Ženevoje patvirtinta tarptautinė sutartis dėl gyvsidabrio

140 valstybių delegatai sutarė

Daugiau nuotraukų (0)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-01-19 11:09, atnaujinta 2018-03-13 17:07

Šia pirmąja pasaulyje gyvsidabrio vartojimą ribojančia teisiškai įpareigojančia sutartimi, kuri buvo suderinta savaitę trukusiose karštose derybose, siekiama sumažinti šio nuodingo, žmonių sveikatai ir aplinkai kenkiančio metalo išmetimą į aplinką.

„Naująja sutartimi siekiama sumažinti gyvsidabrio gavybą ir naudojimą, ypač gaminant produktus ir pramonės procesuose“, - sakoma Šveicarijos URM pranešime.

Šalys bus kviečiamos pasirašyti šią sutartį ateinantį spalį Japonijos mieste Minimatoje, pagerbiant šio miesto gyventojus, kurie dešimtmečius kentėjo dėl didelio apsinuodijimo gyvsidabriu padarinių, nurodė ministerija.

„Sutarties dėl gyvsidabrio priėmimas rodo tarptautinės aplinkosaugos politikos gyvybingumą ir valstybių valią kartu rasti sprendimų pasaulio problemoms“, - sakoma Šveicarijos delegacijos šiose derybose vadovo Franzo Perrezo pranešime.

Gyvsidabrio esama įvairiuose gaminiuose, pradedant elektros jungikliais, termometrais, elektros lemputėmis, baigiant dantų plombomis ir netgi kremais veidui. Daug šio sunkiojo metalo patenka į aplinką, naudojant pasenusias aukso gavybos technologijas, iš akmens anglimis kūrenamų elektrinių, metalo pramonės įmonių ir cemento gamyklų.

Ūmus apsinuodijimas gyvsidabriu paveikia žmogaus imuninę sistemą ir gali sukelti kitokių simptomų - psichikos sutrikimus, dantų iškritimą, virškinimo, širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemų sutrikimus.

Gyvsidabris sutrikdo smegenų ir nervų sistemos vystymąsi, todėl kelia didžiausią pavojų nėščioms moterims ir kūdikiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.