Ką pasirinks čekai - ekscentriškąjį panką ar buvusį komunistą?

Čekijos prezidento rinkimuose nenuobodu. Čekijos užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas varžosi su buvusiu premjeru Milošu Zemanu. Nuožmioje kovoje, regis, tinka visos priemonės, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis AP ir BNS informacija.

Tokius ženklelius su pankišką įvaizdį pasirinkusiu K. Schwarzenbergu pamėgo čekų jaunimas.<br>AP
Tokius ženklelius su pankišką įvaizdį pasirinkusiu K. Schwarzenbergu pamėgo čekų jaunimas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 26, 2013, 2:54 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:21 AM

75 metų K. Schwarzenbergą kai kurie laiko per senu vadovauti šaliai, tačiau jis patinka daugeliui jaunų čekų. Kaip jam pavyko sulaukti netikėto populiarumo tarp jaunimo? Labai paprastai.

K. Schwarzenbergo paskyra socialiniame tinkle „Facebook” turi daugiau kaip pusę milijono sekėjų, o jo kampanija mėgina pritraukti šią rinkėjų grupę organizuodama roko koncertus. Be to, jo rinkimų štabas netgi išleido ženklelius, kuriuose jis vaizduojamas kaip pankas.

K. Schwarzenbergo kampanija išsiskiria jam įprastu ekscentriškumu: popmeno stiliaus plakatais ir ženkleliais, kuriame jis vaizduojamas su rožine pankiška skiautere ir šaukiantis „Karelą į prezidentus!” arba „Karelas dar nemiręs!”.

Peteliškę ryšintis ir kunigaikščio titulą turintis politikas, kuriuo žavimasi dėl aristokratiško būdo, tačiau šaipomasi dėl pomėgio nusnausti viešumoje, vakar susigrūmė ir šiandien tęs kovą antrajame ture su M. Zemanu.

„Man Karelas – vienintelis įmanomas kandidatas į prezidentus ir vienintelis nevedamas valdžios troškimo”, – sakė menininkas Davidas Černy, sukūręs neįprastus plakatus.

Susirūpinę dėl šalies politikoje įsišaknijusios korupcijos čekai pypkiuoti mėgstantį K. Schwarzenbergą laiko inteligentišku ir pinigų nesivaikančiu žmogumi.

Jis esą yra sąžiningas, gerus ryšius palaikantis politikas, puikiai pasirodęs viešuosiuose postuose.

„Jei nebūčiau kvailas, būčiau galėjęs džiaugtis nuostabiu pensininko gyvenimu – pavyzdžiui, išeiti į mišką pašaudyti elnių, keliauti po pasaulį, mėgautis geru vynu.

Kadangi esu kvailys, pasirinkau politiką”, – sakė K. Schwarzenbergas, mokantis 6 kalbas.

Jis garsėja kaip gero maisto, vyno ir viskio mėgėjas. Nevengia ir nusnūsti viešumoje per varginančius politinius posėdžius. „Užmiegu, kai kiti kalba nesąmones”, – šaipėsi K. Schwarzenbergas.

Aristokratas, kurio visas vardas – Karlas Johannesas Nepomukas Josefas Norbertas Friedrichas Antonius Wratislawas Mena, Švarzenbergo kunigaikštis, dėl savo titulo – ne tik mylimas, bet ir pašiepiamas.

Ypač stengiasi jo pagrindinis varžovas M. Zemanas. Šis aštrių pareiškimų negailintis kairiųjų pažiūrų kandidatas prieš dvi savaites netikėtai laimėjo pirmąjį ir pateko į antrąjį prezidento rinkimų turą.

Pastarąją savaitę jis nesyk buvo užsipuolęs K. Schwarzenbergą dėl jo kilmės, tariamo atitrūkimo nuo visuomenės problemų ir netgi garbaus amžiaus. M. Zemanas prikaišiojo varžovui dėl jo tariamai įsigytos pilies, prastų čekų kalbos įgūdžių, jo šeimos ryšių su naciais.

Dėl tokių išpuolių ekspertai nesiryžo prognozuoti rinkimų laimėtojo, mat nors jaunimas K. Schwarzenbergo pusėje, pergalę lems vyresnės kartos balsai, kurie pasiskirstę po lygiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.