B. Obamos inauguracijos kalba - labiau įkvepianti nei prieš 4 metus

Sakydamas antrosios inauguracijos kalbą JAV prezidentas Barackas Obama ragino tautą veikti, atvirai pasisakė už liberalius principus ir ragino amerikiečius iš konservatorių atkovoti šalies įkūrėjų dvasią, rašo „The Guardian“.

Paklausyti B. Obamos kalbos Vašingtone susirinko apie 700 tūkst. žmonių.<br>"Reuters"
Paklausyti B. Obamos kalbos Vašingtone susirinko apie 700 tūkst. žmonių.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-01-22 12:39, atnaujinta 2018-03-13 12:24

Stebint apie pusei milijono žmonių B. Obama prie Kongreso rūmų viešai pakartojo priesaiką, kurią oficialiai davė sekmadienį. Po to sakydamas kalbą prezidentas žadėjo kovoti su skurdu ir išankstiniais nusistatymais, užtikrinti lygias teises homoseksualams, kovoti su klimato kaita ir sudaryti galimybes nelegaliems imigrantams gauti JAV pilietybę. Jis tvirtino, kad JAV galimybės yra neribotos.

B. Obamos inauguracijos kalboje buvo gausu JAV Konstitucijos citatų ir retorinių užuominų į Martiną Lutherį Kingą - kovotoją už pilietines teises, kurio garbei sausio 21-oji yra paskelbta JAV nacionaline švente.

Antroji inauguracijos kalba buvo daug labiau įkvepianti nei 2009-aisiais, kai jis buvo pirmą kartą išrinktas prezidentu. Per pirmąją inauguraciją žmonės į B. Obamos valdymą dėjo nerealias viltis, o šaliai patiriant didžiausią ekonomikos krizę nuo ketvirtojo dešimtmečio, B. Obama negalėjo kalbėti per daug optimistiškai. Šį kartą viskas buvo atvirkščiai.

B. Obama sakė, kad federalinė vyriausybė privalo padėti žmonėms išbristi iš skurdo, ir siūlė visiems, ne tik keliems išrinktiesiems, prieinamas galimybes.

Norėdamas paprieštarauti konservatyviam Konstitucijos interpretavimui B. Obama teigė, kad šalies įkūrėjai nenorėjo, jog Konstitucija pavergtų gyventojus. Jis tvirtino, kad patriotais gali būti ne tik dešinieji.

Ryškiausia kalbos dalis buvo atvira parama homoseksualams. Apie kovą už homoseksualų teises B. Obama kalbėjo bendrai su kitomis esminėmis pilietinėmis teisėmis. Jis aiškiai pasisakė už tos pačios lyties asmenų santuokas. B. Obama kalbėjo ir apie lygaus atlygio moterims būtinybę, galimybę imigrantams gauti JAV pilietybę ir nepritarė įvairiems išankstiniams nusistatymams.

B. Obama drąsiau nei iki šiol pasisakė ir už kovą su klimato kaita. „Kelias prie tvarių energijos šaltinių bus ilgas ir kartais sunkus, - sakė jis. - Bet Amerika negali priešintis šiai transformacijai, ji turi joje pirmauti“.

Prezidento inauguracijos kalbą stebėjo daug mažesnė minia nei 2009 metais susirinkęs rekordinis 1,8 mln. žmonių skaičius. Nuotaika taip pat buvo ne tokia euforiška, bet šventės dvasia išliko.

Respublikonas Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris šią dieną pamiršo politinius nesutarimus ir buvo susitikęs su B. Obama išgerti kavos bei stovėjo ant podiumo prezidentui sakant kalbą. Tačiau B. Obamai rinkimuose pralaimėjęs respublikonų kandidatas Mittas Romney inauguracijos ceremonijoje nedalyvavo.

Kitaip nei 2009-aisiais, B. Obama savo kalboje nebeminėjo vilčių bendradarbiauti su respublikonais. Antroje kadencijoje jis yra pasirengęs su jais susirungti, o ne kartoti tuos pačius bevaisius bandymus susitaikyti kaip pirmojoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.