M. Obamos laukia nauji iššūkiai

Michelle Obama verčiau laikytų save „vadovaujančia mama“, o ne JAV pirmąja

Michelle Obama visada labai stipriai remia savo vyrą.<br>"Reuters"
Michelle Obama visada labai stipriai remia savo vyrą.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 21, 2013, 4:45 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 1:49 PM

Apklausos rodo, kad du trečdaliai amerikiečių palankiai vertina Baracko Obamos žmoną, kuri jo gyvenimo partnerė yra jau daugiau kaip 20 metų.

Savo garsiausiame nerenkamame JAV „poste“ ji populiarumu lenkia vyrą ir labai veiksmingai naudojosi savo padėtimi propaguodama dalykus, kurie jai rūpi.

Vienas svarbus to pavyzdys būtų kovos su vaikų nutukimu iniciatyva „Let's Move“ („Judėkim“), kurią ji pradėjo netrukus po to, kai įsikraustė į Baltuosius rūmus ir kuri tobulai dera prie svarbių prezidento inicijuotų sveikatos apsaugos sistemos reformų.

Kitas „teisingas“ žingsnis - turint omenyje ir žiniasklaidą - buvo tai, kad B. Obama Baltųjų rūmų teritorijoje užveisė pirmąjį nuo Antrojo pasaulinio karo laikų sodelį, kuriame auga vaisiai ir daržovės. Pirmoji ponia ragina vis daugiau antsvorio turinčius amerikiečius vartoti mažiau menkaverčio maisto.

Ji taip pat gynė kariškių šeimų interesus, propagavo geresnį darbo ir asmeninio gyvenimo balansą moterims, skatino meninį ugdymą ir, tuo pačiu metu, augino savo pačios dukras - dabar 14-metę Malią ir 11-metę Sashą.

Demokratų partijai M. Obama yra brangus turtas - tai rodė ir jos darbas lėšų rinkimo renginiuose, kuriuose dalyvaudavo daugybė žvaigždžių, ir labai gerai įvertinta jos kalba per rugpjūčio mėnesį įvykusį partijos suvažiavimą.

Michelle LaVaughn Robinson gimė Čikagoje 1964 metų sausio 17 dieną. Jos mama rūpinosi namais, o tėvas nepraleido nė vienos darbo dienos miesto vandenvietėje, nors dėl išsėtinės sklerozės buvo neįgalus.

Ji, kaip ir jos vyresnysis brolis, studijavo Prinstono universitete, parašė diplominį darbą apie juodaodžių studentų izoliaciją toje prestižinėje mokslo įstaigoje, o vėliau studijavo teisę Harvardo universitete.

Baigusi studijas ji grįžo į Čikagą ir pradėjo dirbti tesės firmoje „Sidley Austin“, kur vieną vasarą pradėjo susitikinėti su jaunu kolega Baracku Obama.

Pora susituokė 1992 metų spalį, o po metų ji tapo vienos nepelno organizacijos jaunimui vykdomąja direktore.

Vėliau ji pradėjo dirbti Čikagos universiteto gydymo įstaigų sistemoje ir iškilo iki viceprezidento bendruomenių reikalams posto, o paskui, prasidėjus jos vyro politinei karjerai Vašingtone, išėjo nemokamų atostogų.

„Ji atrodo simbolizuojanti visą kartą porų, norinčių sustabdyti vieno - nebūtinai moters - karjerą ir drauge dirbti dėl kito karjeros“, - sakė istorikė Betty Boyd Caroli, kuri parašė knygą „Pirmosios ponios: nuo Marthos Washington iki Michelle Obamos“ (First Ladies: From Martha Washington to Michelle Obama).

Tačiau M. Obamos metai JAV pirmosios ponios „poste“ neapsiėjo ir be prieštaringų vertinimų.

2010 metais ji sukėlė pasipiktinimo bangą, kai išsivežė dukteris ir visą Slaptosios tarnybos komandą atostogauti prie jūros Ispanijoje, kai Jungtinėse Valstijose tuo tarpu didėjo nedarbas.

Metai prieš tai ji nustebino tuo, kad per priėmimą Bakingamo rūmuose meiliai uždėjo ranką ant nugaros karalienei Elizabeth II, - tai buvo pavadinta šokiruojančiu protokolo pažeidimu.

Bendrai kalbant, vietoje to, kad perkurtų pirmosios ponios vaidmenį, M. Obama nesivėlė į opius klausimus ir vengė sudaryti įspūdį, kad daro akivaizdžią įtaką prezidentui.

Kalbant ne apie politiką, M. Obama buvo atrama JAV mados industrijai. Per inauguracijos pokylį 2009 metais ji vilkėjo Jasono Wu suknią, o pozuodama pirmajam oficialiam Baltųjų rūmų portretui - aptemptą Michaelo Korso suknelę.

Mados industrija atsako jai meile, pavyzdžiui, žurnalas „Vogue“, kurio įtakingoji redaktorė Anna Wintour rinko lėšas B. Obamos kampanijai, jos nuotrauką savo kone šventame viršelyje išspausdino vos du mėnesiai po to, kai ji įsikraustė į Baltuosius rūmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.