B. Obamos laukia sunki ir ilga kova dėl ginklų

„Negalime daugiau gaišti”, – tokiais žodžiais JAV prezidentas ragina įstatymų leidėjus griežtinti ginklų įstatymus. Jis tesėjo po Sandi Huko žudynių duotą žodį nedelsiant veikti, nors jo laukia ir sunkus kelias, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Reuters”, „Seattle Times” ir AP informacija.

Draudimo įsigyti tokius ginklus panoręs JAV prezidentas B. Obama jau sulaukė nemenko amerikiečių pasipriešinimo.<br>AP
Draudimo įsigyti tokius ginklus panoręs JAV prezidentas B. Obama jau sulaukė nemenko amerikiečių pasipriešinimo.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-18 08:36, atnaujinta 2018-03-13 18:30

Baltųjų rūmų šeimininkas Barackas Obama įsitikinęs, kad kiekvieną pralauktą dieną nušautų žmonių skaičius JAV tik didės.

Negana to, gruodžio mėnesį įvykusios žudynės Konektikuto Sandi Huko pradinėje mokykloje, kur buvo nušauti 26 mažamečiai, laikomos skaudžiausiu įvykiu per jo prezidentavimo laikotarpį.

Tad B. Obama nutarė veikti.

Bet jo laukia sunki kova valstybėje, kurioje ginklų šalininkų balsas labai stiprus.

Kaltina valdžios užgrobimu

B. Obamai, regis, neliko nieko kita, kaip tik pademonstruoti savo ryžtą bent šiek tiek apeinant aklavietėje dėl respublikonų ir demokratų jėgų pasiskirstymo atsidūrusį Kongresą.

Naudodamasis prezidento įgaliojimais jis pasirašė 23 priemones, kuriomis siekiama sustabdyti su ginklais susijusio smurto protrūkį. Šioms priemonėms nereikia Kongreso pritarimo.

Tarp šių priemonių yra ir nurodymas vyriausybinėms agentūroms atitinkamą informaciją padaryti prieinamą biografijoms tikrinti.

Tokie patikrinimai turėtų sutrukdyti pavojingiems žmonėms įsigyti ginklų.

Dar viena B. Obamos pasirašyta priemonė – baigti vyriausybės tyrimo dėl smurto šaunamaisiais ginklais įšaldymą.

Ginklų lobistų grupės netruko apkaltinti B. Obamą valdžios, kuri jam nepriklauso, užgrobimu. „Tikrai nepriimtina, kad prezidentas elgiasi vienašališkai”, – kalbėjo grupės „Gun Owners of America” atstovas Erichas Prattas.

B. Obamos kritikai nepaiso politikos analitikų teiginių, kad nuo pat George’o Washingtono laikų JAV prezidentai naudojo tas pačias priemones, ypač kai Kongresas būdavo toks pasidalijęs.

Demokratai gali apvilti?

Vis dėlto net pats B. Obama pripažįsta, kad jo žingsniai turės mažiau įtakos nei plačios ginklų kontrolės priemonės, kurioms turėtų pritarti ir įstatymų leidėjai.

Šalies vadovas pareikalavo uždrausti kovinius ginklus ir įvesti bendrą biografijos patikrinimą ginklus perkantiems žmonėms.

B. Obama taip pat nurodė visos šalies mastu pradėti naują kampaniją dėl saugaus ir atsakingo ginklų laikymo, persvarstyti namuose esančių ginklų seifų standartus ir vykdyti naują programą, pagal kurią mokyklose būtų mokoma, kaip reaguoti į ginkluotų užpuolikų įsiveržimą.

„Kad rezultatas būtų tikras ir ilgalaikis, Kongresas taip pat turi veikti”, – pabrėžė B. Obama. Bet nuspėti, ar taip ir nutiks, sunku, nors 6 iš 10 amerikiečių ir nori griežtesnių ginklų įstatymų.

Prezidento ginklų kontrolės priemonių paketas gali priklausyti nuo keleto nuosaikių demokratų senatorių, kurie į trečiadienį nuskambėjusius B. Obamos pasiūlymus reagavo atsargiai.

Nors šie senatoriai greičiausiai neparems B. Obamos raginimo uždrausti kovinius ginklus, jie gali pritarti kitiems siūlymams, pavyzdžiui, perkančiojo ginklus biografijos patikrinimui. Mat šiuo metu 40 proc. ginklų parduodami netikrinant pirkėjo biografijos faktų, pavyzdžiui, parodose ar internetu.

„Mes turime mąstyti sveikai ir gerbti savo konstituciją”, – sakė senatorius Jonas Testeris, pabrėždamas paskutinį žodį.

Atstovų Rūmų respublikonų lyderiai savo ruožtu žada palaukti, ką darys Senatas. Jie nemato reikalo iš anksto svarstyti šios ginčijamos temos.

Tačiau dalis respublikonų nevengia jau dabar įgelti prezidentui. „Teisė turėti ginklą yra teisinga, nepaisant prezidento Obamos paniekos antrajai pataisai”, – pareiškė respublikonas Timas Huelskampas.

Pavyzdys – saugomos dukterys

Griežtesnių ginklų kontrolės įstatymų priešininkai ir pagrindinė ginklų lobistų grupė – Nacionalinė šaulių asociacija (NŠA) jau perspėjo, kad įstatymas palies tik įstatymų besilaikančius ginklų savininkus. Esą amerikiečių vaikų prezidento siūlymai neapsaugos.

Asociacija į kovą su prezidentu pakilo ne vien žodžiais.

Baltieji rūmai trečiadienį pasmerkė NŠA užsakytą reklamą, į kurią įtrauktos net B. Obamos dukterys.

„Tai kodėl jis yra toks skeptiškas dėl ginkluotos apsaugos mūsų mokyklose, kai jo paties vaikučius saugo ginkluoti sargybiniai jų mokyklose?” – geliama reklamoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.