Teigiama, kad įkaitų vadavimo operacija Alžyre tebevyksta (atnaujinta)

Abu al Baraa, vadovavęs islamistų kovotojų atakai prieš dujų gavybos kompleksą Alžyro pietuose, kuri baigėsi daugelio įkaitų - užsieniečių ir alžyriečių - mirtimi, ir pats, kaip pranešama ketvirtadienį, buvo nukautas.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-01-18 11:56, atnaujinta 2018-03-13 18:26

Apie įkaitų pagrobėjų vado mirtį pranešė Mauritanijos naujienų agentūra ANI, kuri dažnai perduoda patikimus su „al Qaeda“ susijusių grupuočių pranešimus.

„Reikalaujame, kad Alžyro armija atsitrauktų iš rajono ir būtų galima pradėti derybas“, - kiek anksčiau televizijai „al Jazeera“ sakė Abu al Baraa.

Trečiadienį kovotojai buvo paskelbę, kad įkaitais laiko 41 užsienietį. Tačiau Alžyras pareiškė, kad nesiderės su „teroristais“, ir jo pajėgos ketvirtadienį pradėjo dramatišką gelbėjimo operaciją, per kurią žuvo daugelis įkaitų.

Alžyras patvirtino, kad keli įkaitai žuvo ar buvo sužeisti. Pagrobėjai tvirtino, kad per antskrydį ir sausumos puolimą prieš dujų kompleksą Ain Amenase žuvo 34 įkaitai.

Islamistai nurodė, kad žuvo ir 15 jų kovotojų. Vienas užsienio diplomatas Alžyre patvirtino, kad gelbėjimo misija „įkaitams nesusiklostė labai gerai“.

Kaip nurodo Mauritanijos naujienų svetainė „al Akhbar“, Abu al Baraa buvo „vienas svarbiausių Mokhtaro Belmokhtaro brigados vadų“.

Islamistų kovotojas veteranas M. Belmokhtaras - vienos akies netekęs alžyriečių džihadistas, turintis ryšių su „al Qaeda“, - prisiėmė atsakomybę už šią ataką.

M. Belmokhtaras, kurį prancūzų žvalgyba praminė „Nesugaunamuoju“ ir „Misteriu Marlboro“ - dėl cigarečių kontrabandos, iki pastarojo meto buvo vienas „al Qaeda“ islamiškajame Magribe“ (AQIM) lyderių.

„Al Akbar“ nurodė, kad Abu al Baraa taip pat „tikriausiai buvo Alžyro pilietis“, kad jis gimė 8-ojo dešimtmečio pabaigoje ir tapo „Salafitų grupės pamokslavimui ir kovai“ (GSPC) nariu.Toje pačioje interneto svetainėje rašoma, kad jis padėjo ginkluotiems islamistams infiltruotis į Šiaurės Malį.

Sako, kad įkaitų vadavimo operacija tebevyksta

Prancūzijos premjeras Jeanas-Marcas Ayraultas penktadienį pranešė, jog Alžyro vyriausybė jam sakė, kad Ain Amenaso dujų verslovės darbuotojų, kuriuos islamistų kovotojai paėmė įkaitais, vadavimo operacija tebevyksta.

„Aš ką tik kalbėjau su Alžyro ministru pirmininku, kuris man patvirtino, kad operacija tebevyksta“, - sakė J-M. Ayraultas ir pridūrė, kad jis palaiko nuolatinius kontaktus su kitų šalių, susijusių su šia krize, vyriausybėmis.

„Apgailestautina, kad žuvo keli įkaitai“, - žurnalistams savo Naujųjų metų kalbos proga sakė J-M. Ayraultas.   

Kai kurie islamistų kovotojai penktadienį vis dar slepiasi atokiame dujų gavybos lauke Alžyro dykumoje, kur armija įvykdė oro ir sausumos šturmą šimtams įkaitų išvaduoti, sakė saugumo šaltinis.

Ain Amensaso dujų gavybos komplekse šaleis pietryčiuose „vis dar yra pasislėpusi grupė“ kovotojų, sakė šaltinis ir pridūrė, jog „sunku aptarinėti tebevykstančią operaciją“.

Kritikuoja įkaitų laisvinimo operaciją

Japonijos, Didžiosios Britanijos, JAV ir Norvegijos vyriausybės kritikuoja kruviną įkaitų laisvinimo operaciją Alžyre. Šių šalių piliečių yra ir tarp įkaitų, ir tarp aukų.

Alžyro pajėgų ataka sukėlė grėsmę įkaitų gyvybei, pareiškė Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe. Tokijas, be to, nebuvo informuotas apie karinę operaciją įkaitams išlaisvinti. Negalutiniais duomenimis, tarp žuvusiųjų yra du japonai. Dar 14 Japonijos piliečių likimas nežinomas.

Norvegijos ministras pirmininkas Jensas Stoltenbergas Osle sakė, kad jo vyriausybė oficialiai prašė Alžyro karinio santūrumo, kad būtų apsaugoti įkaitai. Tačiau jis ketvirtadienį telefonu kolegos iš Alžyro tebuvo informuotas, kad karinė akcija jau vyksta.

Alžyro sraigtasparniai ir sausumos pajėgos ketvirtadienį atakavo islamistus, kurie trečiadienį dujų gavybos teritorijoje pagrobė dešimtis užsienio įkaitų. Prieštaringais duomenimis, per antskrydį žuvo 35 įkaitai ir 15 pagrobėjų. Alžyro informacijos ministras Mohandas Oussaidas Belaidas per valstybinę televiziją patvirtino, kad, "nelaimei", būta aukų.

JAV Baltųjų rūmų atstovas pareiškė, kad vyriausybė yra "susirūpinusi dėl pranešimų apie žuvusiuosius ir reikalauja aiškumo iš Alžyro vyriausybės". JAV vyriausybės šaltinių duomenimis, nepilotuojamas amerikiečių žvalgybinis lėktuvas skrido virš teritorijos netoli Libijos sienos, kai Alžyro pajėgos atakavo islamistus. Keliems amerikiečiams pavyko pasprukti. Prieš tai Vašingtonas vyriausybei Alžyre siūlė karinę pagalbą įkaitams išlaisvinti, tačiau Alžyras ją atmetė.

Savo nepasitenkinimo situacija neslėpė ir britų premjeras Davidas Cameronas. Turimais duomenimis, per operaciją žuvo vienas britas, dviem škotams pavyko pabėgti. Tai "labai sudėtinga situacija", sakė ministras pirmininkas. Dėl įvykių Alžyre jis atšaukė penktadienį Amsterdame planuotą kalbą apie savo šalies santykius su ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.