Pirmoji Afganistano reperė ragina netylėti (video)

„Paklausyk mano balso, tai – ne tik tavo pasirinkimas. Aš ne tik moteris, aš dar ir žmogus“, - repuoja Soosan Firooz naujausiame savo kūrinyje „Naqisul Aqal“. Dainos pavadinimas arabiškai reiškia „psichiškai pakrikęs (-usi)“ – šiais žodžiais musulmonų šalyse dažniausiai įžeidžiamos moterys.

S. Firooz - pirmoji Afganistano reperė.<br>AP
S. Firooz - pirmoji Afganistano reperė.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 16, 2013, 6:13 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:04 PM

Žinutė lyg ir paprasta, bet, kaip skelbia „Newsweek“, S. Firooz – pirmoji Afganistano reperė – tikisi, kad jos kūryba pakeis konservatyvią jos tėvynę.

„Vyrai turėtų jausti, kad moterys sudaro pusę visuomenės. Tačiau dabar jie mus mato kaip beverčius asmenis, - teigia S. Firooz. – Noriu padrąsinti moteris. Noriu priversti vyrus suprasti, kad mes galime daryti tai, ką daro jie.“

Persiškai repuojanti S. Firooz gimė Afganistane, tačiau užaugo kaimyniniame Irane. Repuoti ji pradėjo prieš metus, norėdama išreikšti sunkumus, kuriuos jos šeima ir kiti afganai pabėgėliai patyrė Irane ir Pakistane.

Vadino purvinais afganais

Pirmajame S. Firooz kūrinyje „Mūsų kaimynai“ pasakojama apie sunkią emigrantų dalią. Daina greitai išpopuliarėjo, tačiau, žinoma, sulaukė ir nemažai kritikos – konservatyvūs afganai protestavo prieš repuojančią moterį, kiti piktinosi jos komentarais apie Iraną.

„Esu nustebusi, kaip lengva išgarsėti vienintele daina“, - prisimena S. Firooz, kuri „Mūsų kaimynuose“ repuoja apie Irane nuolat girdėtus įžeidimus jos adresu.

Irane, kur moteris su šeima gyveno 7 metus, jai tik itin retai buvo leidžiama eiti į mokyklą. Esą vis iškildavo biurokratinių kliūčių, kurios neleido tiek S. Firooz, tiek kitiems pabėgėliams užsiregistruoti.

Siaubingu išbandymu tapdavo ir kasdienė kelionė į kepyklą. S. Firooz teigia, kad vietos vyrai iraniečiai dažnai pagriebdavo ją už ausies ir nutempdavo į eilės galą sakydami: „Tik čia jūsų, purvinų afganų, vieta.“

„Jei pažiūrėdavai vyrams tiesiai į akis, jie iškart imdavo rėkti. Po visų tokių įžeidinėjimų pusė mūsų, pabėgėlių, tapo teroristais, o kita pusė – narkomanais. Treji metai Pakistane buvo ne ką geresni – nuo mūsų niekaip neatstojo policija“, - pasakojo afganė.

Gali išmaitinti visą šeimą

S. Firooz į Afganistaną sugrįžo 2003-iaisiais, jos tėvui gavus darbą pietiniame Kandaharo mieste. Ji džiaugėsi ir svajojo apie medicinos ar inžinerijos studijas, tačiau nemokėjo puštūnų kalbos, kuri vartojama didžiojoje Afganistano dalyje.

Todėl siekį įgyti išsilavinimą moteris bent laikinai iškeitė į dainavimą ir vaidybą. Proveržio S. Firooz sulaukė prieš pusantrų metų, šeimai persikrausčius į Afganistano sostinę Kabulą ir jai ėmus repuoti.

Daugelis populiariausių afganų dainų yra verksmingos romantinės baladės, tad S. Firooz kūryba tapo visiškai nauju reiškiniu. Netrukus moteris patraukė Farido Rastagaro, garsiausio muzikos prodiuserio Afganistane, dėmesį.

Šlovė užplūdo greitai. Netrukus S. Firooz gavo kelis vaidmenis afganų filmuose bei muilo operose ir dabar išmaitina visą savo šeimą.

Tėvai dukros sprendimą siekti būtent tokios karjeros, kuria trupinamas paklusnios moters patriarchaliniame Afganistane įvaizdis, remia. S. Firooz tėvas netgi apsiėmė dirbti jos vadybininku.

Sulaukia nemažai grasinimų mirtimi

Tiesa, S. Firooz dainos ir jos stilius – ji į sceną žengia mūvėdama mėlynus džinsus ir megztinį, ant ilgų juodų plaukų užsimaukšlinusi sportinę kepuraitę – kelia nemažai aistrų. Pavyzdžiui, išskyrus tėvus, moters išsižadėjo visa likusi giminės dalis.

„Mano pusbroliai su manimi ir mano tėvais nebebendrauja. Jie nenori, kad aš dainuočiau. Esą aš jiems užtraukiu gėdą“, - teigia afganė.

Pasisakymai jos „Facebook“ paskyroje irgi gana šiurkštūs. Viename skelbiama: „Kale, kalbėk už save. Tu esi nelaimė.“ Tiesa, kitas internautas atkerta: „Jos dainų žodžiai – visiškai teisingi.“

Dainininkė yra sulaukusi grasinimų – telefonu jai paskambinę nepažįstamieji pasistengė vaizdingai nupiešti būsimos jos mirties scenarijų. Esą ji įžeidžia Iraną ir apskritai islamą.

„Bet aš jiems paaiškinu, kad tokia realybė. Juk iraniečiai jau įžeidė ir mane, ir visus kitus afganus. Tad mano prisiminimai nėra malonūs“, - tvirtina S. Firooz.

Atvirkščiai, grasinimai ją verčia dar labiau pasitempti ir toliau repuoti. Moteris net turi idėją sukurti dainą, skirtą Talibanui: „Talibų noriu paprašyti, kad jie nebežudytų nekaltų žmonių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.