M. Schulzas įspėja nemažinti septynerių metų ES biudžeto

Likus porai savaičių iki derybų dėl septynerių metų ES biudžeto Europos Parlamento pirmininkas šalių lyderiams siunčia perspėjimo signalą. Martinas Schulzas įspėjo, kad kuo labiau 2014 – 2020 metų biudžetas nutols nuo pirminio Europos Komisijos pasiūlymo, tuo didesnė tikimybė, kad jam nepritars Europos Parlamentas.

M. Schulzas pabrėžė, kad negali būti karpomos tokios svarbios biudžeto eilutės kaip Žemės ūkio politika ir Sanglaudos fondas.<br>"Reuters"
M. Schulzas pabrėžė, kad negali būti karpomos tokios svarbios biudžeto eilutės kaip Žemės ūkio politika ir Sanglaudos fondas.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Jan 26, 2013, 9:55 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:42 AM

„Negaliu įvardinti konkrečių skaičių, viskas priklausys nuo konkrečių pasiūlymų. Tačiau kuo labiau bus nutolta nuo pradinių skaičių, tuo didesnė tikimybė, kad EP nepritars Vadovų tarybos susitarimui“, - teigė EP pirmininkas.

Pernai Europos Komisija pasiūlė 1,33 trilijono eurų daugiamečio ES biudžeto projektą. Tačiau kai kurios šalys mano, kad taupymo politika turi atsispindėti ne tik nacionaliniuose, bet ir bendrijos biudžete. Tad lapkričio mėnesį ES Tarybos pirmininko Hermano Van Rompuy pateiktame pasiūlyme ES lėšos, skirtos 2014 – 2020 metams, sumažėjo iki 972 mlrd. eurų.

Dėl vadinamosios daugiametės finansinės perspektyvos šalių lyderiams nepavykus susitarti praėjusių metų lapkritį, kompromisą tikimasi pasiekti vasarį.

Tačiau M. Schulzas teigė, kad kol kas šalių narių nuomonės dar labai išsiskyrusios, tad sunku pasakyti, ar bendras sprendimas bus rastas.

„Net jei kompromisas bus rastas Vadovų taryboje, susitarti dar reikės ir su Europos Parlamentu“, - pabrėžė M. Schulzas.

Teisiškai ES biudžetui turi pritarti ne tik visos 27 šalys narės, bet ir Europos Parlamento nariai.

Be to, M. Schulzas pabrėžė, kad negali būti karpomos tokios svarbios biudžeto eilutės kaip Žemės ūkio politika ir Sanglaudos fondas.

Prieš šių sričių finansavimo mažinimą pasisako ir Lietuva. Vienas iš Lietuvos prioritetų šiose derybose – tiesioginės išmokos Baltijos šalių žemdirbiams, vis dar nesiekiančios ES žemdirbiams mokamo vidurkio. M. Schulzas jau anksčiau yra minėjęs, kad palaiko Lietuvos, Latvijos ir Estijos ūkininkus.

Šį ir kitus Lietuvai svarbius klausimus Briuselyje su ES institucijų lyderiais kitą savaitę ketina aptarti ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.