Vokietijoje brangsta dujos, žmonės su kirviais ir pjūklais traukia į miškus

Didėjant energijos kainoms vis daugiau vokiečių šildo namus malkomis kūrenamais židiniais. Išaugus malkų paklausai, pareigūnai pastebi, kad padaugėjo medienos vagysčių miškuose. Urėdai savo miškus ėmėsi saugoti akyliau, rašo interneto Vokietijos dienraštis „Spiegel Online“.

Miškininkai stebisi, kad daug vokiečių miške apsirūpina malkomis ir nelaiko to vagyste.<br>123rf
Miškininkai stebisi, kad daug vokiečių miške apsirūpina malkomis ir nelaiko to vagyste.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2013, 9:24 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:09 AM

Geriausias laikas įsitaisyti prie židinio - kai sniegas užkloja žemę, o naktys vis ilgėja. Tačiau žiemą Vokietijos miškininkai ramybės nejaučia.

Perka daugiau židinių

Nukritus lauko termometro gyvsidabrio stulpeliui, giriose padaugėja medienos vagysčių, nes žmonės ieško pigesnių būdų šildyti savo namus.

„Miškuose laisvai gali lankytis kiekvienas ir žmonės mano, kad jie taip pat gali miškais naudotis. Bet jie negali. Paprastai tos rąstų rietuvės kam nors priklauso. Medienai paruošti reikia daug darbo, o tai kainuoja“, - sakė Vokietijos Brandenburgo žemės miškininkų asociacijos vadovas Enno Rosenthalis.

Dėl išaugusių energijos kainų šią žiemą problema padidėjo. Vokietijos nuomotojų asociacija paskaičiavo, kad vien šią žiemą šildymo kainos šoktelėjo apytikriai 22 procentus. Be to, padaugėjo žmonių, šildančių namus malkomis. Vokietijos žurnalas „Focus“ pranešė, kad 2011 metais vokiečiai nusipirko 400 tūkstančių židinių, kurie kūrenami malkomis.

Židinių paklausa auga jau keli metai iš eilės. Anot vartotojų tyrimo kompanijos „GfK Group“, nuo 2005 metų daugėja vokiečių, perkančių malkomis ir anglimi kūrenamus židinius.

Auganti židinių paklausa padidino ir medienos kainas. Tai viena iš priežasčių, kodėl žmonės ėmė miškus.

E. Rosenthalis pasakojo, kad praėjusią savaitę kažkas iš privataus miško Noirupine, netoli Berlyno, pavogė visą ąžuolo medienos rietuvę, kurios vertė - apie 150 eurų.

„Daugybė miškininkų, sugrįžę prie savo paliktos medienos, pamato, kad rąstų arba sumažėjo, arba išvis neliko“, - teigė E. Rosenthalis.

Laiko kvietimu vogti

Kasmet iš Brandenburgo miškų pavagiama apie 10 procentų malkinės medienos. Dėl to, apytikriais E. Rosenthalio skaičiavimais, patiriama apie 500 tūkstančių eurų nuostolių.

Pietinėje Vokietijos dalyje esančioje Bavarijos žemėje kasmet nelegaliai parduodama maždaug 5 procentai medienos, sakė šios žemės miškų savininkų asociacijos vadovas Hansas Baueris.

„Susiformavo pilkoji zona. Paprastai jei pardavinėji dešreles, tai užsiimi verslu ir moki mokesčius. Bet su mediena kai kurie žmonės elgiasi laisviau“, - teigė E. Rosenthalis. Anot jo, daugybė žmonių vagia ir pardavinėja medieną per skelbimus. Nereikia ir sakyti, kad tokie pardavimai lemia įvairius nelegalius sandorius.

H. Baueris pastebi, kad kiti vagys yra spontaniškesni. Pasak jo, neretai žmonės privažiuoja prie medžių krūvos ir priima tai kaip kvietimą vogti. „Vairuotojai tiesiog sustoja, atsidaro bagažines, susikrauna medieną ir nuvažiuoja. Labai paprasta“, - dėsto H. Baueris.

Anot H. Bauerio, prieš keletą metų vienas vairuotojas į bagažinę prisikrovė medienos, kurios vertė siekė apie 2 tūkstančius eurų, ir nuvažiavo. Galiausiai vagis buvo sučiuptas ir priverstas miško savininkui mokėti baudą. Bet tokios bausmės, anot jo, retos.

Malkos su GPS

H. Baueris savininkams siūlo medieną laikyti miškų gilumoje, kuo toliau nuo judrių magistralių ir palikti didelius rąstus, kad jie netilptų į lengvąsias mašinas.

Tačiau kartais ir tokių priemonių neužtenka. E. Rosenthalis pasakojo, kad prieš neseniai miškininkai galėdavo miškuose palikti šūsnis rąstų džiūti kone visus metus. Tačiau dabar, anot jo, mediena nepaliekama ilgiau nei mėnesiui, prieš nugabenant ją į saugesnes vietas.

„Patiems prižiūrėti ir saugoti medieną yra geriausia“, - įsitikinęs E. Rosenthalis.

Vakarų Vokietijos mieste Hesiš Lichtenau kai kurie miškininkai ėmėsi kraštutinių priemonių. Pastaraisiais metais miesto prieigose buvo įvykdytos dvi didžiulės medienos vagystės, dėl ko patirti milijoniniai nuostoliai. Laikraštis pranešė, kad dabar kai kurie miškininkai ant rąstų krūvų pritaiso GPS sekiklius, kad galėtų aptikti vagis.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio