B. Obama pristatė JAV ginklų kontrolės priemones

Prezidentas Barackas Obama, trečiadienį pristatydamas plačias ginklų

„Tai bus sunku“, - perspėjo B. Obama, pristatydamas priemones, kurias parengė darbo grupė, vadovaujama viceprezidento Joe Bideno.<br>AP
„Tai bus sunku“, - perspėjo B. Obama, pristatydamas priemones, kurias parengė darbo grupė, vadovaujama viceprezidento Joe Bideno.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 17, 2013, 11:55 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:51 PM

„Nebegalime to atidėlioti“, - sakė B.Obama, kuris paragino Kongresą nenumoti ranka į visuomenės pasipiktinimą ir neblokuoti jo planų.

B. Obama, naudodamasis prezidento įgaliojimais, pasirašė 23 priemones, kuriomis siekiama sustabdyti su ginklais susijusio smurto protrūkį. Tas protrūkis, be kitų, pareikalavo 20 vaikų gyvybių Sandi Huko pradinėje mokykloje Niutaune ir apima kitas pastarojo meto šaudynes.

Be to, prezidentas pareikalavo Kongreso įstatymu įtvirtinti ilgalaikes reformas, tarp jų - kovinių ginklų draudimo atnaujinimą ir palaikymą, spragų, kurios sudaro sąlygas 40 proc. ginklų parduoti be biografijos patikrinimo, užlopymą.

„Tai bus sunku“, - perspėjo B. Obama, pristatydamas priemones, kurias parengė darbo grupė, vadovaujama viceprezidento Joe Bideno.

Prezidentas kalbėjo per renginį Baltuosiuose rūmuose, kuriame dalyvavo nusikaltimų panaudojant ginklus aukos, tarp jų - vienos Niutaune praėjusį mėnesį nušautos mergaitės tėvai.

„Bus žinovų ir politikų, ir specialių interesų lobistų, viešai perspėjančių apie tironišką visuotinį laisvės puolimą“, - sakė B. Obama.

„Užkulisiuose jie padarys visa, ką gali, kad blokuotų bet kokią sveiko proto reformą ir ... kad visiškai niekas nepasikeistų“, - sakė B. Obama, kuris pabrėžė, kad neprieštarauja teisei turėti ginklų, kuri yra įtvirtinta JAV konstitucijos Antrojoje pataisoje.

Nacionalinė šaulių asociacija (National Rifle Association, NRA) - pagrindinė ginklų lobistų grupė - perspėjo, kad įstatymas palies tik įstatymų besilaikančių ginklų savininkus, o „mūsų vaikai bus neapsaugoti nuo tolesnių tragedijų neišvengiamybės“.

Pradinė teisę turėti ginklus remiančių politikų reakcija į B. Obamos planus pažaboti situaciją, kai per metus Amerikoje šaunamaisiais ginklais nužudoma 11 tūkst. žmonių, taip pat rodytų, kad prezidento planų laukia nieko gera nežadanti politinė aplinka.

Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas sveikino šiuos „rūpestingus“ pasiūlymus, bet nepareiškė įsipareigojimo veikti dėl konkrečių priemonių.

Nors biografijos tikrinimas gali sulaukti paramos, kovinių ginklų draudimas galėtų paskatinti daugelį demokratų iš konservatyvių valstijų nepageidauti sunkių balsavimų prieš vidurio kadencijos rinkimus 2014 metais.

Keli įtakingi respublikonai atmetė B. Obamos planus ir apkaltino jį atakuojant teisę turėti ginklų.

„Ginklams reikia piršto gaidukui nuspausti, - sakė Teksaso gubernatorius respublikonas Rickas Perry. - Pasaulyje klaidžioja blogis ... Visi grįžkime į savo maldos vietas ir melskime pagalbos“.

Respublikonų senatorius Marco Rubio, kuris 2016 metais galėtų siekti prezidento posto, pridūrė: „Ginklai nėra problema; nusikaltėliai, kurių širdyse slypi blogis, ir protiškai nesveiki žmonės, linkę į smurtą, yra (problema)“.

B. Obama pasirodė su keturiais vaikais, atstovavusiais tiems šimtams, kurie parašė jam laiškus po 20 vaikų ir šešių suaugusiųjų nužudymo Niutauno pradinėje mokykloje, kur užpuolikas gruodžio 14 dieną šaudė iš automato.

„Tai pirmoji mūsų, kaip visuomenės, užduotis - saugoti savo vaikus. Štai kaip būsime vertinami ir jų balsai turėtų priversti mus keistis“, - sakė jis.

Dėl minėtų B. Obamos priemonių, kurioms nereikia Kongreso pritarimo, vyriausybinės agentūros turės atitinkamą informaciją padaryti prieinamą biografijoms tikrinti. Tokie patikrinimai turi sutrukdyti „pavojingiems“ žmonėms įsigyti ginklų.

Šiuo metu licencijuoti ginklų pardavėjai turi tikrinti klientų biografijas, bet viena spraga sudaro sąlygas ir privačiam ginklų pardavinėjimui.

B. Obama nurodė visos šalies mastu pradėti naują kampaniją dėl saugaus ir atsakingo ginklų turėjimo, persvarstyti ginklų seifų namuose standartus, ir vykdyti naują programą, pagal kurią mokyklose būtų mokoma, kaip reaguoti į ginkluotų užpuolikų įsiveržimą.

Prezidentas pareikalavo Ligų kontrolės ir prevencijos centrų ištirti smurto panaudojant ginklus priežastis ir prevencines priemones.

Jis taip pat paragino Kongresą atnaujinti kovinių ginklų draudimą, kuris baigėsi 2004 metais ir apriboti dėtuves iki 10 šovinių.

Baltieji rūmai trečiadienį skundėsi, kad NRA užsakyta reklama, kurioje B. Obama kaltinamas veidmainiavimu, nes jo dukteris saugo Slaptoji tarnyba, o kiti moksleiviai tokios apsaugos neturi, yra „atstumianti ir baili“.

NRA pažadėjo kovoti su bet kokia griežtesne ginklų kontrole ir įrodinėja, kad vietoje to kiekvienoje šalies mokykloje turėtų budėti ginkluoti apsaugininkai.

„Manau, kad Antroji pataisa tai išgyvens“, - CNN sakė NRA prezidentas Davidas Keene'as.

Tačiau jis pridūrė: „Kai stoji prieš prezidentą, jei jis iš tikrųjų nori išnaudoti savo politinį kapitalą, nenorėtum užstatyti savo namo ir lažintis, kaip tai baigsis“.

Vėliau prezidentas „Twitter“ pacitavo laišką, kurį jam parašė aštuonmetis berniukas vardu Grantas.

„Prašom neleisti žmonėms turėti automatų ar kitų tokių galingų ginklų, - rašė tas berniukas. - Turėtume pasimokyti iš to, kas įvyko Sandi Huko (mokykloje)“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.