loterija, tačiau pogrindinė kur kas populiaresnė. Iš dalies dėl to, kad pastarojoje galimybės laimėti didesnės, nors prizai ir mažesni.

Neteisėtose loterijose dalyvauja beveik trečdalis Tailando gyventojų, todėl lošimas yra viena mėgstamiausių jų pokalbių temų.

O laimingų skaičių paieška Tailande, anot „The New York Times“, gali būti lyginama su nacionaline manija, kuri kulminaciją pasiekia du kartus per mėnesį lošime traukiant kamuoliukus.

Atsakymas - ir keistenybėse?

Tiesa, ženklų apie galimus laimingus loterijos skaičius tailandiečiai ieško ne tik tragedijose. Užuominų esą galima išvysti ir sapnuose ar medžio žievėje.

Atkreipiamas dėmesys ir į keistenybes. Pavyzdžiui, praėjusį mėnesį šalies žiniasklaida pranešė apie kaimo vietovėse pastebėtą šešias kojas turintį vėžlį ir driežą su papildoma galūne.

Užuominų apie laimingus skaičius ieškantiems tailandiečiams ši informacija buvo svarbi.

Braukdami skaičius loterijų bilietuose žmonės taip pat pasinaudoja premjero gimimo data, skaičiais, susijusiais su karališkąja šeima, ar net viešbučių kambarių, kuriuose apsistoja kino žvaigždės, numeriais.

Sapnus paverčia skaičiais

Pardavėja dirbanti tailandietė Wimonmas Supavirasbancha prisipažįsta, kad artėjant lošimui netgi negali susikaupti darbui. Ji pasakoja susapnuojanti laimingus skaičius.

„Kartais sapnuoju lėktuvą arba gaudomą žuvį. Viskas sapnuose gali būti paaiškinama skaičiais“, - tikino W. Supavirasbancha.

Žodis „lėktuvas“ ir skaičius „7“ tajų kalba skamba panašiai. O žodį „žuvis“ moteris sieja su skaičiumi „8“, nes šie žodžiai prasideda ta pačia raide.

W. Supavirasbancha teigia nuolat laiminti loterijose. Tačiau jos statomos sumos nėra didelės, todėl ji ir laiminti nedaug.

Traukia prie Mae Nak šventyklos

Vis dėlto nemažai lošiančių tailandiečių mano, kad labiausiai tikėtina laimingus skaičius sužinoti iš kažkada didžiulį skausmą ar kančią išgyvenusių žmonių dvasių.

Vienas garsiausių tokių tariamų vaiduoklių yra Mae Nak.

Pasak tailandiečių legendos, Mae Nak mirė gimdydama kūdikį, kol jos vyras buvo išėjęs į karą.

Kai moters sutuoktinis grįžo namo, jo žmonos dvasia esą skrajojo name.

Mae Nak garbei pietryčių Bankoke yra pastatyta šventykla.

72 metų būrėjas Paanas Padthongas dirba šalia šios šventyklos. Anot jo, dėl įvairių priežasčių čia lankosi tiek vyrai, tiek moterys.

Jaunuoliai prašo Mae Nak padėti išvengti kariuomenės. Moterys ieško pagalbos norėdamos susilaukti kūdikio. Studentai nori gerai pasirodyti egzaminuose.

Norintieji sužinoti laimingus loterijos skaičius šventyklos viduje eina prie molinio indo ir traukia iš jo sunumeruotus kamuoliukus. Kiti krapšto šventykloje esančio medžio žievę tikėdamiesi, kad šioje pasirodys skaičiai.

Tačiau P. Padthongas mano, kad laimėti loterijoje norintys žmonės persistengia. „Jeigu tave lydi sėkmė, viskas, ką turi daryti, įžengti į šventyklą. Pradėsi matyti skaičius. Jie tiesiog pasirodys“, - įsitikinęs būrėjas.

Jo teigimu, žmonės, kurių nelydi sėkmė, turi su tuo susitaikyti. „Gali krapštyti medį visą dieną ir niekada nepamatyti jokių skaičių“, - sakė vyras.

Pasitikėjimas labai svarbus

Tailande leidžiami mažiausiai trys žurnalai apie numerologiją, o keletas interneto svetainių teikia patarimus, kur ieškoti įkvėpimo braukiant bilietuose skaičius.

Pavyzdžiui, gali būti sudaromi dešimties Bankoko vietų, kuriose reikia ieškoti užuominų, sąrašai.

Loterijos tailandiečių gyvenime tokios svarbios, kad vieno pagrindinių šalies universitetų mokslininkas Noppanantas Wannathepsakulas tyrinėja vien tik šią sritį.

2011-aisiais jo paviešinta apklausa parodė, kad pogrindinėje loterijoje žaidžia apie 20 milijonų iš 65 mln. Tailando gyventojų.

Anot N. Wannathepsakulo, loterijos yra giliai įsiskverbusios į socialinį šalies gyvenimą, o loterijų agentai dažniausiai yra lošiančiųjų draugai.

Tad iš žaidime dalyvaujančių ir tam tikrą pinigų sumą statančių asmenų pinigų paprašoma tik po laimingų skaičių traukimo.

„Tai sistema, paremta pasitikėjimu. Niekas nežaistų su žmonėmis, kurių nepažįsta“, - aiškino mokslininkas.

Parengė Jurgita Žilinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.